sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:480/630)

PROSTA ZAPIEKANKA Z TORTELLINI I MOZZARELLĄ 17314

W lodówce miałam opakowanie tortelloni (ciut większe tortellini) i nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Pomyślałam, że może je zapiekę i powstanie bardzo prosta zapiekanka

Przepisy Aleksandry
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 219

piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się skarmelizuje i przypiecze. W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym i jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanym kurczakiem 164

miski. Całość polewamy pomidorowym sosem winegret, mieszamy i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 923,1 kcal Białko: 112,2 g Tłuszcze: 46,6 g Węglowodany: 13,8 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 226,1 kcal Białko: 28,0 g Tłuszcze: 11,1 g Węglowodany: 3,4 g   Sprawdź również ten przepis – sałatka z makaronem .   Artykuł Sałatka

ale Pysznie
Grillowane krewetki z kolendrą i miodem 121

mega . Grillowane krewetki z makaronem z cukinii – uwierzcie to zgrany duet. Niebo w gębie i zdrowo i szybko i fajnie. A do tego przygotowanie tego całego dania zajmuje tylko chwilę i już możemy się rozkoszować i zajadać pyszne grillowane krewetki. Składniki: krewetki, cytryna, 4 ząbki czosnku, 2-3 łyżki miodu, łyżeczka płatków chilli, ¼ szklanki sosu sojowego, garść kolendry. Przygotowanie

PaleoLife
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 189

drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając w niego nie tylko niemałą siłę, wszak ciasto makaronowe to nie-lada wyzwanie, ale również dużo serca. Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne połączenia dwóch serów i lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre noisette czyli palone

Słodki Kompromis
Makaron ryżowy z wędzonym pstrągiem, oliwkami i cukinią 179

porcje: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek 1/2 młodej cukinii 1 wędzony filet z pstrąga 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mąki 1 szklanka zimnej wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Oliwę rozgrzać, dodać mąkę, i mieszając, wlewać zimną wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać

Czerwień i błękit
Muszle ze szpinakiem 174

smaku Oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente, z solą i oliwą. Szpinak wrzucić na rozgrzaną oliwę, doprawić sola, białym pieprzem i czosnkiem. Może być też szpinak mrożony -liście, który wcześniej odmrozić na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody. Ser mozarella pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Pomidory z kartonika zblendować, powstały sos wlać do naczynia żaroodpornego

W garach u Gosi
Zapiekanka makaronowa z sosem curry 166

łyżeczki czubate curry sól Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 3  minuty. Cukinię pokroić w plasterki. Wszystko ułożyć w naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jogurtem, solą i curry. Polać zapiekankę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos się się na wierzchu

O kuchni z uczuciem
Cannelloni pod beszamelem 153

potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym

Jacob Tastes
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 163

przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie

Kuchnia Ellie
Soczysty cytrynowo-tymiankowy kurczak 139

wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże kawałki. W szklance mieszamy oliwę, sok z 3/4 cytryny, trzy łyżeczki cukru i sól i pieprz (do smaku). Sałatę posypujemy winogronem i polewamy sosem. I obiad gotowy! W oryginalnym przepisie

les mirabelles
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1275

marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z mięsem mielonym i pęczakiem 169

naszej kaszy. Wszyscy jemy makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama nie mogę powiedzieć, żebym jadła kaszę przynajmniej raz w tygodniu, bo na co dzień gotuję ziemniaki, ale staram się jak mogę :)Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję sos pomidorowy.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 133

swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron.                     oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tele-spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym i ziarnami 175

olej z suszonych pomidorów- bo jest super przyprawiony -łyżeczka, nawet mniej ostrego oleju z papryczek -bazylia Wykonianie jest proste. Nastaw wodę na spaghetti,jak zacznie się gotować -to wrzuć makaron i gotuj. Międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojonego w paseczki bakłażana oraz cebulę w piórka, dodaj również kawaleczki suszonego pomidora, postrzępioną bazylię i posyp przyprawą od Skworcu(...)pomidorów z puszki i duś pod przykryciem. Popieprz, posól, dolej troszkę ostrego oleju z papryczek ,przykryj i duś. Odcedz spaghetti,zahartuj pod zimna wodą i wyłóż na talerze. Dołóż sosu z bakłażanem...listek bazylii, posyp Ziarnami Sloneczne Pola od Ziarenkowo ... i gotowe. Wybaczcie jakość zdjęć, robiłam je...z drabiny!  Posypcie parmezanem lub grana padano..ja przez tę drabinę zapomniałam

Z Kuchni Do Kuchni