sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:498/630)

Pappardelle z mulami w winnym pomidorowym sosie 176

Co tygryski lubią naj naj? no jasne że owoce morza hi hi. I pomyśleć że jeszcze z 5 lat temu nie wiedziałam nawet jak smakują, życie

Moje Małe Czarowanie
Pesto ze szczypioru czosnkowego 149

Uwielbiam pesto, na moim blogu znajdziecie kilka różnych przepisów ( bazyliowe pesto , pesto z rukoli z bazylią , pesto z natki pietruszki i orzeszków ,  szpinakowe pesto  

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi / surimi 258

który swym kształtem imituje ryż i paluszkami krabowymi z dodatkiem warzyw i aromatycznego koperku . Sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży koperek ser żółty (opcjonalnie) jogurt grecki / śmietana majonez musztarda pieprz kolorowy sól cukier(...)pokrojone wcześniej składniki. Dodajemy zmielony pieprz, sól oraz majonez ze śmietaną/jogurtem i odrobiną musztardy. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby sałatka połączyła się ze sosem. Jakie są Wasze ulubione sałatki na wiosnę

Zofiana
Marzec - kuchnia chińska 178

przyda się w tym miesiącu? Po pierwsze należy uzbroić się w podstawowe sosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna(...)takich, dla których składniki można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Występują w niej przeróżne mięsa i owoce morza. W jednych regionach popularne są dania z makaronem w innych króluje ryż. Zaryzykuję, więc stwierdzenie, że każdy może w niej znaleźć coś dla siebie. Mojemu sercu najbliższa jest kuchni pekińska. Stamtąd pochodzi sławetna kaczka, ale również pyszne

W kuchni wieczorem
Makaron mascarpone 135

najlepiej świeża, ale i suszona spełni swoją rolęmąka do oprószenia kurczakasól, pieprz, szczypta cukruoliwa z oliwek do smażeniamakaronSposób przygotowania:Wstawić wodę na makaron. Kiedy będzie wrząca, posolić i dodać makaron w ilości dla 3 osób.Pokroić cebulą w drobną kostkę, a czosnek na pół i w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem, często mieszając(...)będzie rumiany dodać pomidory z puszki. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu 3 minuty. Dodać serek mascarpone. Mieszać aż się rozpuści. Spróbować sos i w razie konieczności doprawić. Do roztopionego sosu dodać dużą garść świeżej bazylii lub 1,5 łyżki suszonej. Dusić na małym ogniu jeszcze 5 minut.Udekorować można świeżymi listkami bazylii

W kuchni wieczorem
Lasagne z dyni piżmowej ze szpinakiem 112

grzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne. Dzięki temu możemy zadbać o najbliższych podając im zdrowy i smaczny posiłek. Najważniejsze jest w nim to, że może go zjeść każdy, bez względu na to na jakiej(...)półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo mielony pieprz odrobina sera żółtego do udekorowania   Przygotowanie: Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku do miękkości

Ugotowane pozamiatane
Słodko- kwaśna Zupa Tajska z owocami morza 144

części Jedna limonka 1/2 cebuli pokrojonej w Kostkę 4 łyżki kiełków bambusa 4 małe kukurydze 2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta) 6 łyżek sosu  sweet Chilli 6 łyżek sosu Chilli z Imbirem 1 świeża papryka  chilli 3 łyżki masła 1 litr przegotowanej wody Sól,pieprz Dla wzmocnienia smaku możemy dodać  kostkę rosołowa Sposób: Masło ,szczypior,czosnek ,cebule(...)połowy limonki Następnie wlewamy wodę uprzednio ugotowana około litra . Dodajemy papryczkę chilli ,paprykę słodka I nasze kiełki bambusa. I gotujemy następne 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z makaronem ryżowym albo Noodles. Smacznego

Viola cooks with passion
Wegetariańska lazania 319

czas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut na małym ogniu mieszając dość często, ponieważ sos ma tendencję do przypalania się. Na koniec doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Sos powinien gęsty, gładki i wyraźnie słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę(...)sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę).  Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy

Simple Dish
Conchiglioni w sosie pomidorowym 108

Szybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub

Wielki apetyt
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 244

Przygotowałam dzisiaj na obiad spaghetti alla carbonara. Dlaczego alla? Bo nie jest to oryginalny włoski przepis. Prawdziwa carbonara nie ma w sobie nawet odrobiny śmietany a

Przepisy Aleksandry
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 153

pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów(...)czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi

pieprzny smaczek
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 201

śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma(...)żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka warzywna 110

Składniki zapiekanki:1 por1 mały bakłażan1 mała cukinia1 mały kalafior2 papryki: czerwona i żółta2 cebule1 ząbek czosnku400 g pomidorów z puszkipół opakowania makaronu penne ok. 200-300 gsól, pieprzoliwa z oliwek bądź olej200 g fetySos do zapiekanki:1 łyżka masła1 łyżka mąki500 ml mleka50 g sera żółtegoSposób przyrządzenia:Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem(...)puszki, doprawiamy solą, pieprzem.Makaron gotujemy al dente. Mieszamy z warzywami.Sos: Rozpuszczamy masło i podsmażamy mąkę. Wlewamy mleko, gotujemy ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i ścieramy do sosu ser oraz doprawiamy solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

upichcic
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 136

wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki(...)gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 126

Pesto to rodzaj pysznego i szybkiego sosu/pasty, z przygotowaniem którego poradzi sobie nawet totalny, kuchenny laik. Pesto jest o tyle fajne, że ma dużo zastosowań, a

Kolorowy Przepisownik