swój pierwszy lokal na Wilanowie, w którym zapewne byłam jedną z pierwszych gości, ponieważ odwiedziłam ją tuż po otwarciu. Od pierwszej wizyty zakochałam się w ich pizzach, a później makaronach i byłam stałą bywalczynią. Jednak po wyprowadzce z Wilanowa niestety moje wizyty w Basico się zakończyły i nie miałam okazji się już tam pojawiać. Jakiś czas temu jednak otrzymałam zaproszenie(...)przekąski. Deseczka wyglądała na niepozorną, jednak była niesamowicie syta oraz pyszna. Dwa rodzaje wędlin, kilka rodzajów sera, marynowana marchewka (to pyszne odkrycie!), marynowana cebula, świeże oliwki, samodzielnie przygotowane pesto, sos balsamico, rukola oraz bagietka. To była prawdziwa uczta! Taką deskę przekąsek polecam każdemu kto odwiedzi to miejsce. Na danie główne oczywiście wybrałam pizzę – pyszną, na cienkim cieście, idealnie wypieczoną
Kuchnia Bazyliimniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego(...)dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać kolendrą i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Można podać z makaronem ryżowym House Of Asia :) Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4- 6 łyżek przy tych proporcjach. SMACZNEGO
Jemy Pijemypołudniu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego(...)zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku 40 g startego parmezanu (lub grana padano) 40 ml oliwy z oliwek Wszystkie warzywa umyj i osusz. Z zielonej fasolki szparagowej odetnij ogonki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet(...)cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam
królestwo garówSKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać(...)obrać. Pokroić tak jak umieszczono informacje w "składnikach". Do misy multicookera wlać wodę i umieścić wszystkie składniki. Zamknąć misę. Ustawić program SOUP i czas 1 godzina. Zupę podałam z makaronem ryżowym TAO TAO (przygotować wedle zaleceń producenta). Jeżeli nie masz multicookera to danie musisz dusić na małym ogniu aż owoce morza zmiękną. Powolne duszenie sprawi, że unikniecie efektu gumy
ClauditteMissCookingScallopki z lososiem w sosie smietanowym Zapraszam na niesamowita potrawe, nie potrafie nawet opisac jak niebiansko smakuje. Moj maz skwitowal- to ja poprosze jeszcze jedna taka porcje :)Zaczynamy od pieczarek 200-250 gr obsmazamy na niewielkiej ilosci oleju , by odparowaly, solimy.Na patelni rozpuszczamy ok 3 lyzek masla. Wrzucamy pokrojonego w kostke lososia ( pol fileta), dodajemy ok pol lyzeczki soku(...)Smazymy 2 min. Dodajemy usmazone pieczarki I 4 sprasowane zabki czosnku.Smazymy tez ok 2 min.Dodajemy ok 300-400 smietany z wycisnieta cytryna. Solimy pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem. Smacznego
Smaki Edytybiałym winie z moim ukochanym fenkułem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, doprawione kiszoną limonką (przygotowałam ją sama, tak jak kiszone cytryny), kolendrą, bazylią i papryczką pepperoni. Na końcu zabieliłam sos tym samym serkiem, który dodałam do kluseczek. Serek Apetina ma bardzo dobry naturalny skład, nie zawiera dodatków, które mogłyby być niewskazane dla osób chorych na celiakię, myślę(...)mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto
Quinoa Raz!lada wyzwanie i sprostać mu może tylko..ravioli , bo to makaron , więc jak wołam ” kolacja” , a na pytanie „a co jest ” , odkrzykuję ” makaron” , to słychać tupot małych nóżek na schodach . Więcej pytań nie zadają , a sałatka znika w magiczny sposób , tak jak dzieciaki zaraz po posiłku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)troszkę na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 1 opakowanie ravioli z serem 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka -czubata musztardy angielskiej ( ostra ) 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 średni ogórek szklarniowy -sałatkowy
Ogrodnik w podróżyDziś proponuję kolejne danie z filetów z kurczaka " SOCZYSTE KOTLETY" -możemy je podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem, jak kto lubi. SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany(...)pociąć na kotlety, ubić. Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis
Kuchnia BeatyMoje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni
To co kochamWitajcie :) Dzisiaj piątek :) Każdy na niego czeka przez cały tydzień. Dlatego szybkie danie, aby czasu nie tracić niepotrzebnie. Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was
vegetaniejeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa(...)mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa
Moja smaczna kuchniaSPAGHETTI Z RUKOLĄ I RICOTTĄ Tym razem szybkie danie wegetariańskie dla miłośników makaronu. Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut • 700 g rukoli • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki bazylii • ½ czerwonej papryczki chili • 270 g spaghetti • 6 cl oleju • 140 g ricotty • Sól, pieprz Rukolę umyj i osusz. Posiekaj połowę listków. Bazylię umyj, osusz(...)wolnym ogniu przez około 1-2 minuty. Zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek, połowę posiekanej rukoli i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj aż do uzyskania konsystencji sosu. Odstaw na bok. Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. Wymieszaj z sosem z rukoli. Ubij ricottę widelcem, domieszaj ją do spaghetti z resztą posiekanej rukoli
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki: 500 g mięsa wołowego 1/2 szklanki mleka 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz sos 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mąka pszenna 3 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko(...)minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką. Chwilę razem poddusić, na sam koniec dodać masło i doprawić solą i pieprzem. Klopsiki podałam z makaronem razowym. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiZrobimy ponownie makaron . FUSILLI MALMA . Po zbójnicku, do kufla z piwem... do dzbana z winem... Składniki rzecz najpotrzebniejsza – FUSILLI MALMA sok pomidorowy 100 % od Tymbark kiełbasa mocno wędzona , najlepiej z dzika ( nie masz dzika pod ręką? Nie szkodzi- może być dobra wiejska wędzona kiełbaska) papryka czerwona i papryka żółta czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek(...)paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje. Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego i wędzonego...posypujemy świeżą bazylia ...i...smacznego
Z Kuchni Do Kuchni