sos paprykowy - 886 przepisów (strona:15/60)

Tortilki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami 384

Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki, ale możemy podać z czym lubimy - pasuje tu prawie każdy sos: paprykowy, pomidorowy, chili, BBQ, jogurtowy... Koniecznie wypróbujcie

Kuchnia Prezydentowej
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 140

talerzy :) Zawsze je podaję z ryżem, tylko dodatki warzywne zmieniają się w zależności od pory roku. Można podać warzywa z wody, albo jakąś nieskomplikowaną sałatkę. Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak

Kuchenne zapiski Edyty
Cevapcici z indyka 176

Cevapcici najczęściej robi się z wołowiny i jagnięciny,  ja postanowiłam przygotować je z chudego mięsa z indyka w takiej formie bardzo lubią je dzieci, polecam z pikantnym sosem paprykowym. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich słodka papryka ostra papryka sól do smaku pieprz biały do smaku oliwa

Wanilia i Kardamon
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 128

warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto rolujemy i delikatnie składamy

ChilliJemy
Schab w sosie z czerwonej papryki 147

Jak nie macie pomysłu na szybki (!) i smaczny obiadek – to zdecydowanie polecam. Potrzebujemy : kilka plastrów schabu kawałek (ok. 1/3) czerwonej, słodkiej papryki pół cebuli 1

Ugotuj to sam ...
Zielone Szparagi z Węgierskim Salami 95

Składniki: zielone szparagi węgierskie salami paprykowe Sos: 5 łyżek oliwy 3 pomidory suszone 3 ząbki czosnku 5 kaprów 3 kuleczki żurawiny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy i gotujemy około 15 minut we wrzącej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni wraz z plasterkami salami.  Wszystkie składniki do sosu miksujemy. Smacznego

ClauditteMissCooking
Bogracz 171

Bogracz...Soczyste i kruche mięso wołowe.Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki(...)pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi

Gospodyni Miejska
Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 492

Zapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki

Gospodyni Miejska
Paprykowy kurczak na ryżu 2108

Paprykowy kurczak na ryżu...Kawałki kurczaka w aromatycznym pomidorowo-paprykowym sosie.Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy.Podane na pachnącym curry ryżu.Smacznego!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia, zielona papryka;1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);3 czubate(...)całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie.Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos).Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły.Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem.Ryż ugotować

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 196

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami...Paseczki różnokolorowych papryk.Strąki ostrych papryczek chili.Plasterki pieczarek, pióra cebuli.A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:6 średnich, czerwonych

Gospodyni Miejska
SCHAB W POMIDORACH 229

polskiego schaboszczaka ... I myślę, że nie tylko pyszny ale i zdrowszy, bo niestety kotlet w panierce to bomba kaloryczna ... Duszony schab jest kruchuteńki a zanurzony w pomidorowo-paprykowym sosie nabiera dodatkowego wyrazu ... Polecam gorąco!Składniki:6 plastrów schabu1 duża cebula10dkg pieczarek1 czerwona paprykaząbek czosnkumąka do obtoczeniaNa sos:2 łyżeczki przecieru pomidorowegoszklanka bulionu warzywnegoprzyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki

Walijskie Pichcenie
PLACEK PO ZBÓJNICKU 4392

Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje.  Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :))  Ma on nam po prostu

Walijskie Pichcenie
Ajvar- bałkański przysmak 194

moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile , ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około

Czerwona Porzeczka
Papryka marynowana z rozmarynem 194

króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porządki życiowe. DUSZONA KARKÓWKA W PAPRYCE. 156

pokrywą. Dusiłam aż do miękkości. Użyłam szybkowaru, co zdecydowanie skrócił czas duszenia.  Bez pokrywy szybkowarowej duszenie zajmie ok. 2 godzin. W szybkowarze czas jest o połowę krótszy. Powstał sos paprykowy, który świetnie pasuje do kaszy. Właśnie z kaszą podałam. *********** SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki