sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:444/630)

Spaghetti bolognese 98

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 205

zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g  mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe)  bez skóry , może być z kością 1500 ml  rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru  2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu

Stare Gary
Makaron penne z mięsem mielonym 150

będzie miał pojęcia o co nam chodzi bo mówi się na taki sos ragu, ale rodzajów ragu też jest kilka. Więc ja nie zamierzam nazywać tego dania w taki sposób, chociaż jest to tak znane przez wszystkich bolognese. Ale też na przekór użyłam makaronu penne a nie spaghetti, ot tak.  Makaron penne z mięsem mielonym  składniki: 1 mała(...)cebula 2 ząbki czosnku 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron penne z mięsem mielonym  wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy przez kilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie

Delusional Trine
Mój lutowy Health Box + niespodzianka dla Was 94

Jesteście ciekawi co było w środku ?   Otrzymałam:  1. Cieciorka w sosie pomidorowym 280g - Primavika. Zawiera węglowodany złożone, dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, kwas foliowy i całą gamę witamin regulujących przemiany metaboliczne.    Średnia cena w sklepach - około 6 zł. 2. Makaron pełnoziarnisty Treccia 100% Durum 400g - Green Spoon. Jego smak i forma zostały uwolnione(...)przez mistrzów tradycyjnego młyna, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Tu znajdziecie przykładowe przepisy, aby zainspirować się daniami z makaronem - klik .   Średnia cena w sklepach - około 7 zł. 3. Pestki Polskiej Dyni BIO 150g - Fresano. Są idealną przekąską i pochodzą z polskich uprawa ekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik .   Średnia cena

Di gotuje
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 129

sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane

Ostra na Słodko
Łosoś z salsą i makaronem z pesto 147

kawałki łososia 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka sosu balsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia

wesoła kuchnia
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 149

Pierś z indyka jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Dzisiejsza propozycja to indyk w sosie szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem pomidorów i żółtej papryki. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 3-4 porcje. Produkty 300 g piersi z indyka, 200 g szpinaku, 200 g brązowych pieczarek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu greckiego, olej kokosowy, sól(...)trzy łyżki jogurtu greckiego, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 229

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską 320

minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko. Składniki: (duża porcja) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duża papryka 1/2 średniej kapusty pekińskiej 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 6 - 7 suszonych pomidorów 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki dobrego majonezu 200 g makaronu razowego lub z mąki semolina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente według

Kuchcik gotuje
Makaron z mąki pełnoziarnistej z tuńczykiem 124

Bardzo proste i szybkie danie. A jeżeli lubimy tuńczyka to doskonałe w smaku.Dlaczego makaron pełnoziarnisty? Odpowiedź jest prosta.  Zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, a dokładniej mówiąc ziarno zostało zmielone wraz z zewnętrzną powłoką.Produkty pełnoziarniste  mają również  obniżoną zawartość cukrów. Ograniczają wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Błonnik zawarty w takich produktach korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.SK(...)inny ( dla 3 osób pół torebki)jedna puszka z tuńczyka w sosie własnym1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno  1 cebulaWYKONANIE Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy.Do ugotowanego makaronu dodajemy cebulę , tuńczyka z puszki. Wszystko mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 136

Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch

Słodkie okruszki
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 122

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
spaghetti z owocami morza 153

owoce morza rozmarzną dodajemy sól, pieprz i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości.  Dodajemy cukier, natkę pietruszki, bazylię i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz sól i pieprz do smaku.  Podajemy z makaronem spaghetti. Smacznego

Cook&Love
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 147

sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente.  W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory po kilku minutach powinny zmienić swoją konsystencję i bardziej przypominać sos. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić

Pasja Smaku
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 297

Danie z cyklu sprzątanie spiżarni. Makaron lasagne już dłuższy czas zalegał w szafce, a z połówką kapusty włoskiej niespecjalnie miałam co zrobić. Do tego doszły piersi drobiowe z zamrażarki i proszę, obiadek jak się patrzy. Zamiast świeżych pomidorów można użyć tych z puszki, osączonych z zalewy, a zamiast bazylii dać inne zioła. Z podanych proporcji wyszło 6-8 porcji, w zależności(...)rumienienia. Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać

Kuchenne zapiski Edyty