sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:442/630)

Makaron z mąki pełnoziarnistej z tuńczykiem 133

Bardzo proste i szybkie danie. A jeżeli lubimy tuńczyka to doskonałe w smaku.Dlaczego makaron pełnoziarnisty? Odpowiedź jest prosta.  Zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, a dokładniej mówiąc ziarno zostało zmielone wraz z zewnętrzną powłoką.Produkty pełnoziarniste  mają również  obniżoną zawartość cukrów. Ograniczają wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Błonnik zawarty w takich produktach korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.SK(...)inny ( dla 3 osób pół torebki)jedna puszka z tuńczyka w sosie własnym1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  1 cebulaWYKONANIE Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy.Do ugotowanego makaronu dodajemy cebulę , tuńczyka z puszki. Wszystko mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 170

Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch

Słodkie okruszki
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 128

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
spaghetti z owocami morza 166

owoce morza rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości.  Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku.  Podajemy z makaronem spaghetti. Smacznego

Cook&Love
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 159

sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente.  W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić

Pasja Smaku
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 307

Danie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności(...)rumienienia. Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać

Kuchenne zapiski Edyty
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 151

właśnie c'man. Muszelki nakładane są na talerzyki, więc w tym przypadku warto odpuścić sobie gotowanie makaronu al'dente - łatwiej będzie kroić je na talerzyku. Przestudzony makaron oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały się pokrył delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które(...)całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego sosu, łączymy go z mięsem. Cel na tym etapie - farsz nie może być suchy dlatego korygowałem gęstość całej mikstury, dolewając stopniowo wodę (ok. 250 ml), która została mi z gotującego się makaronu.  Kolejny krok - nadziewamy makaron tak aby ścianki muszelki delikatnie schodziły się

Right Behind The Kitchen
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 197

podania Barszcz przelej do rondla i zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pestki dyni upraż

Roślinna - blog wegański
Pad thai 182

Składniki: 50 g makaronu błyskawicznego 200 g krewetek 1 jako 1 szalotka 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru szczypta cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku … Czytaj dalej Pad thai

czarrna od kuchni
Sałatka z paluszkami surimi 143

Hej! Sałatka z paluszkami surimi ma tę zaletę, że szybciutko się ją robi. Można dowolnie komponować swoje składniki i za każdym razem jest wyśmienita. Zróbcie ją

Tylko pysznie
zapiekanka szpinakowa z jajkiem 153

akurat miałam dużą paczkę muszli to akurat padło na nie. Nadziałam je mięsem i szpinakiem, zalałam sosem pomidorowym, na górze beszamel, z serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.  Składniki: opakowanie makaronu duże muszle paczka mrożonego szpinaku (350 g) 500 g mięsa mielonego 4 jajka puszka pomidorów krojonych 100 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym. 1231

Wystarczy niewiele składników, aby przygotować to danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy. Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie. Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki

Codziennik Kuchenny
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 182

Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno do kaszy gryczanej, jak i różnego rodzaju makaronów oraz ryżu. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 30% Natka pietruszki (pęczek

Programista w kuchni
Makaron ze szparagami a’la carbonara 182

jajka oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron z cukinią i pieczarkami 119

wyrzucamy nasiona i kroimy drobniutko. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż warzywa są miękkie. Dodajemy jogurt i ugotowany makaron, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Dodajemy rozrobioną skrobię, parmezan i natkę pietruszki, smażymy jeszcze przez chwilę aż zrobi nam się gęsty sos

Delusional Trine