sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:496/630)

Wegetariańska lazania 324

czas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu mieszając dość często, ponieważ sos ma tendencję do przypalania się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę(...)sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę).  Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy

Simple Dish
Conchiglioni w sosie pomidorowym 110

Szybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub

Wielki apetyt
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 248

Przygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a

Przepisy Aleksandry
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 157

pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów(...)czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi

pieprzny smaczek
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 207

śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma(...)żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka warzywna 115

Składniki zapiekanki:1 por1 mały bakłażan1 mała cukinia1 mały kalafior2 papryki: czerwona i żółta2 cebule1 ząbek czosnku400 g pomidorów z puszkipół opakowania makaronu penne ok. 200-300 gsól, pieprzoliwa z oliwek bądź olej200 g fetySos do zapiekanki:1 łyżka masła1 łyżka mąki500 ml mleka50 g sera żółtegoSposób przyrządzenia:Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem(...)puszki, doprawiamy solą, pieprzem.Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami.Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

upichcic
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 140

wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki(...)gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 127

Pesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a

Kolorowy Przepisownik
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 151

Zauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków(...)około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj

greenscarf
Kurczak w pomidorach z puszki 376

Kurczaka w pomidorach przygotowuje bardzo często z kilku powodów: przede wszystkim jest pyszny, szybki w przygotowaniu i łatwy :) Najczęściej w towarzystwie makaronu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku bazylia i oregano (najlepiej świeże) kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie) sól, pieprz, tymianek, cukier- po szczypcie odrobina tłuszczu Wykonanie: Pierś umyć, oczyścić i lekko natrzeć solą(...)puszki (i opcjonalnie suszone), doprawić świeżymi i suszonymi przyprawami. Dusić pod przykryciem około 20 minut. *aby smak był łagodniejszy można dodać odrobinę jogurtu naturalnego (uważaj aby nie zważyć sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Z OpenCard w Trattorii, Przemyśl i bolestraszyckie Arboretum 130

albo celowo znaleźliście się w Jarosławiu lub okolicach i rozglądacie się za dobrym jedzeniem, to koniecznie zajrzyjcie do Trattorii w centrum miasta. Pyszne jedzenie (nie wiem, jak pizza, ale makarony pierwsza klasa). Mega duże porcje dań głównych (średnio ok. 300g-400g ) w porównaniu np. z rzeszowskimi, ale też i przystawek. Do tego przyzwoite ceny, całkiem duży wybór dań jarskich plus(...)Trattoria ul. Kasztelańska 1 Jarosław Przystawki: Camembert w chrupiącej panierce z żurawiną Szpinakowa przekąska Włoskie grzanki z serem pleśniowym i suszonym pomidorem Dania główne: Gnocchii ze szpinakiem Pappardelle z sosem borowikowym I bardzo smaczny napój aloesowy: A tutaj wnętrze restauracji: Przemyśl: Odnowiony dworzec PKP Dworzec PKP Dworzec PKP Fontanna przy Muzeum Dzwonów i Fajek Lody i lizaki na ul. Franciszkańskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 203

wszystkim :) Nasze dzisiejsze danie to dużo warzyw, hehe jak zwykle :P Uwielbiamy wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Dzisiaj chcemy polecić Wam nasz pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :)   Zapiekanka ziemniaczana(...)duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy w plasterki. Resztę warzyw kroimy odpowiednio, paprykę w słupki, pora w kostkę, buraka w cienkie

vegetanie
Prosta tajska zupa rybna 259

kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe.  Gotujemy 5 minut.  2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy(...)Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach

Tajskie smaki
Tarta pomidorowa z klopsikami 182

łączyć wyjąć z miksera i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Nadzienie: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać. Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem naczynie do pieczenia. Na wierzch ciasta połozyć papier a następnie wysypać groch(...)cieście ułożyć klopsiki, zalać nadzieniem pomidorowym. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Przepis na klopsiki, który podałam powyżej jest uniwersalny. Bardzo często stosuję go gdy robię makaron z klopsami, bądź zwyczjne w świecie mielone. Sprawdza się idealnie. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Makaron z dynia 118

boczkiemskladniki: makaron penne dla 3 osob 250g dyni 150g wedzonego boczku 1 mala cebula natka pietruszki 150ml smietany sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 100ml bulionu wykonanie:Makaron gotujemy w osolonym wrzatku al dente.W tym czasie scieramy na tarce o duzych oczkach dynie.Boczek wedzony (ja uzylam boczku w plasterkach) kroimy w paseczki, a cebule w kostke. Na patelni wysmazamy(...)minut.Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette.Makaron mieszamy delikatnie ze sosem.Smacznego

Przysmaki Karolki