sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:454/630)

Soja nie tylko dla wegetarian 129

których okres dojrzewania jest krótszy. Sos sojowy ma niepowtarzalny aromat i nadaje się, wbrew pozorom, nie tylko do dań orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań.    Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj

Smiling Shrimp
Muszle z łososiem 180

Danie z kuchni włoskiej.  Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól   Przygotowanie   Szafran zaparzyłem podgrzanym winem

R'n'G Kitchen
Przepis na… – Pollo a la puttanesca, czyli kurczęcy afrodyzjak 328

pieprzem. Trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut – aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Danie można także przyrządzić na grillu, a według preferencji pierś można pokroić w kawałki. Najlepiej smakuje z maczanym w oliwie pieczywem, ale także ryżem i makaronami. Buon appetito

Bon Ton Italia
SOS PIECZARKOWY 184

kostkę rosołową i gotujemy.   Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs. Smacznego

w mojej kuchni
Noodle po pekińsku 347

sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy  i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane proporcje dobrze gdy  jest 1/3 mięsa do 2/3 makaronu. Mieszamy i gotowe :)Posypujemy natką pietruszki lub kolendry.Smacznego

Smaki Edyty
50 przepisów z zielonymi warzywami 170

Zielone warzywa bardzo często goszczą w moich przepisach. Najchętniej używam ostatnio rukoli, z której robię przeróżne sałatki, łączę z makaronami, ale i miksuję w koktajlach, których na blogu nazbierało się już ponad 41! Czy wiesz, że z brokułów można przygotować rewelacyjne pesto, a jarmuż smakuje najlepiej w koktajlach? Jak najlepiej wykorzystać natkę z pietruszki, aby zachować wszystkie jej właściwości zdrowotne(...)czym połączyć szpinak? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zestawieniu najlepszych przepisów z zielonymi warzywami! Na zdrowie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki

Moja smaczna kuchnia
SPAGHETTI A LA BOLOGNESE 307

Nie pamiętam czy kiedykolwiek w życiu jadłam prawdziwe bolognese. Podejrzewam, że nie, ponieważ będąc dzieckiem (czyli w moich wszystkożerczych latach) odrzucało mnie od wszelkich sosów, zwłaszcza

Kasia Sarna
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 219

Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję  z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym

Monia miesza i gotuje
Tagliatelle w kremowym sosie z botwinką i cukinią. 246

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Ostatnio pojawiła się na rynku botwinka, więc bez wahania kupiłam ją! Wymyśliłam danie obiadowe dość oryginalne - zapraszam na Tagliatelle w kremowym sosie

Ana Mari's world
Tagliatelle w kremowym sosie z botwinką i cukinią. 270

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Ostatnio pojawiła się na rynku botwinka, więc bez wahania kupiłam ją! Wymyśliłam danie obiadowe dość oryginalne - zapraszam na Tagliatelle w kremowym sosie

Ana Mari's world
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 172

koszulce ale niesamowicie smakują w risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne.  Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia

Mango Papaja
Smażony ryż z krewetkami, młodą kapustą i omletem 192

stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest

Słodki Kompromis
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 191

chrzan. Na małej patelni z odrobiną masła i sosu z pulpetów wymieszałam mąkę kukurydzianą (mniej kaloryczna niż pszenna) a następnie dolałam śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego

potrawyregionalne
pulpety w sosie koperkowym 195

pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy śmietanę i posiekany pęczek koperku.  Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, lub z innymi dodatkami

Miód i pieprz
Kurczak duszony z papryką i marchewką 214

Myślę, że spodoba się dzieciom. :) Potrzebujemy: 1 opakowanie bio makaronu orkiszowego jeżyki, do kupienia TUTAJ 3 uda z kurczaka pół papryki czerwonej 1 duża marchew 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy warzywnej bez soli i glutaminianu 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% łącznie około 700 ml wody (podlewanie plus sos) dwie łyżki oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy na patelni

MamaOskarka
Kotlety makaronowe z porem 232

posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły!  Zajadamy np. z sosem czosnkowym

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania