My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pesto to zielony sos ze świeżych składników, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a niektóre składniki można zmieniać – …
My Blueberry CornerPesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :)Zrobienie pesto zajmuje
Smaki Edytytylko czekamy 15-20 minut i osuszamy na papierowym ręczniku kuchennym. Sos z naczynia zlewamy i możemy go potem wykorzystać do obiadu. Jak serwujemy od razu na obiad, to po prostu kroimy bardzo ostrym nożem na grube plastry, tak pokrojone podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem...wybór jest wielki... Jeżeli chcemy żeby schabik był do kanapek, to osuszony(...)schabu zjadamy od razu, bo tak pachnie cały dom, że nie wiadomo kto wytrzyma żeby nie spróbować :) Pozostałe mięso chowamy do lodówki. Następnego dnia kroimy w grube plastry, na sosie wytworzy się smalec, który zdejmujemy z sosu i będzie do chleba. Galaretkę, która pozostała w sosonierce podgrzewamy i polewamy pocięte mięso, następnie całość podgrzewamy i na gorąco serwujemy
chleba naszegobardzo szybko. składniki puszka tuńczyka w sosie własnym 1 papryka czerwona 1 średnia cebula opakowanie " szybkie z patelni" Lubella fasolka szparagowa 150g ( ja nie miałam , więc pominęłam ten składnik ) Postępowałam według instrukcji Zagotuj wodę w czajniku. Cebulę i paprykę pokrój w paski , podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Wsyp makaron i mieszankę z opakowania, wlej gorącą wodę
Cukier&Pudercukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Smacznego
Tajskie smakipieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego · pieprz do smaku · 100 g pędów bambusa(...)pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też
Bazując na smakuJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden(...)szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam
Blondynka Gotujebrokuła 180 g makaronu najlepiej chińskiego chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12 pomidorków koktajlowych ostra papryka (ilość w zależności od upodobań) 5 łyżek sosu Teriyaki olej
Pora na pora i pomidoraSPAGHETTI BOLOGNESE ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI PAELLA Z QUINONĄ, MAŁŻAMI I KREWETKAMI! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! SZYBKI OBIAD:PIECZONE WARZYWA Z MAKARONEM, SEREM FETA, PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI I PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW! MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! KROKIETY Z MIĘSEM. TAAAKIE PYSZNE! MAKARON ZE SZPINAKIEM PO WŁOSKU! MAKARON DRWALA OBIAD
SMYKWKUCHNIrównież wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę i koper. Doprowadzić do zagotowania i zmiękczenia pokrzywy. Doprawić do smaku sosem sojowym. Pyszności ! ! ! Sama byłam zaskoczona jak dobrze smakuje. Podawać z ( do wyboru ale nie koniecznie): ćwiartką cytryny do zakwaszenia, łyżką jogurtu greckiego, makaronem, jajkiem na twardo Smacznego ! Co sądzicie o takim wykorzystaniu pokrzywy? Wszelkie komentarze i sugestie mile widziane
Jemy PijemyBlueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, szybkie, kolorowe danie. Kombinacja mięsa, pomidorów, makaronu i świeżego groszku wywołuje w ustach eksplozję smaku. Smak jest w życiu … Przeczytaj cały artykuł Post Klopsy z białej kiełbasy w pomidorowym sosie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerzalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Sos zagęszczamy 1/4 szklanki śmietanki 18% z 2 łyżeczkami mąki wymieszaną dokładnie z odrobiną wywaru z garnka. Podajemy z kaszą jaglaną, ziemniakami, lub makaronem. Smacznego :) *uprzedzając komentarze o warzywach na patelnię, oczywiście można użyć świeżych warzyw (pomidorów, papryki, cebuli, oliwek czarnych, marchewki
Moje-pitraszeniepatelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego
Kuchnia EllieWcale się nie dziwię, dla osób, które lubią aromatyczną włoską kuchnię danie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty
Kuchenne aromatypizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka sosu czosnkowego całą
Kuchenne aromatymakaron (najlepiej jakiś gruby) świeże truskawki twaróg półtłusty opcjonalnie cukier puder odrobina ekstraktu waniliowego sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.Truskawki czyścimy,obieramy z szypułek i dokładnie myjemy.Miksujemy owoce wraz z serem i ekstraktem waniliowym.Jeśli sos wyszedł zbyt kwaśny możemy dosłodzić go cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgóry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Zdjąć z pomidorów skórkę. Pomidory razem z sosem, który się wytworzył przetrzeć przez sito. Włożyć do garnka, wlać bulion i zagotować, doprawić szczyptą cukru i ewentualnie solą. Podawać z ryżem, makaronem... ja preferuję z ryżem. Można dodać śmietanę... tylko po co? zastawa
królestwo garówfasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek
Kulinarne przygody Gatityśmietanką, doprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 1/2 paczki), wrzucając go do gotującej się, mocno osolonej wody. Kiedy będzie odpowiednio miękki, przecedzam i wrzucam na patelnię z sosem. Mieszam, podgrzewam chwilę i od razu podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem 7-8 minut. 3. Wrzucamy krewetki, wyciskamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z makaronem ryżowym. Uwagi: Krewetki nie mogą gotować się dłużej niż 4 minuty, ponieważ zrobią się gumowe
Tajskie smaki