sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:441/630)

GULASZ Z KARKÓWKI 230

czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub gnocchi

Walijskie Pichcenie
Hinduski szaszłyk. 338

możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera
Makaronowa sałatka z pomidorkami i serkiem sałatkowym 209

łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszkiodrobina przyprawy do sałatek Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią

Monia miesza i gotuje
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 343

zrobiły się grudki. Gotuj sos około 4-5 minut.Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj sól i gałkę muszkatołową, zamieszaj.PŁATY LASAGNE:* Są dwie szkoły jesli chodzi o przygotowywanie płatów lasagne. Jedni nie obgotowują ich wczesniej, używają suchych, inni zaś przeciwnie. Ja po latach przyrządzania lasagne mam we krwi obgotowywać je wcześniej - makaron wychodzi dzięki temu zawsze miękki. Ale wybór(...)rozłóż na czystej ściereczce.LASAGNE BOLOGNESE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 19x30cm ułóż trzy platy lasagne. Na to wyłóż 1/4 porcji sosu bolognese.Polej sosem beszamelowym i posyp odrobiną parmezanu (lub innego startego sera) wymieszanego z mozzarellą.Powtórz wszystkie czynności jeszcze 4 razy - do wyczerpania składników (na samej górze nie kładź jednak mięsa).Zapiekankę

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. 331

gorącego mleka dodajemy masło z mąką i przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) )Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne

Miksturownik
Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 222

nadaje. Świderki w sosie Carbonara w wykonaniu mojej Siostry. Przepis wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki(...)delikatnym posmaku boczku. Dla amatorów makaronu, żółtego sera i szybkich obiadów - danie idealne. Dla mnie delicja. Niestety mój Mąż jest wyczulony i uczulony na smak boczku, więc w codziennej kuchni nie przejdzie. Choć próbę przekonania go choć raz - ze smakiem podejmę. A nóż - widelec się uda ;) P.S. My użyłyśmy zbyt gęstej śmietany i sos odrobinę za mocno zgęstniał. Warto dlatego

Kuchnia po mojemu
Spaghetti bolognese 111

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 2 cebule 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 g boczku surowego 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 50 ml oliwy z oliwek 400 ml czerwonego półwytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej oregano 500 ml bulionu wołowego 120 ml śmietanki 30% sól, pieprz(...)warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 212

zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g  mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe)  bez skóry , może być z kością 1500 ml  rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru  2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu

Stare Gary
Makaron penne z mięsem mielonym 160

będzie miał pojęcia o co nam chodzi bo mówi się na taki sos ragu, ale rodzajów ragu też jest kilka. Więc ja nie zamierzam nazywać tego dania w taki sposób, chociaż jest to tak znane przez wszystkich bolognese. Ale też na przekór użyłam makaronu penne a nie spaghetti, ot tak.  Makaron penne z mięsem mielonym  składniki: 1 mała(...)cebula 2 ząbki czosnku 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron penne z mięsem mielonym  wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy przez kilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie

Delusional Trine
Mój lutowy Health Box + niespodzianka dla Was 107

Jesteście ciekawi co było w środku ?   Otrzymałam:  1. Cieciorka w sosie pomidorowym 280g - Primavika. Zawiera węglowodany złożone, dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, kwas foliowy i całą gamę witamin regulujących przemiany metaboliczne.    Średnia cena w sklepach - około 6 zł. 2. Makaron pełnoziarnisty Treccia 100% Durum 400g - Green Spoon. Jego smak i forma zostały uwolnione(...)przez mistrzów tradycyjnego młyna, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Tu znajdziecie przykładowe przepisy, aby zainspirować się daniami z makaronem - klik .   Średnia cena w sklepach - około 7 zł. 3. Pestki Polskiej Dyni BIO 150g - Fresano. Są idealną przekąską i pochodzą z polskich uprawa ekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik .   Średnia cena

Di gotuje
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 148

sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup.Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę.Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników.Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki.Polecam!SKŁADNIKI :* maślaki zasmażane

Ostra na Słodko
Łosoś z salsą i makaronem z pesto 152

kawałki łososia 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka sosu balsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia

wesoła kuchnia
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 167

Pierś z indyka jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Dzisiejsza propozycja to indyk w sosie szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem pomidorów i żółtej papryki. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 3-4 porcje. Produkty 300 g piersi z indyka, 200 g szpinaku, 200 g brązowych pieczarek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu greckiego, olej kokosowy, sól(...)trzy łyżki jogurtu greckiego, dopraw solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj na przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek

Fit&Fast Kitchen
Błyskawiczny obiad, zapiekanka z tortellini 239

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Błyskawicznie jest gotowe. Można użyć tortellini o dowolnym ulubionym smaku. Ja mam ze szpinakiem i serem Do garnka wlać wodę

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską 327

minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko. Składniki: (duża porcja) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duża papryka 1/2 średniej kapusty pekińskiej 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 6 - 7 suszonych pomidorów 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki dobrego majonezu 200 g makaronu razowego lub z mąki semolina sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować al dente według

Kuchcik gotuje