sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:471/630)

Dukanowskie kluseczki bazyliowe 121

Powstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i  na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego

Humanistka w kuchni
DOMOWA MĄKA KOKOSOWA 155

błonnik – około 40%! Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka makaronowa z kabanosem 304

łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 182

wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki(...)czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie

karmelowy
Risotto na ostro z kurczakiem + wskazówki 181

ułatwi  przygotowanie tego włoskiego specjału i sam odpowiesz na to pytanie, coś mi mówi że odpowiedź będzie twierdząca.  Rissotto - Danie wykonywane z wielką starannością Włochy...Nie tylko makaron i pizza... Risotto to danie które pochodzi i do dziś gównie króluje w Lombardii i Piemoncie. To właśnie w tych włoskich regionach za sprawą potężnej rzeki Pad uprawia się ryż(...)która potrzebna jest do zagęszczenia sosu. Nie dodawaj zimnego wina. podgrzej je wcześniej, inaczej ryż się zahartuję i stracimy planowany efekt. Jeśli chcesz, by risotto było gęstsze, wraz z masłem dodaj trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają "mantecato", gdyż jest bardzo kremowe Pamiętaj risotto to nie pudding ryżowy, ryż ma być jak makaron al dente co można tłumaczyć jako

Wylizany Rondel
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 169

wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.   Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut.  Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.    Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy     Składniki:   5 00   g ciecierzycy(...)dorsza z bazyliowym pesto      Składniki:   1 litr mleka   100 g mąki   100 g masła   1 kg filetów z dorsza   250 g makaronu do  lazanii  ( Barilla )   60 g bazylii   250 g oliwy extra  vergine     50 g migdał y   skórka z jednej cytryny     Sposób

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 301

Kolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać

kuchnia doski
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 217

Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go

Smakowy Raj
Czarno – biała sałatka makaronowa 197

Seler i fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą. Ugotowany makaron łączymy z selerem i fasolą, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Można dodać również ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie, ostrą paprykę. Sałatka makaronowa świetnie smakuje na zimno, np. jako sałatka na imprezę lub do grilla. Można podawać ją również z domowym sosem czosnkowym. Artykuł Czarno – biała sałatka makaronowa pochodzi z serwisu

Taste and Cook
MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM NA OSTRO 121

inna) pieprz natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy drobno i podsmażamy na suchej patelni na rumiano.W ganku rozgrzewamy oliwę z oliwek.Cebulę obieramy i siekamy wraz z czosnkiem drobno.Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy lekko.Wlewamy pomidory z puszki,dusimy aż sos odparuje i zmniejszy swoją objętość,przyprawiamy solą,pieprzem i ziołami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Soja nie tylko dla wegetarian 93

których okres dojrzewania jest krótszy. Sos sojowy ma niepowtarzalny aromat i nadaje się, wbrew pozorom, nie tylko do dań orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań.    Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj

Smiling Shrimp
Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami 199

również samodzielnego wykonania we własnym domu. Składniki: paczka makaronu cannelloni Na farsz: 300 gram szynki wieprzowej 1 pierś z kurczaka 10 małych pieczarek 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie 1 jajko ok. 60 gram sera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram) 1 cebula 1/4 papryki czerwonej

tojestpyszne.blogspot.com
Muszle z łososiem 135

Danie z kuchni włoskiej.  Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól   Przygotowanie   Szafran zaparzyłem podgrzanym winem

R'n'G Kitchen
Przepis na… – Pollo a la puttanesca, czyli kurczęcy afrodyzjak 232

pieprzem. Trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut – aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie przed podaniem dekorujemy kilkoma listkami bazylii. Danie można także przyrządzić na grillu, a według preferencji pierś można pokroić w kawałki. Najlepiej smakuje z maczanym w oliwie pieczywem, ale także ryżem i makaronami. Buon appetito

Bon Ton Italia
SOS PIECZARKOWY 142

kostkę rosołową i gotujemy.   Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs. Smacznego

w mojej kuchni