rzeczy, nad którymi trzeba pochylić z uwagą na dłuższą chwilę. Cały ten proces skrupulatnej dłubaniny sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest w kuchni. Owszem, nie umniejszam zasług szybkiego makaronu, który po pracy ratuje życie. Ale o ile większą frajdę mam mieszając pół dnia risotto. Albo czekając, aż skropli się woda różana. I to o tej ostatniej napiszę dziś parę(...)świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy w sos, inhaluję się nad garnkami i z wielkim skupieniem dolewam kropelki ciekawych składników, dorzucam szczypty aromatycznych przypraw. To trochę jak magia, a ja już parę razy słyszałam, że jestem czarownicą (czarny
les mirabelleskcal Pieczywo Ryżowe , wafel - 11 gram - 41 kcal Pieczywo Chrupkie lekkie , kromka - 6.5 gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka(...)sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinadały potrawie ciekawy smak. Polecam gorąco! Składniki: 700g piersi z kurczaka 2 cebule 200g pieczarek 2-3 małe ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów w sosie własnym 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia ostra papryka oregano Wykonanie: Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie PichcenieWszelakie kasze kochałam zawsze 💗 Nigdy nie używałam jednak w kuchni pęczaku. Kojarzył mi się tylko i wyłącznie ... z przynętą na ryby 😉 No i okazuje się, że
Walijskie PichcenieDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskiswoją historię z Włoch o Cannelloni i wtedy sobie uświadomiłem, że jest taka potrawa :) i to jednak nie ja ją wymyśliłem, ktoś wpadł na to wcześniej ;)Składniki :6 rurek makaronu Cannelloni ( używam tego z tygodnia włoskiego z jednej z sieciówek ) 5 suszonych pomidorów ok. 180g mięsa mielonego6 pieczarek1/2 cebuli 3 plasterki sera light 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Zaczynałem od nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki do parowaru i włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu. Więc poleciałem po Królewskie teraz, jako że mam blisko osiedlowy, to stwierdziłem, że zdążę
Parowar Facetapodudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka(...)szklankę wody, dodać resztę pokrojonej cebuli, obranego ze skóry pomidora i pokrojonego w plastry oraz papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada
O kuchni z uczuciemMoja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami
codojedzeniaugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła nas przez tydzień – Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie(...)nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka kawałek imbiru ok 3 cm 3 gwiazdki anyżu 2 goździki 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 200 g ryżu jaśminowego 2 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki do podania: kolendra, szczypiorek i chilli Instructions Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć
Cooking for EmilyI znowu mam dla Was świetny przepis na kremowego kurczaka. Danie jest jednogarnkowe wiec oszczędzi Wam bałaganu w kuchni. Nie ma co tutaj rozczulać
Niezły Młynekstać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca(...)piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy na pył w moździerzu lub blenderze, łączymy
Karo in the Kitchengotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki : pół opakowania makaronu łazanki opakowanie pieczarek cebula, czosnek dobra garść kapusty kiszonej - około 200 g przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy. Podsmażany cebulę z czosnkiem. Pieczarki kroimy w półplasterki (kto obiera pieczarki, to je obiera, a kto nie, to kroi(...)Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki
dobra gospodyni dom wesołym czynipyszne włoskie danie, od pewnego czasu często obecne również na polskich stołach. Jesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory(...)pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól pieprz gałka muszkatołowa – 1 szczypta W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy
Aromatyczne Podróżeopcjonalnie; 1 liść laurowy; 1 łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć(...)łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty sos. Podsmażone pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę. Do przecedzonego rosołu dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut. W międzyczasie śmietanę wlać
Gospodyni MiejskaTradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo! Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej(...)smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii
Pyry na Gaz