sposobów. Przede wszystkim planuję to co będę jadła (lub my będziemy jedli jako rodzina). Nie kupuję artykułów spożywczych spontanicznie i na zapas (poza produktami, które się nie psują np. makaron). Tworzę menu na cały tydzień i listę zakupów dostosowuję do tego co na nim się znajduje. Dwa razy w tygodniu robię przegląd lodówki . Sprawdzam, ile czego jeszcze(...)cukrem pudrem. Dosypujemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Może lekko kleić się do rąk, ew. można podsypać je dodatkowo mąką. Oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyczyniają się do tycia! Z resztą wiele diet opracowanych przez specjalistów na wejściu usuwa z jadłospisu pieczywo - nie tylko pszenne (jako źródło węglowodanów), ale w zasadzie każde - podobnie, jak makarony. A czym innym konsument ma się sugerować, jak nie zaleceniami dietetyków? Z pszennym się zgodzę, bo rzeczywiście nie sprzyja naszej sylwetce. Ale opinia, że węglowodany tuczą, nie do końca jest(...)wiadomo, skąd. Od razu powiem: nie, ziemniaki nie są tuczące! Przekonanie o tym wzięło się z tego, że są one surowcem do produkcji frytek, chipsów, często oblewane są sosami, przysmażane, robi się z nich ziemniaczane zapiekanki. W tej postaci rzeczywiście mogą dostarczyć nam więcej kalorii, niż byśmy chcieli, ale to właśnie ta obróbka i dodatki są za to odpowiedzialne. Tymczasem
Katsuumitylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy
Poezja smakuskładanie deserów: piekę i robię słodkości tylko wtedy, gdy mam na nie ochotę lub chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania(...)czasie pieczenia zależy od nich i od wydajności Waszego piekarnika – obserwujcie co się dzieje i jak zachowuje się ciasto. Powtarzamy operację z pozostałymi kulami ciasta. UWAGA! Nie nakładamy sosu pomidorowego na kolejny placek , jeśli pierwsza pizza jeszcze nam się piecze. Placek zamoknie i mimo, że brzegi i nadzienie się zapieką, wszystko pod sosem pozostanie surowe – sprawdziłam to, nie popełnijcie mojego
Karo in the KitchenMoje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)wkładamy ciasto do lodówki. Taka długa zimna fermentacja w przypadku tego ciasta wzbogaca aromat, zwiększa chrupkość skórki powstałej przy pieczeniu i odpowiada za jej wybarwienie. DZIEŃ II, WŁOSKI SOS DO PIZZY Sos do pizzy według Włochów z Neapolu to zgniecione lub grubo zmielone na pulpę pomidory – najlepiej San Marzano, rosnące na wulkanicznej glebie tuż obok Wezuwiusza. Wszystkie składniki sosu
Karo in the Kitchen