sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:488/630)

Hiszpańska tortilla ziemniaczana 417

dzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa

Kulinarne Inspiracje
Wielkopolskie pyzy 204

  Znowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak

Szybko Tanio Smacznie
Skrzydełka z wolnowaru 302

Co to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już  tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo

kuchnia doski
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 125

niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście(...)plastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku Przygotowanie: Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle. Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć

Codziennik Kuchenny
BURACZANE SPAGHETTI 135

buraka Alto. Ta podłużna odmiana charakteryzuje się słodkim smakiem, wyjątkową soczystością, bez ziemistego posmaku. Dzięki niemu stworzysz oryginalną sałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto sięgnąć, aby przygotować wyśmienite danie . Oprócz spaghetti buraczanego w ofercie znajdziemy(...)Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki: 20 dag spagetti z buraka kilka kostek sera feta kilka włoskich orzechów kilka pistacji surowych garść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti  z buraka gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, studzimy. Orzechy

Z Majeczką w kuchni
AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 328

Gdybym miała wybierać między ryżem a makaronem, miałabym dylemat :-) Więc, aby go uniknąć gotuję na przemian: a to ryż, a to makaron ...  Mąż oczywiście preferuje ... ziemniaki, tak więc hmmm ... przez lata przyzwyczaiłam się, że zazwyczaj robię 2 obiady ;-)  Tym razem skusił się na moje risotto i nawet bardzo Mu smakowało!  Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe(...)wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju

Walijskie Pichcenie
Zapiekane muszle 208

Jamie gotował przez 20 lat swojej kariery. Szkoda, że książka nie ukazała się w Polsce razem z innymi z tej serii. Wszak Polacy kochają kuchnię włoską i makarony! Postaram się przedstawić na blogu kilka propozycji z tej książki, bo naprawdę jest z czego wybierać. Na podstawie "The pasta book" by Gennaro Contaldo    3-4 porcje(...)ricotta 175 g parmezan 40 g 20 liści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku)  sól i pieprz do smaku   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy

Simple Dish
makaronowe kotlety... 173

łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser żółty, - ile potrzeba olej rzepakowy makaron nitki najlepiej ugotować dzień wcześniej i w przykrytej misce schować do lodówki do makaronu dodać jajko, kucharka, ostrą paprykę, ser żółty jaki masz pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i tartej bułki tyle, aby masa była dość klejąca-zwarta / ja dałam 3/4 szklanki wszystko dobrze(...)odstawić na 15 minut ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety my lubimy np. z buraczkami zasmażanymi i sosem pieczarkowym kotlety można też podjadać same na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie z gorgonzoli z suszonymi pomidorami i gruszką 146

minut przed wyjęciem kurczaka na każdej piersi połóż plaster gruszki. II Etap - Orzechy Orzechy włoskie zalej wrzątkiem z cukrem i odstaw pod przykryciem na 20 minut. III Etap - Sos W rondlu rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj przecisnięty przez praskę czosnek. Podsmaż czosnek na maślę ( uważaj by czosnek się nie przypalił). Gorgonzolę pokrój w kawałki i dodaj do czosnku, mieszaj(...)już się rozpuści dodaj śmietanę oraz szczyptę chili (niekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi  albo kopytkami. Smacznego

Wylizany Rondel
Niezły Dym 125

się nowe pozycje, m.in. CHORIZO z hiszpańską kiełbasą, BLU z gorgonzollą, czy PICANTE z papryczkami Jalapeños. Właściciele zdradzili również, że z czasem w karcie zawitają również ręcznie wyrabiane makarony. Nie zamierzam się więcej rozpisywać, ponieważ uważam, że dobre jedzenie broni się samo. Chłopakom zaś ( jak i całej ekipie) życzę samych sukcesów na nowej drodze w gastronomii. Oby zrobili(...)pokazali wszystkim wokół, jak powinna wyglądać i smakować włoska pizza! Zdjęcia mówią same za siebie; wpadajcie licznie! ;) * W piecu trzeba czymś napalić. Bo przecież nie ma dymu bez ognia. Sos pomidorowy i oliwa z oliwek to podstawa każdej pizzy. Uczymy się, jak poprawnie wyrabiać ciasto na pizzę! Pizza gotowa! ... i hop do pieca! Sprawcy całego „zamieszania”: Maciej Gibowski i Tomasz

Food Square
Sałatka z makaronu orzo 176

puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam, pokroiłam(...)ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z brokułu i zupkek chińskich 345

znoszę chińskich zupek, jednak muszę przyznać, że są wyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula(...)Brokuł rozdrobnić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Ogórka obrać ze skórki, pomidory sparzyć zdjąć skórkę i razem z cebulą pokroić w kostkę. Dodać pokruszony makaron, proszek z zupek, wymieszać i pozostawić na godzinę, aby makaron opił się wilgocią warzyw, na końcu dodać majonez

Jadło i czytadło
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 134

Pyszna, mega sycąca i intensywnie pomidorowa. Taka powinna być najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego(...)dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował, dodałam do zupy. Śmiało można dać zwykłej wody lub delikatnego rosołu. Jeśli chodzi o przyprawy, zawsze pod koniec można jeszcze doprawić wedle uznania

Anioszek w kuchni
Grillowane szparagi z sosem orzechowym 155

Ostatnio przygotowałam szparagi w wersji na słono ( makaron ze szparagami ), więc dziś dla odmiany wariant słodki. Staram się maksymalnie wykorzystać sezon, dlatego moja kuchnia staje się ostatnio nieco monotematyczna Uwielbiam zielone szparagi nie tylko za walory zdrowotne i piękną prezencję, ale też za to że nie wymagają długiej obróbki termicznej. Jeśli tak jak ja użyjecie patelni grillowej, uda Wam się(...)przygotować pyszne i odrobinę zaskakujące danie w dosłownie kilka minut. Grillowane szparagi z sosem orzechowym 2017-04-27 22:04:52 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g zielonych szparagów 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos orzechowy 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki syropu klonowego 1 - 1,5 łyżki soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Na patelni

Powiedz dietom nie