wykorzystać. Jako fanka sałatek, połowę zużyłam właśnie na nią, a reszta trafiła do makaronu, który już niedługo się tutaj pojawi :) Sałatka z gorgonzolą, kurczakiem i granatem Składniki (3 porcje): - 75 g mieszanki sałat - 1 duży filet z kurczaka - sól, pieprz do smaku, ulubione przyprawy - sos: oliwa/olej, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - 1 granat - 60 g gorgonzoli Kurczaka pokrój
Corner With Recipesprzypadku szynka, najlepiej wiejska pachnąca, cudna szynka :) Przedstawiam Wam fantazję na temat "białego sosu". Składniki: szynka ok 40dag 3 serki topione (szynka, papryka, pieczarki, naturalny - do wyboru) 2 duże śmietany - 18% 1 duża cebula przyprawy (papryka ostra, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, sól, pieprz) dodatkowo - makaron spaghetti Makaron gotujemy. Mięso kroimy w kostkę,cebulke drobno siekamy i przysmażamy. Dodajemy śmietany
ChilliJemykarcie oprócz naleśników były również inne dania jak: pierogi, sałatki czy dania z makaronem. Obie zdecydowałyśmy się na słone smaki, ponieważ bardziej odpowiadały naszym kubkom smakowym. Zamówiłam naleśnika "Grecki kurakos", którego farsz składał się z mięsa z piersi kurczaka, zielonych oliwek, sera fety i sosu czosnkowego. Gosia wybrała naleśnika "Indorek", ale dokonała drobnej zmiany w składnikach farszu. Standardowy farsz składa
Projekty ze smakiemMasło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał. Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem i ostrymi korniszonami z chili. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej
Kolejny blog o gotowaniumożemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby):125 g piersi z kurczaka200 g mrożonych warzyw chińskich50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru
Malowane smakiemłyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej 2 nieduże ząbki czosnku pieprz ziołowy, sól Makaron gotujemy al dente. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wszystkie składniki mieszamy razem.Z majonezu, jogurtu, musztardy i drobno posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sałatkę, mieszamy.Gotowe
Czerwona Porzeczkadorsz w pomidorach filety z dorsza, najlepiej bez ości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym z chili 1 mała cebula pokrojona w piorka 1 mała marchewka pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku 300- 400 ml rosołu warzywnego 1 łyżka oliwy sól, ostra papryka, bazylia makaron dowolny Filety pokroiłam w małe kawałki , osoliłam i odstawiłam na boku. Na oliwie zeszkliłam cebulę
bastalenazgłoszeń konkursowych, a wybór był naprawdę trudny. Przedstawiliście fajne przepisy, zarówno na makaron wytrawny, jak i słodki. Od czytania Waszych pomysłów robię się głodna. I chyba oto chodziło. W kategorii "słodkiej" zwyciężyła: Natalie i jej przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą z sosem kokosowym z białą czekoladą W kategorii "słonej" najbardziej zachwycił mnie przepis: Aronii na spaghetti
Pasja Smakujeszcze maksymalnie 10 min. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec, jeśli uznamy, że sos jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet
Ratunku obiadprawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania
Bernika - moj kulinarny pamietnikmajonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Ser żółty,szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paseczki. Wszystko wrzucamy razem do miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, musztardy i jogurtu przygotowujemy sos, którym zalewamy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Czerwona PorzeczkaPieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego koncentratu zależy od samku pomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy
Kopystką po garachryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru szczypta soli Ananas marynata: 1 średni świeży ananas lub 1 puszka w zalewie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)około 30 minut. 2. Jeśli używamy ananasa z puszki, to musimy do odsączyć, jeśli świeżego, to go obieramy i kroimy. Kawałki ananasa wkładamy do drugiej miseczki i dodajemy: sos sojowy, miód, cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sok z cytryny. Całość mieszamy. 3. W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podgrzewamy i obsmażamy kurczaka. jak będzie usmażony, przekładamy na talerzyk
kruche babeczkiprzepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk) 2 posiekane dymki 1 nieduża marchewka posiekana w julienne(...)roztrzepanym jajkiem, doprawiłam pozostałą łyżką sosu rybnego i sojowego. 2 . Mój farsz kim chi - 1 mała marchewkę i w małą rzepkę starłam na tarce, posiekałam kim chi na paski, dodałam małą garść kiełków, doprawiłam zalewą spod kim chi (2 łyżki), po 15 minutach odlałam nadmiar soków. A to farsz mięsny Basi : 1. Makaron namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Kuchnia PrezydentowejZapiekanki zawsze kojarzą mi się z daniem pysznym i aromatycznym. Dodaje się do nich wszakże same najpyszniejsze produkty, skleja jakimś sosem i zapieka, potem pyszne danie
Moje Małe Czarowanie