sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:352/630)

Lasagne ze szpinakiem i cukinią 144

Pyszna domowa lasagne ze szpinaku, doprawionego gałką muszkatołową i czosnkiem oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna!Składniki (na 4 lasagne):16 płatów makaronu do lasagne900 g szpinaku (mrożonego w liściach)2-3 cukinie250 g mascarpone75 g gorgonzoli2 żółtka4-6 ząbków czosnku, starte2 szalotkigałka(...)obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał.Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę mascarpone i gorgonzolę i podgrzewać, mieszając łyżką

Food Square
Boczku 173

zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym(...)czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Makaron z krewetkami i pesto z orzechów brazylijskich 141

pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota!  Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię, sok z 1/2 limonki i oliwę(...)oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego!  Pozdrawiam cieplutko! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Botwinkowe kokardki z indykiem, warzywami i sosem serowym #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini 101

serowego kocha chyba każdy człowiek na świecie ;).  Pomimo że ten sos jest najbardziej kaloryczny raczej ciężko go sobie odmówić. Wyśmienicie smakuje do wszelkich warzyw, mięs i jest idealny jako dip. Składniki na 2-3 porcje: 500 gram filetu z indyka lub innej części indyka 200 gram makaronu kokardki od Lubella mini młode buraczki botwinkowe młoda marchewka pietruszka natka pietruszki(...)rondelku gotujemy wywar warzywno mięsny czyli indyka z marchewką, pietruszką, natką pietruszki, młodą botwinką i wszystkimi przyprawami. Ugotowanego indyka serwujemy z buraczkowym makaronem i warzywami tj. marchewka, buraczki, pietruszka, natka pietruszki w asyście pysznego sosu serowego. Składniki na sos serowy: 4 łyżeczki masła 1/4 szklanki mąki 2 szklanki zimnego mleka szczypta gałki muszkatołowej pieprz cayenne 20 dkg sera cheddar Przygotowanie

Życie zaczyna się w kuchni
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 117

wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina.  Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już(...)śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy pieprz - 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej - garść fasolki fioletowej  - 70 ml wody - makaron wysokiej jakości najlepiej z mąki durum WYKONANIE: - grzyby umyj i obierz delikatnie - fasolkę umyj i obetnij końcówki - czosnek obierz i posiekaj drobno, bądź przeciśnij przez praskę - przygotuj patelnię i garnek

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami 282

Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami to proste i smaczne danie. Pomidory, oliwki i bazylia to wyraz mojej tęsknoty za słońcem śródziemnomorskim… Zapraszam serdecznie. Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami – składniki:2 piersi z kurczaka1 puszka pomidorów (mają więcej likopenu niż świeże pomidory czyli są zdrowsze)1 cebula2 ząbki czosnkukilka listków bazyliigarść oliwek (najlepiej czarnych)pół chili(...)kurczaka. Dodaję pomidory z puszki, pokrojone listki bazylii i oliwki. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Można podawać z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego  Post Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Kilka pomysłów na... 169

chyba dopiero za dwa miesiące nastąpi.  Miłej (słodkiej) niedzieli! :)  burger, z kotletem z soczewicy i marchewki, z camembertem, rukolą i ogórkiem, sosem musztardowym  burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini

More food, love and dreams
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 146

Zapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli

Pani na deser
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 373

papryczka chili3 cm kawałek imbiru1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej1 łyżeczka kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnegosok z połowy limonki1 łyżeczka brązowego cukru300 g piersi z kurczaka160 g makaronu do dań azjatyckich bez gotowaniaolej do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy posiekane: czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę, smażymy przez(...)minuty. Wsypujemy kolendrę, kumin i kurkumę, smażymy 30 sekund. Dolewamy bulion, mleczko kokosowe, sos rybny, pokrojonego w cienkie paseczki kurczaka, trawę cytrynową, sok z limonki i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Ogień wyłączamy i dodajemy makaron, mieszamy. Po 3 minutach zupa jest gotowa do podania

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle z krewetkami, suszonymi pomidorami, polane sosem serowym Gorgonzola 218

Świeży makaron Tagliatelle, krewetki, do tego suszone pomidory, natka pietruszki i sos Gorgonzola to idealna propozycja na obiad każdego dnia :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
fusilli z polędwiczką wieprzową 90

makaronu fusilli, 300 g polędwiczki wieprzowej, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g jarmużu, 1 żółte peperoni, 1 czerwona papryka ramiro, oliwa, sól, cukier Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski. Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki. Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej(...)podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być al dente.  Przełożyć do cebuli. Następnie na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem. Ugotować makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem i cebulą, pepperoni, wymieszać i nakładać. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów
Lumaconi z sosem grzybowym i szparagami 157

lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewają się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie i nieskomplikowane. Polecam Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek(...)czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem gaz i odstawiłem patelnię z jej zawartością

Wyprawy kulinarne
Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko) 141

Sos przyda się do pizzy, do dań z makaronem i innych pysznych dań! Zapraszam! Składniki: ok. 3 kg dojrzałych pomidorów 3 białe duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Pomidory musimy sparzyć wrzątkiem(...)zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i smażymy je od czasu do czasu mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki odwrócone do góry dnem

Emcia Pichci
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 161

ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny – drobno pokrojone 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 czerwona cebula – pokrojona(...)marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż 3 – 4 minuty – aż liście botwiny ‚zwiędną’. Dodaj sos sojowy, miód, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną kapustę i makaron, smaż około 2 minut, mieszając do dokładnego połączenia się składników. Makaron przełóż do miseczek, posyp sezamem. Smacznego

Moja pasja smaku