sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:358/630)

Tarta puttanesca 149

przepis z państwa gdzie makaron trafił w Średniowieczu. Teraz będzie z tego, do którego trafił zaraz po tej epoce naukowego uwstecznienia. Co prawda delikatnie zmodyfikowana, bo ile można podawać makaron z pomidorami. Tym razem spaghetti puttanesca posłużyło jako wypełnienie do tarty i tak powstała tarta puttanesca. Nazwa dość kontrowersyjna, bo w dosłownym tłumaczeniu puttanesca oznacza bardzo brzydkie słowo. Na tyle(...)czosnek granulowany - chilli - opakowanie zielonych oliwek - olej Wykonanie: Margarynę, mąkę i wodę ugniatamy razem i odstawiamy tak powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje, że nie będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą

Kryzysowa Książka Kucharska
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 226

Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni  nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól

Wanilia i Kardamon
Penne lazur 338

Robiłam porządek w szafce i przez przypadek znalazłam stary, odręcznie i szybko zapisany na skrawku kartki przepis na makaron penne z serem lazur, jaki wiele lat

Taste Of My Day
Sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem 427

Bardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem w sosie czosnkowym sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszna i uniwersalna, dlatego powinna zasmakować każdemu. Składniki: opakowanie makaronu tortellini (dałam z nadzieniem szpinakowym) ogórek długi 200 g szynki konserwowej bądź schabu pieczonego puszka kukurydzy mały pęczek kopru 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Sosem zalewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. sałatka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka ze szpinakiem, krewetkami i szynką szwardzwaldzką w sosie bazyliowym 202

bazylię i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby sos był mocno gęsty dodaj odrobinę wody. Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią(...)minuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj go obok. Posyp wiórkami parmezanu i świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu 2 garście świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 125 g krewetek (mogą być mrożone

Eat me! Fit me!
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 239

Zaczynamy :)  Składniki:*400 g mięsa wołowego mielonego1 łyżka oliwy1/4 łyżeczki kminku150 gr serka np philadelfia250 ml sosu enchilada- znjdziesz tutaj200 ml śmietany 150 gr sera cheddar150 gr innego miękiego sera puszka kukurydzysól, pieprz350 gr suchego makaronu Wykonanie:Gotujemy Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników.W misce mieszamy(...)sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę pozostawić ok 50 gr do posypania) Mieszamy. Dodajemy do mięsa. Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany makaron.  Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min . Obiad gotowy :)Prawda że było prosto

Smaki Edyty
Makaron z brokułem w sosie serowym 160

dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym 112

łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Wietnamska zupa krewetkowa 194

źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne jelito(...)wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna odstać ok. 10-20 minut przed podaniem. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zazwyczaj polega to na jego zaparzeniu

Kulinarna Pokusa
Makaron a'la spaghetti bolognese 175

Wariacji na temat spaghetti bolognese jest wiele, a u mnie kolejna z nich. Tym razem z dodatkiem cynamonu do pomidorowego sosu. Trochę się na początku bałam jak to będzie smakować, bo ostry, rozgrzewający cynamon dodaje głównie do słodkich wypieków, ale nie było źle, przyprawa jedynie podkręca smak a nie dominuje w daniu. Warto spróbować takiej kombinacji i nie trzeba trzymać(...)przecier pomidorowy, pomidory z puszki lub świeże, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażone mięso. Całość zblendować i doprawić pozostałymi przyprawami. Do sosu dorzucić podsmażoną paprykę i pieczarki oraz starty żółty ser. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło z posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 229

czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż(...)Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami. Smacznego! English version Spicy honey mustard chicken stir fry (4 servings) Ingredients: 2 tsp cornstarch 1/2 cup chicken broth 3 tbsp

karmelowy
Karkówka z warzywami w pięciu smakach 289

biała część pora  2 cm imbiru 2 zielone cebulki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu  makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić(...)patelni rozgrzać resztę oleju i przesmażyć na nim mięso, po chwili dodać warzywa i wodę oraz przesmażyć razem, po chwili dodać cebulę z dodatkami i jeszcze razem przesmażyć.  Makaron soba ugotować w gorącej wodzie przez 3 minuty.  Podawać z ryżem lub tak jak u nas z makaronem soba, posypać sezamem. Pyszne, smacznego

Kuchnia na wzgórzu
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 182

około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru(...)łyżki oleju sezamowego lub arachidowego 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru 1 łyżka ostrego sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku

Karo in the Kitchen
Bitki wołowe w sosie 328

dużej mierze zależał smak potrawy. Taki obiad robi się bardzo łatwo – choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść(...)trzeba dusić ok. 2 godzin). Bitki można podawać od razu lub odgrzewać w miarę potrzeb. Pasują podane praktycznie do wszystkiego – ziemniaków, klusków, makaronu, kaszy – na co kto ma ochotę. Post Bitki wołowe w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Zupa chińska – najprostszy przepis 201

mieszanka chińska ( u mnie Oerlemans )  2 litry wody  2 anyże gwiaździste 3 łyżki sosu rybnego  3 łyżki sosu sojowego  dodałam ugotowaną pierś z kurczaka ( pozostałość z innego dania )  ew. do podania ryż / makaron chiński – jak lubisz, ja jadłam bez    Mieszankę przekładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy anyż oraz sos rybny

Kuchnia na wzgórzu