sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:469/630)

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym. 129

dente (3-4 minuty) Do foremki na spód wyłożyć ugotowany makaron. Na nim poukładać różyczki brokułu oraz wyłożyć mięso. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy śmietanę oraz rozdrobniony ser topiony. Doprawiamy do smaku, gałką muszkatołową oraz pieprzem i mieszamy do czasu rozpuszczenia sera. Kiedy sos będzie już gładki zalewamy nim zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C

Radość kipiąca uśmiechem.
Salsa z papai 122

Używam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i

Moje Małe Czarowanie
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 116

garnka wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy.  5. Gdy sos zacznie wrzeć, pojedynczo wkładać przygotowane kulki wieprzowe. Gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor, do garnka wlać rozmieszane mleko i śmietanę 30%. Gotować jeszcze parę minut. Posmakować i ewentualnie doprawić. 6. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem

Ugotować
Zapiekanka makaronowa i Multimedialna Fontanna 128

Wysmaruj olejem duże żaroodporne naczynie do zapiekania i układaj warstwy: makaron, pory, pomidory pokrojone w plastry, drobno pokrojone ostre papryczki, oliwki. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z kilkoma łyżkami wody i polej nim zapiekankę. Piecz danie przez 30 minut. Rozmieszaj mleko z jajkami, dopraw solą i pieprzem, polej sosem zapiekankę, posyp pokruszoną fetą/pokrojoną mozarellą i oregano. Zapiekaj jeszcze 10 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Wiosenna sałatka 150

Składniki: 150 g makaronu rurki 3 łodygi selera naciowego opakowanie sera M ozzarella   kilka pomidorków koktailowych pęczek natki pietruszki kilka czarnych oliwek pół piersi z kurczaka 50 ml białego wytrawnego wina  sól , pieprz, tymianek, ząbek czosnku, słodka pap ryka     Sos: 3/4 kubka oliwy mał y ząbek czo snku pół łyżeczki cukru kilka kro pel cytryny sól

Gaździnka warzy
Muszle zapiekane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 167

Dziś tak po prostu, zwykły obiad.Muszle, tuńczyk, suszone pomidory, czarne oliwki, marynowany czosnek, sos pomidorowy i trochę żółtego sera. Sprzątanie lodówki :)Czy przepis jest w ogóle

bistro mama
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 195

około 15 minut.W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody.  Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, cały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańskie spaghetti 145

ząbek czosnku świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju.Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody.Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną

Ze smakiem i z pasją
Zapiekanka chłopska 260

nigdy się nam nie znudzą. Przeważnie robię je w wersji z makaronem, ale od czasu do czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą

Fabryka pomysłów
Makaron z jabłkiem i wątróbką. 124

postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka  pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne  400 g   makaronu wstęgi Wątróbkę obieramy

Dieta moja pasja
Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka 121

często gości na naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.   Składniki: 2  filety z kurczaka 1 szalotka(...)łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii kilka listków lubczyku (magii ) sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć mąką i  lekko podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki szalotkę, mini marchewki i pokrojonego pora. Przykryć pokrywką

Gosia gotuje
Egzotyczny kurczak 157

Polecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm. Doprawić solą i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek lekko się przesmaży. Cebulę obrać posiekać drobno, czosnek obrać i posiekać, paprykę i chilli umyć wyciąć(...)zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę, chilli, pieczarki, smażyć aż warzywa zmiękną. Teraz już dodać kawałki mięsa i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pomidory z puszki, pastę curry, sos sojowy. Dodać tyle wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posypać potarty serem, ale nie jest to konieczne

Kuchnia Pokoleń
Lazania-prosta i elegancka na obiad 170

MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA 3 ŁYŻKI(...)gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. doprawić solą, pieprzem , rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować). MAKARON GOTUJĘ PRZEZ OK 2 MIN(DZIĘKI TEMU MAM PEWNOŚĆ ,ŻE BĘDZIE MIĘKKI PO UPIECZENIU UKŁADAMY WARSTWOWO W NACZYNIU LUB NA BLASZCE POSMAROWANEJ  ODROBINĄ OLIWY NAJPIERW WARSTWA MAKARONU,MIĘSKO,BESZAMEL

Swojskie jedzonko
makaron z botwinką i makiem 138

proponuję wam zabawę dodatkami do makaronu, często w tej roli pojawiają się sezonowe warzywa, w tej roli już występowała  także  botwinka . I choć dzisiejsze danie powstało na potrzeby konkursu #lubella i  sezon na botwinkę, to pogodzić musiało potrzeby wszystkich członków rodziny, więc oprócz botwinki musiało się znaleźć mięso, a dla mnie, ciekawej nowych smaków, coś zaskakującego(...)suchy mak. Ugotuj kokardki. Wymieszaj je z sosem i posyp obficie makiem i podawaj gorące. uwaga: jeśli botwinka była razem z dużymi buraczkami, odetnij je i wyszoruj. Następnie bez obierania pokrój w cieniutkie plasterki i uduś na łyżce oliwy, podlane kilkoma łyżkami wody. Lekko posyp solą i skrop octem balsamicznym. Dodaj do makaronu lub zjedz jako przystawkę posypane fetą! #lubelloveinspiracje

Eksperyment sobotni
Fasolka szparagowa po chińsku 175

imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi z serwisu

Lamarida.pl