Delikatne drobiowe pulpety z lekko ostrym sosem z dyni. Można podawać z ryżem, ziemniakami, klaskami, makaronem lub kaszą. Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety(...)drobiowego 1 jajko 2 kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej Chleb
O kuchni z uczuciemzanim jednak wybiorę się do Tajlandii zapraszam do własnej kuchni! Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ryżowy – dla 2 osób * filet z kurczaka – ok. 250 g * sos sojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa(...)PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę
Ostra na Słodkosmak, do którego z pewnością nie raz wrócę. Możecie je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Natomiast pomijając kurczaka zadowoli nie tylko wegetarian, ale także i wegan. Składniki na 2 porcje: 350g piersi z kurczaka 150-200g pieczarek 200g jarmużu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 165g mleka kokosowego sól pieprz(...)czosnkiem na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego, Anulla Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Fabryka pomysłówzdecydowanie węglowodany, których jest najwięcej, jednak nie brakuje także białka i odrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól
Programista w kuchnikolację jak i na przyjęcie gości, łatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy(...)kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko
kgwjanczewoOgraniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski
Bulliogorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie z 15 minut i wylać
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj propozycja na pyszny obiad a właściwie sos z nutą orientalną, który doskonale pasuje także do wszelkich makaronów i kasz. Składniki na 3 porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki
Ze smakiem i z pasjąpodudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki umyj szczotką (nie obieraj
ClauditteMissCookingsię też masło, by sos był bardziej kremowy. Kucharze liguryjscy są znani z dodawania ugotowanego ziemniaka do sosu. Czasami też mieszają pesto z pomidorami lub dodają lekki ser jak Ricotta albo prescineua. Według tradycji, pesto podaje się z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową. Na koniec te trzy składniki(...)więc i tym razem nie było dla mnie zaskoczeniem, że sos wyszedł pyszny. Składniki ucierałam w moździerzu, zaczynając od czosnku, by wydobyć pełnię aromatu. Moje pesto jest bardziej stałe, nie przepadam za mocno płynnym. Czego nauczyłam się też w Bakery to tego, że pesto je się z makaronem penne lub tagliatelle, smakuje o niebo lepiej niż ze spaghetti
Gotowanie to kochanielampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub cukru natka pietruszki i szczypiorek(...)czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość gotujemy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Tuż przed podaniem
Mango PapajaLubię makarony. Szybkie w przygotowaniu a przy tym smaczne. Z kurczakiem, warzywami, delikatnym sosem i parmezanem stanowią posiłek prosty ale zarazem smaczny. Idealny w ciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy
Mango Papajaznów wracam do sprawdzonego przepisu: Rosół z makaronem Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany(...)rosołu zimną wodą tak by nie gotował sie, a tylko lekko ,, pyrkał,, - po ugotowaniu odlałam 2,5 łyżki wazowej rosołu do tej potrawy i doprawiłam sosem Teiryaki- ma być lekko kwaskowy - podałam z chińskim makaronem - tym bez gotowania - jak zwykle wykorzystuję część bulionu , mięso i warzywa na inne potrawy Zmęczone udka i coś jeszcze -dodałam duży kapelusz suszonego
Buniabaje w kuchniplany... Ale jeśli już teraz szukacie pomysłu na smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego(...)czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki
Obiad gotowynabierze złotego koloru. Wlać pomidory z puszki razem z zalewą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu w lekko osolonej wodzie. Do dużego naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu na dno i na to rozłożyć płaty makaronowe, na to część mięsa, ser. Następne płaty, sos, mięso i znowu ser. Znowu płaty
Kuchnia Pokoleń