sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:366/630)

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 347

podzielonych widelcem na włókna 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki ½ szklanki posiekanej dymki 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego sól i mielony czarny pieprz do smaku 150 g mrożonego groszku 3 garście świeżych liści szpinaku 150 g suchego makaronu ryżowego posiekanej świeżej kolendry do podania limonka do podania Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj cebulę(...)mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kurczaka, dymkę, pieczarki, groszek, szpinak, cukier i sos rybny i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Rozłóż makaron do miseczek, wlej do nich zupę posyp kolendrą

karmelowy
Zupa tajska po raz drugi. 176

cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy(...)ścieram na drobnych oczkach imbir. Kroję papryczki. Gdy 10 min minie dorzucam przygotowane składniki. Dodaję sos rybny, sojowy, cukier, przyprawiam solą i pieprzem. Wyciskam sok z limonki, następnie skórkę z resztą miąższu wrzucam do garnka. Gotuję kolejne 10 minut. Wyłączam gaz, wrzucam makaron i pozostawiam pod przykryciem ok 3 min. Całość można posypać kolendrą. Palce lizać

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron w sosie brokułowym z kurczakiem 107

złociście na oleju, w między czasie podlewając winem. Mięso wyjąć a do tego wywaru wlać śmietanę i smażyć do gęstości. Włożyć ponownie mięso do sosu wraz z brokułem, wymieszać i nałożyć na ugotowany wcześniej makaron i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Sos z pieczonych warzyw 100

Wraz z początkiem sierpnia rozpoczynam sezon przetworów na zimę. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty

PatiGotuje
Sos grzybowy 105

zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki: 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwków, borowików, podgrzybków itp) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)przez 5-6 minut. Do śmietany dodać 2 łyżki zawartości patelni, wymieszać a następnie dodać do reszty grzybów. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem

My simple kitchen
Orientalne pieczarki z mleczkiem kokosowym 236

jednak! W pikantnej odsłonie z mleczkiem kokosowym i pietruszką są po prostu przepyszne. Możemy serwować je jako danie główne z ryżem lub makaronem różowym bądź jako dodatek np. do sajgonek.   Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej sezamowy do smażenia 500g pieczarek 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania(...)zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek

Pyry na Gaz
Makaron orkiszowy 232

często powrócisz do tego przepisu! Jest prosty w przygotowaniu i nie potrzeba maszynki do rozwałkowania ciasta. Z podanych składników wychodzi porcja makaronu taka jaka jest widoczna na zdjęciu. Można go podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, śmietanowym lub dorzucić go do zupy przed samym podaniem. Zapewniam, że smak jest o wiele lepszy od kupnego, a dużo się nie napracujesz

Jaglusia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1289

papryki i cukini, oblane przecierem pomidorowym.Złociste kawałki podsmażonego kurczaka.I ponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu.A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki.Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja.Smacznego!Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem);1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;1 średnia cebula

Gospodyni Miejska
Pikantna zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 161

oleju kokosowego 800 ml wody 400 ml mleczka koksowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki sól,pieprz 1/2 małego suszonego strączka papryczki chili garść posiekanej natki pietruszki ok 150 g makaronu błyskawicznego wonton Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnia kostkę. Czosnek drobniutko posiekać(...)Dodać też słodka paprykę oraz kurkumę. Gotować aż kurczak i papryka będą miękkie. Następnie dodać mleczko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki. Całość zagotować, do smaku jeśli jeszcze potrzeba doprawić sola i pieprzem. Zestawić z ognia dodać natkę pietruszki i wymieszać. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki nakładać makaron a potem nalać zupkę i podawać

Monia miesza i gotuje
CANNELLONI Z WARZYWAMI 202

zeszklić cebulę, dodać przecier pomidorowy, dużo świeżej bazylii oraz do smaku sól i pieprz. Chwilę dusić pod przykryciem. Cannelloni - można faszerować na sucho, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem (zarówno naczynie przed ułożeniem jak i cannelloni po ułożeniu), następnie zapiec pod przykryciem w piekarniku, a pod koniec pieczenia posypać ulubionym serem (jak kto lubi) i w zasadzie gotowe. Trzeba(...)trzeba poświęcić trochę naszej energii... makaron należy najpierw ugotować al dente, spłukać go zimną wodą, po czym zacząć faszerować. Faszerujemy ostrożnie, aby nie uszkodzić makaronu. Jeśli lubimy al dente, wystarczy na koniec polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Taką wersję cannelloni możemy również zapiec w piekarniku np. z serem. Co prawda tego na obrazku nie ma, ale tuż przed podaniem polecam

wege i kropka
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 179

będzie dla was inspiracją na niedzielny obiad  czy kolację . Składniki 4-6 osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM 4 świeże pomidory (gałązkowe) średniej wielkości sparzone i obrane ze skórki pokrojone(...)puszki. Pieprz,sól do smaku. Oregano odrobinę cukru do smaku i gotujemy około 15 minut. Następnie blendujemy , I gotujemy kolejne 10 minut. Zalewamy sosem mięso i dusimy minimum 15 min .dodajemy suszoną bazylię W między czasie makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu . Po wyłożeniu dania na talerz posypujemy tartym parmezanem . Smacznego

Viola cooks with passion
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 293

indyka, jest ono bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Mięso przeważnie mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona

Kuchnia z widokiem na ogród
Bezglutenowe wege spaghetti gotowe w 20 minut :) 112

przykryciem ok. 6 minut.  Kolejno na pełnej mocy gazu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu.  Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy.  Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu

Zdrowie na języku :P
Rozgrzewający rosół orientalny na gęsinie 108

pieczonego mięsa gęsiego 5-6 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka przyprawy orientalnej 5 smaków 1,5 l wrzątku 200 g makaronu udon 1/2 główki sałaty lodowej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy(...)paski. Imbir i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos, mięso, pokrojone jarzyny (najlepiej w kostkę, wtedy szybciej się ugotują), przyprawę, chwilę smażymy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec do zupy wrzucamy makaron i posiekaną sałatę (niezbyt cienko, bo nam się rozgotuje), gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen