sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:508/630)

WITARIAŃSKIE SPAGHETTI Z CUKINII 90

może przypominać pszenicznego makaronu. A jednak! Nitki z cukinii smakują podobnie do makaronu i, jak dla mnie, są dużo pyszniejsze. Nie do wiary, że można jeść bardzo smaczny, zdrowy MAKARON będąc na diecie witariańskiej. Surowe dania coraz bardziej mnie przekonują do przejścia na ten styl żywienia. Czuję się po nich świetnie, dają mi duży "zastrzyk" energii nie obciążając układu trawiennego(...)szczypcie). Wykonanie: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, przyprawy i wszystko mieszamy. Cukinię obieramy nożykiem Julienne lub przepuszczamy przez spiralizer do warzyw. Mieszamy z sosem z awokado, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i liście rukwi.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 134

żeby składniki dobrze się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości. Do garnka wlać olej i od razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty(...)uchyloną pokrywką na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Na końcu sprawdzić, czy danie jest dobrze doprawione i ewentualnie dodać ciut cukru, soli lub pieprzu. Podawać z makaronem

Posadzone i zjedzone
Spinacz Cafe - oryginalnie i kanapkowo 128

rukola w bagietce własnej produkcji. Smaczna, skromna wielkością kanapka, w której rukola zrobiła swoje i ożywiła trochę smak potrawy. Podczas drugiej wizyty w Spinaczu zjadłem Drugiego Głodołamacza (z ostrym sosem z papryczek piri piri ). Błędem było wybranie tej opcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności(...)cena, mając na uwadze smak. Nie jadłem wszystkiego z oferty gastronomicznej Spinacza, to fakt. Ale patrząc na menu to chyba na naleśniki pójdę raczej do Zadory, zupę zjem gdziekolwiek, makaron zjadłbym w Czarciej Łapie, Aventino lub Atrium. Ale po przyzwoitą kanapkę, lokalne piwko i fajny klimat z przyjemnością przyjdę ponownie do Spinacza

Right Behind The Kitchen
Pesto alla genovese 216

Pesto alla genovese to pochodzący z Genui sos, którego głównym składnikiem jest bazylia - pochodząca z Azji i zdziczała na południu Europy już przed wiekami roślina jednoroczna. W Persji bazylia była nazywana zielem królewskim, a w średniowieczu była miłosnym talizmanem. W lecznictwie podawano ją flegmatykom i melancholikom, a to zapewne za sprawą tego, że poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i pobudza wydzielanie(...)morskie, bo jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna

W SMAK
Kluski kładzione 3153

Kluski kładzione przypominają trochę kopytka. Są jednak bardziej proste w wykonaniu i bez porównania robi się je znacznie szybciej. Mają delikatny i wyjątkowy moim zdaniem smak

Ukojenie Podniebienia
Kluski kładzione 164

Składniki: 300g mąki pszennej 3 łyżeczki masła 3 jajka 100ml zimnej wody szczypta soli do ciasta 3 łyżki oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania

W garach u Gosi
Pesto z jarmużu. 178

Trudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z

zadanie-gotowanie
Ravioli z grzybami i ricottą 159

grzybów dodać pietruszkę oraz ricottę. Wszystko razem wymieszać.Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej3 całe jajka3-4 łyżki wody1 łyżeczka soliZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego

Food Square
Sałatka z Tortellini 346

Sałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) )Możemy przyrządzić

SMYKWKUCHNI
Kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym, sos kurkowy 846

kolejnego dnia, na śniadanie była pyszna jajecznica z kurkami. Domownicy mieli już dosyć   mało domowych obiadów na mieście więc na obiad dziś kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem. To był pyszny obiad :) Składniki: 500g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej(...)dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa

W garach u Gosi
Pyszna zupa pomidorowa z bazylią i koktajlowymi pomidorkami 168

jemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam smaczną świeżą bazylią. Składniki: Wywar mięsno-warzywny zrobiłam na podstawie klasycznego rosołu, patrz tutaj na moim blogu(...)patelnię. Po 5 minutach wsyp cukier, wymieszaj. Na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając smaż około 15 minut.  Po tym czasie wlej pomidorki wraz z powstałym sosem do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut do połączenia się składników. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Novotel Warszawa Airport od kuchni 149

bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące(...)ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze

królestwo garów
Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy 186

opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas i temperatura fermentowania ciasta. Następnie(...)właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014.  Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe d'Arte zachęcają

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 230

dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory(...)dobrze je doprawię. Świetnie nadają się też do koktajli warzywno owocowych . Też macie swoje zmory kulinarne tak jak ja? Może udało Wam się jakąś już pokonać? Zobacz jak przygotować makaron ze szpinakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Lasagne 110

Przyznam szczerze, że wcześniej Lasagne jadłam raz w życiu. A sama nigdy nie robiłam. Po otrzymaniu do testowania krojonych pomidorów z firmy Valfrutta doszłam do wniosku

Zielona Kuchnia