brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego, jak lasagne alla Bolognese, cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa
Chilli Czosnek i Oliwatego obiad na wczoraj Zapraszam na obiad w 15 min. Kurczak w sosie bazyliowym - czyli pestoObsmazamy przyprawione na patelni piersi z kurczaka Szykujemy pesto- czyli listki bazyli, parmezan, 3 zabki czosnku, ok 150ml oliwy z oliwek, pieprz , sol, orzechyWszystko miksujemy blenderem Do zagotowanego I odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostke kurczaka I pesto- mieszamy Mozna posypac startym parmezanem
Smaki Edytybędzie różowe. ok 4 min. Dodajemy sos rybny, curry paste, sos sojowy, liście lime- Smażymy ok 2 min.Dodajemy pomidory I na zmniejszonym gazie gotujemy ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I obiad prawie gotowy :) W międzyczasie gotujemy jajeczne noodle. Do makaronu po ugotowaniu dodajemy szczypior. Mieszamy. A do mielonego skrajamy pietruszkę lub kolendrę.Obiad gotowy
Smaki Edytywiecie w mojej kuchni dominuje makaron, ale ostatnio mam coraz większą chęć na lekkie sałatki. Stąd moja propozycja na coś szybkiego i pysznego. Można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nie jest oblana żadnym ciężkim sosem ani w składzie nie ma nic co spowoduje że będziemy się czuły ociężałe czy przejedzone.Jednak dodatek kaszy kuskus sprawi, że będziemy
Magiczne Życie Martyłyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki
Czerwona Porzeczkamakaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki)- 10 ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny(...)sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu: „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem
mojewypiekiinietylkopomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu! A kiedy przyjdzie czas na kolację Jamie również nas nie zawiedzie(...)czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity
Plate of JoyJeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką bombę. Ostatnio zajadaliśmy się nim w zestawie z makaronem i mielonymi. Fantastyczne połączenie, zwłaszcza gdy makron po ugotowaniu się nieco przesmaży na tłuszczu po mielonych. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufactureczasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze. Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem. * Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK , świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
My Chcemy Jeśćjakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 5 kawałków papryki konserwowej 2 puszki tuńczyka w oleju puszka kukurydzy 1/2 szklanki rodzynek szklanka makaronu świderki 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków
Monia miesza i gotujeugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka
Smaki Ewyłyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię