sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:484/630)

PESTO Z BOBU 110

Trwa sezon na bób, więc trzeba korzystać ile się da 😉 Dziś u mnie pesto z bobu z dodatkiem bazylii oraz orzechów nerkowca. Doskonale smakuje na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 255

prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż(...)świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.Sos z wędzonego boczku:kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,1 średnia cebula,śmietana,ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,sól, pieprz - do smaku.Boczek pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 134

makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym

mecooks
Zupa z podgrzybków 155

maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy; aby nie było grudek najlepiej odlać kilka łyżek zupy do miseczki i tam dodać śmietanę dobrze mieszając trzepaczką kuchenną, następnie gładką masę dolać powoli do zupy w garnku; podajemy z koperkiem, samą lub z makaronem, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie kotlety z cukinii 413

makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie.  Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów): 600 g cukinii (2 średnie cukinie) 5 łyżek bułki tartej* + bułka do obtoczenia 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego

wegujemy
Kurczak po toskańsku 254

Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, pod przykryciem (np. pod folią aluminiową). 10 minut przed końcem, zdejmujemy folię, na każdej części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy aż ser się rozpuści. Jeśli macie opcję grill w piekarniku, to warto jej tu użyć, ser bardzo fajnie się przypiecze. Proponuje podać z makaronem ;) SMACZNEGO! :) Przepis

Czerwona Porzeczka
Smażony panierowany camembert 174

towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (przepis poniżej), ale doskonale smakuje też z żurawiną. SAŁATA LODOWA W MIODOWYM WINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku

Kuchenne zapiski Edyty
Alu patra czyli ziemniaczana rolada. 203

makaron. Całość zwijamy jak klasyczną roladę i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Plastry smażymy z obu stron na oleju (oleju wlewamy na ok. 1 cm do patelni). Odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Generalnie roladki są gotowe i tylko jedna sprawa. Z czym to podać ? My podaliśmy to z surówką i sosem jogurtowym, który przygotowaliśmy

vegetanie
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 260

już tak mojego serca jak pierwsza odsłona, nadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku. DRUKUJ(...)przed gotowaniem. Przez ten czas zmarszczy się i zwiększy swoją objętość. Po namoczeniu odlewamy całą wodę, wlewamy świeżą (ok. 2 razy więcej niż fasoli), solimy tak jak wodę na makaron i gotujemy fasolę na średnim ogniu przez ok. 1,5-2h do miękkości. 1 PODSMAŻANIE KIEŁBASY LUB BOCZKU (5 min) Kiełbasę kroimy w drobne plasterki lub kostkę w przypadku

Nerds Kitchen
Rosół z klopsikami po studencku 197

Dzisiaj podaję przepis przeznaczony dla tych, którzy nie mają czasu, aby przygotować tradycyjny rosół z makaronem i jednocześnie nie stronią od zup z torebek. Rosół z klopsikami jest idealny dla studentów, dedykuję go mojemu synowi, który wczoraj wyjechał do Poznania, aby kontynuować studenckie życie, tym razem na uzupełniających studiach magisterskich. Wiem, że mój syn nie będzie miał ani czasu(...)wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach 173

przypominające makaron. Daktyle dodajemy do ryżu, mieszamy i napychamy tym farszem kieszonki. Spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos

Gotuj Sam!
Sałatka z pieczonej cukinii, rzodkiewki i czerwonej cebuli 204

sosie pieczarkowo - serowym. Sprawdziła się świetnie. Dodała pikanterii i lekkości całemu daniu. Gorąco polecam!;) Składniki: 2 cukinie 1 duża czerwona cebula pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki (lub innych ulubionych) sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj warzywa. Od cukinii odkrój końce i krój ją cienko wzdłuż obieraczką do warzyw. Mają powstać cienkie nitki, jak makaronu. Rzodkiewkę pokrój

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM PALUSZKAMI KRABOWYMI BROKUŁAMI 157

Makaron ryżowy włożyłam do wrzątku na około 3 minuty. Odcedziłam i pocięłam go na mniejsze części. Paluszki krabowe pokroiłam na małe kawałki. Wsypałam kukurydzę konserwową. Dodałam pokrojone ogórki. Rzodkiewki Czerwoną paprykę Różyczki brokuł ugotowałam w osolonej wodzie. Po przestudzeniu dodałam do sałatki. Wszystkie składniki wymieszałam. Przyprawiłam i wymieszałam z majonezem. Można użyc zamiast niego, gęsty jogurt albo sos sojowy

potrawyregionalne
Pierogi piemonckie z ricottą, szpinakiem i palonym masłem rozmarynowym 145

Pierogi piemonckie nie są zwykłymi pierogami. Są to pierogi z żółtkiem, które rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos

Pociąg Do Kuchni
Pytt i panna, Makarun 171

sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji:     Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w  innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron

Qlinarnie i Qlinarnie