wystarczy jedną jej łyżką posypać makaron , skropić oliwą , wymieszać i gotowe – mamy wspaniałe , zdrowe danie . Dzięki suszonym pomidorom i słodkiej papryce ,ma ona niepowtarzalny smak i aromat . Zachęcam do robienia własnych przypraw , każdy działkowicz ma nadwyżki , które można zetrzeć , posiekać i ususzyć , a później mamy pod ręką zdrowe , bez chemicznych dodatków , bazy do sosów i zup . Składniki : 10 dość
Ogrodnik w podróżyzapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Musicie jej spróbować! Jeśli nie lubicie zbyt dużo przypraw lub różnorodnego połączenia przypraw, skróćcie jej listę wedle uznania. Składniki (na 4 porcje): 400 g makaronu świderki - może być kolorowy
Zasmakuj KuchniSkładniki: 3 zupki chińskie 400 g fileta z indyka 1 czerwona papryka 1/2 pora 3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki sosu
czarrna od kuchniMożna ją podać solo, z makaronem, kaszą (np. z poprzedniego dnia) lub naleśnikami pociętymi na cienkie paski. Smacznego! Składniki: 9-10 marchewek 2 pietruszki 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego + 2 łyżki oleju 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca suszony lubczyk ½ łyżeczki wędzonej papryki sos sojowy sól, świeżo mielony czarny pieprz
Qlinarnie i Qlinarnienajlepiej jeśli jest duuużo sosu. Wtedy cała rodzina jest szczęśliwa. Dzisiaj na obiad zaproponuje gulasz z udźca indyka duszony z pieczarkami i marynowaną papryką. Dodanie papryki spowoduje, że gulasz nabierze nowego, ciekawego smaku. Warto spróbować. U nas gulasz został podany w towarzystwie kaszy perłowej, ale równie dobrze mogą to być ziemniaki lub makaron. Co, kto lubi. Składniki: udziec z indyka
na moim stole...stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji
Marder&Marder Manufacturewymienić na ulubiony makaron, czy ziemniaczki :) Ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki
Kuchnia z widokiem na ogróddusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem,posypać natką , podawać z białym pieczywem.Daję więcej kminku i czosnku niż w przepisie. Pod koniec gotowania można dodać drobny makaron w kształcie ryżu
Stare Garymakaron i mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Wymieszane składnik makaronowego ciasta wykładamy do naczynia posmarowanego tłuszczem.Na nim układamy plasterki białej kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy żółty serem i wstawiamy do piekarnikana kolejne 5 minut. Zapiekanka gotowa.Polewamy sosem pomidorowym
Maminek kulinarnylasagne, w której makaron zastąpiłam właśnie cukinią. Pomysł na takie zastosowanie cukinii podsunęła mi dziś rano K., za co jej serdecznie dziękuję! I za cukinię oczywiście też! Składniki:2 duże cukinie1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 cebula, drobno pokrojona3 ząbki czosnku, drobno posiekaneoliwaokoło 100g tartego parmezanu lub sera żółtegosól, pieprz Sos serowySkładniki:1/2 kostki masła2
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być
Fabryka pomysłówhiszpańskiego, gdzie kupiłam mnóstwo cudownych produktów, od chorizo zaczynając na owczym serze kończąc. Przedstawiam więc szybką i łatwą alla carbonarę, z pysznym podrumienionym chorizo, sezonową fasolką szparagową w jajecznym sosie z serem Manchego, który można zamienić na inny ulubiony ser żółty. Doskonały pomysł na obiad dla zabieganych lub dzieciatych (z dedykacją dla Izabeli:)), gdyż jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Polecam(...)dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię z ognia, wlej miksturę jajeczną i dokładnie wymieszaj, dolewając wodę z gotowania makaronu (być może cała szklanka nie będzie potrzebna
karmelowyTym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo
Kuchnia Pokoleńzagotuj i zblenduj. Dopraw sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Zblenduj lub dokładnie wymieszaj. Przepis bierze udział w akcjach: Po raz kolejny w Long Phung . To jedna z nielicznych restauracji w Rzeszowie, której menu zawiera oddzielną sekcję wegetariańską z kilkunastoma daniami (!). Long Phung serwuje wyśmienitą kuchnię wietnamską w przystępnych cenach. Na zdjęciach: smażony makaron chiński z warzywami
Qlinarnie i Qlinarniesosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako przekąska w ciągu dnia. Niedawno podjęłam współpracę z firmą Index Food, która posiada produkty spożywcze kuchni śródziemnomorskiej. Mają bardzo bogatą ofertę produktów tj. oliwy z oliwek, octy balsamiczne, suszone oraz krojone pomidory, oliwki, makarony
Marta Gotuje