pojęcia, jak wyglądała tam kuchnia kiedyś, natomiast to, co zastaliśmy naprawdę nam bardzo smakowało. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i żydowskiej. PanMąż na przystawkę zamówił macę serową z sosem pomidorowo-paprykowym i oliwo-czosnkowym. Macę jadał robioną przez swoją prababcię, jednak to nie była taka sama maca jak ta podana u Fryzjera, jednak bardzo mu smakowała. Jedyna rzecz, której
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Udka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj ) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Shakshuka to nic innego jak jajka ugotowane w sosie pomidorowo-paprykowym. Pani Magda Gessler pewnie złapałaby się za głowę widząc naszą wersję tego izraelskiego dania śniadaniowego.. Ale spokojnie, my nie trujemy ludzi :) Tradycyjnie jada się ją na śniadanie, z bagietką którą można maczać w przepysznym sosie. Nasza wersja makaronowa świetnie sprawdzi się na obiad - jest bardzo sycąca. Musicie spróbować
two broke sistersLekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki
wesoła kuchniaaromatyczne. Polecam jako samodzielną wegetariańską potrawę z dodatkiem pieczywa czy ziemniaków i ewentualnie sera (feta, mozzarella) lub jako warzywny dodatek do mięsa czy ryby. ➤ Zobacz także: Makaron z sosem a'la ratatouille Kampania „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” Kocham jeść warzywa i chcę wspierać naszych polskich producentów, dlatego z radością dołączyłam do kampanii(...)porcji (przy podziale na 4 porcje): 213 kcal, B 5,2 g, W 18,6 g, T 12,2 g Składniki / na 4-6 porcji: sos pomidorowo-paprykowy: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki oliwy 1 cebula 400 g passaty pomidorowej (lub pomidory z puszki) po 1 łyżeczce suszonego tymianku i mielonej papryki (można dać słodką lub ostrą
Chilli Czosnek i OliwaSchab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta. Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione. Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Polecam! (około 6 porcji) 1 kg schabu wieprzowego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką
Di gotujeblogu są już ciasta , zapiekanki , kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podałam je z makaronem spaghetti , Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką. Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne. Śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby(...)SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) PULPECIKI: * kasza jaglana – 0,5 szkl * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * mąka z ciecierzycy – 3 łyżki * czosnek – 2 ząbki SOS: * passata pomidorowa – 250 g * pomidor – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier
Ostra na Słodkopieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa(...)czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy około 20 minut
Ewusiowe SmakiDelikatne mięso cielęce w sosie pomidorowo-paprykowym z dodatkiem oliwek. Składniki 1 kg cielęciny pół butelki czerwonego wina 1 mała cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku 2 puszki 400-g pomidorów krojonych czarne oliwki , ok. 20 szt 3 kolorowe papryki 100 ml oliwy z oliwek mąka oregano gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie Na ¼ oliwy z oliwek(...)cebuli razem z pomidorami w zalewie. Doprawiłem przyprawami. Dusiłem na małym ogniu. Cielęcinę pokroiłem w grubą kostkę , posoliłem i popieprzyłem, oprószyłem mąką. Obsmażyłem na oliwie na rumiano. Dodałem do sosu. Paprykę pokroiłem w paski , podsmażyłem na patelni , na której smażyłem mięso , dolałem resztę wina , zagotowałem , dodałem do sosu wraz z oliwkami. Dusiłem razem do czasu , aż mięso było miękkie
R'n'G Kitchenrobię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie z makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1/2 papryczki chili(...)również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki, papryczkę wraz z nasionkami kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie do sosu dodajemy ocet, sól, cukier i oliwę. Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, żeby sos lekko zgęstniał. Bakłażana kroimy w grube krążki
Kulinarne przygody Gatityulubionej szynki lub polędwicy puszka ananasa w syropie 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 1 duża kula mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy(...)solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był
Z Majeczką w kuchniściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać(...)uformować kulkę, następnie spłaszczyć, tak aby powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
moj przepis naUdka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym to kolejna propozycja na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla większej ilości osób lub na dwa dni :) Składniki na ok. 5 porcji: ok. 1 kg udek z kurczaka bez kości 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku przyprawy: sól, pieprz, suszona(...)Pomidory przelać w całości do miski. Paprykę i obraną cebulę posiekać w sporą kostkę, dodać do pomidorów. Dorzucić również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe
Simply Foodkęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję . U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Warto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak większych pieczarek niespełna szklanka maślanki(...)pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte). Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl
Słodkie okruszkiprzy okazji urodzinowy. Na zdjęciu: ciecierzyca ze szpinakiem i czosnkiem, biała surówka (kapusta, jabłko, seler, cebula i sos ), kotlet buraczany , szybki sos pomidorowo-paprykowy i kule ziemniaczane. Smacznego! Przepis dodaję do akcji: Znów w Krakowie:). Warto poszukać noclegu na grouponie lub kupbonie (dużo taniej, można upolować pokój ze śniadaniem i bardzo blisko centrum:). Yellow(...)polecam w 100%!!! Pysznie, niedrogo i nie trzeba długo czekać! Na zdj.: zupa pasternakowo-ziemniaczana, sambal, gulasz z seitanem i lassi. Masala dosa - placek ziemniaczany z ziemniaczanym nadzieniem i sosem z orzechów ziemnych. Niebo w gębie. Momo bar serwuje kuchnię indyjską - ul. Dietla 49. Pyszna kawa i genialny wystrój - Les Coloreurs Cafe , ul. Estery 10. Kładka Ojca Bernadka Miejsce
Qlinarnie i Qlinarnie