Składniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona
W Mojej Kuchni LubięTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję
O kuchni z uczuciemSkładniki: ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek
W Mojej Kuchni LubięNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitprzecież mu z nogów dupy powyrywam! Ale jako kulturalny gospodarz zgodziłem się. I zacząłem tłumaczyć chłopakowi jak ma to zrobić. Że to ostrożnie trzeba, bo to ma być sos jajeczny, a nie jajecznica i takie tam gadanie... A facet po prostu stał, cierpliwie słuchał i mi przytakiwał. Taki po prostu pokorny uczeń. A potem zrobił najlepszą carbonarę jaką jadłem(...)jaki boczek? My użyliśmy boczek jak najmniej tłusty i same żółtka. Tak uważa większość Włochów. Zatem przechodząc do konkretów, bo już nieco pewnie was zanudziłem, przechodzimy do sedna. Wstawiamy makaron. A następnie bierzemy tyle żółtek ile będzie osób. I dodajemy starty parmezan: kopiasta łyżka na każde żółtko. Mieszamy żeby całość stała się naprawdę gęsta. I dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Marder&Marder Manufactureteż nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano(...)dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu włoskich produktów w czasie sezonu odbywa się wiele lokalnych festynów
Bon Ton ItaliaZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni
Martyna CooksZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni
Martyna CooksCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better FoodJerzym, swoimi asystentami,po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś im pomóc, nie znoszę siedzieć bezczynnie.Dostałam zadanie rozłożyć na stołach i półkach produkty, przyprawy, sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania.Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego możnaznaleźć w kuchni np. Pytania(...)młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowiskumięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam celnie
W kuchni Karmel-itkiPizza Romantica powstała z okazji dnia pizzy, który obchodzony jest na świecie 9 lutego, ale także wydaje mi się ciekawym pomysłem na walentynki – jak na
Poezja smakuGarfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja! W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej postawy? Śmiem twierdzić(...)125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn na wierzch Dynię myjemy i wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200*C. Mieszamy twarożek, śmietankę
les mirabellesNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiwrażenie, że ciągle robię te same sałatki - grecką w różnych wariacjach, caprese, z makaronem i kurczakiem - sprawdzone przepisy, które nigdy mnie nie zawodzą, a składniki są zawsze pod ręką. Jednak co by nie mówić, trochę wieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat(...)wymieszać z oliwą, solą, cukrem trzcinowym i pastą z ostrej papryki. Dressing powinien być słodko-kwaśny z lekkim posmakiem goryczki. W razie potrzeby dosolić lub dodać cukru. Polać sosem sałatkę i podawać od razu
Kulinarne InspiracjeZamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę(...)patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami gnocchi, ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli doprawionej solą i sokiem z cytryny. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwa