sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj z ciepłym makaronem. Gotowe. Zwiastun
Qlinarnie i QlinarnieW kuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z
Kitchens AlphabetChoć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że
Ewa w kuchniUwielbiam kombinować z różnymi "zestawami" składników do spaghetti. Najbardziej lubię takie z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów, a pora jest teraz idealna ;) Zamiast słoiczka paskudnego sosu wystarczą 3 pomidory i trochę przypraw... Składniki (na 3-4 porcje): - 500 g mięsa mielonego - 250 g delikatnie wędzonego boczku - 2 duże cebule - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem(...)obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku- ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju
Kraina Tysiąca Smakówwystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy (gdy akurat rosołu w domu nie ma) taki bulion jest jak znalazł. Wystarczy wyjąć go wcześniej z zamrażarki lub rozmrozić w mikrofali. Niezależnie od tego czy jest(...)ok.30 minut pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczkiBardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórekPodawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym, lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią).Smacznego
Smaczne ZdroweDawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje z placka, mocniej dociskamu przegi. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy ravioli z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco posypane bazylią. Ps. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Moja propozycja na wykwintny obiad to seleryba w towarzystwie makaronu ze szpinakiem z dodatkiem orzechów włoskich! Przyznaję - nie wiem, kto zapoczątkował nazwę "seleryba"! Jednak jest już tak mocno osadzona w naszym wegetariańskim słowniku, że nie będę szukać innego określenia. Każdy z nas doskonale rozpoznaje to hasło :) Seler to prawdziwy afrodyzjak, bulwa szczęścia i zdrowia! O właściwościach selera pisałam tutaj(...)kwasu foliowego. Czyli samo zdrowie! :) SELERYBA 1 większy seler 1 litr bulionu warzywnego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżka sosu sojowego glony nori - 3 arkusze sól, pieprz kolorowy mleko owsiane mąka pszenna pełnoziarnista olej z pestek winogron Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie
wege i kropkamakaronem w roli głównej najczęściej przygotowuję wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie. Mam kilka ulubionych kompozycji smakowych, które wykorzystuję naprzemiennie. Chcę się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na jedno z ulubionych makaronowych dań naszej rodziny. Na szczęście nie muszę dzieciom przemycać brokuła, bo jest on u nas w pełni akceptowanym warzywem i jest chętnie […] Artykuł Tagliatelle w sosie
Wiszniówkawarstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette
Szczęśliwa kuchniaMakaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Chili kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki, anchois w mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. 3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przez minutę czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy, aż utworzy się zwarty sos
Bez Cebulimakaron idealny na upały. Aromatyczny i pyszny. I błyskawiczny w przygotowaniu. POLECAM. POTRZEBUJEMY: 4 łyżki orzechów włoskich garść listków bazylii 50-70 g ulubionego, twardego sera 1 mały ząbek czosnku 2/3 szklanki oliwy Orzechy przekładamy do miski, dodajemy posiekane listki bazylii , starty czosnek i ser. Dolewamy część oliwy i zaczynamy rozdrabniać blenderem. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli potrzeba, dolewamy oliwy. Sos
WYSPA SZCZĘSLIWAMakaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos
Smaki Przyprawy i Kolorysosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż lub 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu
Z Majeczką w kuchniwarstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakaronu. Świetnie sprawdzi się również bogata w składniki sałatka, która zaoszczędzi Nasz czas, a przy tym nie wprawi w wyrzuty sumienia. Dzisiaj główną rolę zagra szynka Schwarzwaldzka. Składniki: 2 garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre
Kitchens Alphabet