niezbędne w naszej diecie również po to, by zdrowo chudnąć. Makaron to wspaniała inspiracja do codziennego eksperymentowania w kuchni. Nadzienie z pikantnej tarty dyniowej ( przepis tu ) tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaranowych rurek cannelloni i powstało dzisiejsze danie. Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik
WojnaNaSmaki.plwłoszczyznę i posiekany w półtalarki por. Gdy warzywa będą miękkie sos doprawiamy, wrzucamy posiekane listki świeżego rozmarynu, zagęszczamy koncentratem pomidorowym i rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną (u mnie 2 czubate łyżki, ale to zależy od ilości wody w garnku), zabielamy śmietaną i wsypujemy koperek. Sos/potrawka pasuje zarówno do makaronu jak i kaszy, ziemniaków, ryżu
Kolorowy Przepisownikcytryny, szczyptę soli i trochę czarnego pieprzu. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać dodatkowo 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem. Pychotka
Kuchnia PokoleńCannelloni z nadzieniem mięsnym można zapiekać z różnymi sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku. Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
ChilliJemySpaghetti z kurczakiem w pomidorach z rozmarynem Składniki: - makaron spaghetti - mięso mielone z łopatki wieprzowej - pomidory bez skórki (świeże) - mała cebula - mały koncentrat pomidorowy - 2 łyżki śmietanki 30% - sól, pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki rozmarynu - bazylia, pieprz ziołowy - papryka ostra mielona dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy domowy Przygotowanie: Podsmażam mięso na oleju. Kroję cebulę w kostkę
Kuchnia co dniasię też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale. Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette
Kuchnia Prezydentowejdomowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów.Mąka Luksusowa typ - 550, do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek.Mąka typ - 650, do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.Mąka typ - 1850, mąka graham do wypieku pieczywa.Mąka
NaKońcuJęzykadoprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO
Tajskie smakizawsze muszą być podane na śniadanie, można z nich również wyczarować bardzo smaczne i naprawdę ciekawe danie obiadowe :) Moja propozycja, to parówki nadziane w rurki makaronowe i zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego oraz posypane rozpływającą się warstwą żółtego sera, czyli taka wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również(...)naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez 5 minut- aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie
Kraina Miodem PłynącaPASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z
SMYKWKUCHNIdwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego Jamiego Olivera. Meksykańskie chili i salsa smakowały nie tylko dorosłym ale i moim dzieciom, u nas w towarzystwie kolorowego makaronu. Meksykanskie chili wolowe z salsa 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże czerwone chili pęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście(...)możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu
Dzieje kuchennej Wiewióryśrednio 180-200 g) 200 g makaronu ryżowego 1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu: około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki soli 2-3 ząbki(...)koniec na tej samej patelni podpraż przez minutkę sezam. Do patelni/garnka z brokułem dodaj tofu, pieczarki, marchew i sezam. Wymieszaj wszystko razem i wedle uznania dodaj już ugotowany makaron lub podawaj w oddzielnych kupkach. Smacznego! Artykuł Makaron ryżowy z brokułem pieczarkami i marynowanym tofu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób uszkodzić pulpety) . Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprzkuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw. Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy
My Chcemy Jeśćopakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemPowstanie gęsta masa. Gotujemy wodę z solą (jak na makaron) i na gotującą się wodę łyżką nakładamy kluski. Nie nakładajcie więcej niż 7 klusek, bo mogą się zlepiać. Kluseczki gotujemy po wypłynięciu około 5 minut. Wykładamy na sitko, a później na talerze. Podajemy do zupy lub mięsa z sosem. Smacznego
Humanistka w kuchnibłonnik – około 40%! Jest to lepszy wynik niż pieczywa i makaronu pełnoziarnistego czy musli. Mąka kokosowa ma więcej białka i 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna! To mąka, ktorą bez obaw mogą używać alergicy, diabetycy i osoby na diecie bezglutenowej. Można jej używać do wypieków, naleśników, deserów czy sosów. I co najważniejsze, żadna inna mąka nie pachnie tak pięknie
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Zalewamy sosem wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.Odstawiamy
Czerwona Porzeczkawykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kurczak w mleku kokosowym i szparagami (3-4 porcje) Składniki: 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 100 g fasolki(...)czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie
karmelowyułatwi przygotowanie tego włoskiego specjału i sam odpowiesz na to pytanie, coś mi mówi że odpowiedź będzie twierdząca. Rissotto - Danie wykonywane z wielką starannością Włochy...Nie tylko makaron i pizza... Risotto to danie które pochodzi i do dziś gównie króluje w Lombardii i Piemoncie. To właśnie w tych włoskich regionach za sprawą potężnej rzeki Pad uprawia się ryż(...)która potrzebna jest do zagęszczenia sosu. Nie dodawaj zimnego wina. podgrzej je wcześniej, inaczej ryż się zahartuję i stracimy planowany efekt. Jeśli chcesz, by risotto było gęstsze, wraz z masłem dodaj trochę gęstej śmietany. Takie risotto Włosi nazywają "mantecato", gdyż jest bardzo kremowe Pamiętaj risotto to nie pudding ryżowy, ryż ma być jak makaron al dente co można tłumaczyć jako
Wylizany Rondelwszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku. Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki. Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy Składniki: 5 00 g ciecierzycy(...)dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii ( Barilla ) 60 g bazylii 250 g oliwy extra vergine 50 g migdał y skórka z jednej cytryny Sposób
SzczyptaSmaQKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać
kuchnia doskiPrzepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go
Smakowy Raj