obrać i rozdrobnić nożem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozdrobnić natkę pietruszki. Nastawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje, osolić i wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię. Gdy dynia zmięknie
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli lubicie naleśniki na słodko czy szukacie sosu tylko gęstszego do pierogów czy klusek śląskich to polecam taki prosty serowy ;) Można też mikserem rozbić dokładnie
W kuchni bez szafekdodać mięso i podsmażać aż zrobi się "szare". Do mięsa dodać mieszankę warzyw orientalnych i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i chili. Zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę.Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu i wymieszać.Arkusz papieru(...)rozłożyć na talerzu. Łyżką nałożyć porcję farszu i zwinąć go jak krokiet. Tak samo postąpić z resztą papieru ryżowego i farszu.Gotowe ruloniki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem sojowym lub sosem chili
Pasja Smakumiałam, ale możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę, ser twarogowy oraz sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i łączymy z kapustą i serem
kulinarne odsłony patichilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań z woka olej do smażenia -około łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę(...)odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną dymką i sezamem . Gotowe
Ogrodnik w podróżyGęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów(...)Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe - wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaSuszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram grzybów(...)gotową kulę wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min.-po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal trzymamy w woreczku, aby nie wyschło, Wykonanie maszynką do makaronu - kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się
Basia w kuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami) - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu) - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - tarty parmezan - sok z cytryny - 2 łyżki masła - 4 łyżki oleju
Bez Cebuligotowy w 20 minut. Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy. Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek(...)kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami
Pyry na Gazszybko się go przygotowuje. Pasuje zarówno do ryżu jak i makaronu. Do jego przygotowania użyłam keczupu łagodnego od Fanex . 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania 1 duża cebula 2 czerwone papryki 4 plastry ananasa z puszki olej sól, pieprz Sos: 3 łyżki cukru 1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami(...)całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem
Szefowa kuchnibrak weny ;) Na to wchodzi do pokoju moja córka. Pytam: - Co byś napisała o makaronie? Odpowiedź: - Makaron jest super! Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież(...)chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) Składniki: Makaron: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 20 minut pod przykryciem. Rozwałkować cienko, następnie kroić na wąskie paski. Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew
zadanie-gotowanieSos pomidorowy Kokkinisto i mus z pieczonego bakłażana to greckie przysmaki które zawsze są łączone.Wymiennie można dodac do nich osmiornicę z grilla lub patelni,pieczoną baranine lub duszona wołowinę czy też jak tym razem kawałki matwy czy też jak jest nazywana kawałki sepii. Mątwa różni się od kałamarnicy tym,że posiada 10 macek z których 2 są dużo dłuższe(...)jednak macki odłożyłam na inną potrawę.Były takie malutkie,że chciałam podać je krótko obsmażone na oliwie z czosnkiem i czarnym makaronem z tranem z sepii podane na poniższym musem z bakłażana.Uwielbiam go.Przepis pojawi się wkrótce. Sos pomidorowy przygotować według tego samego przepisu jak na ośmiornicę w tym właśnie sosie czyli w sosie Kokkinisto. Gdy sos jest już gotowy
Sztuka gotowania w/g Samirybłyskawicznym gotowaniu chodzi! :) Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna . Składniki na 2 porcje: 1/3 paczki świderków orkiszowych od MAKARONY POLSKIE [około 130g] 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku - duże 1 cebula - mała 1 łyżeczka oliwy z oliwek - do smażenia(...)selera naciowego oraz tuńczyka z puszki - wraz z zalewą . Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku przyprawami. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 5 minut. Serwować jako potrawkę do makaronu - u mnie ze świderkami orkiszowymi od MAKARONY POLSKIE . Najlepiej smakuje w towarzystwie surówki z czerwonej cebuli i ogórka kiszonego
Grunt to przepis!Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu smażoną lub pieczoną rybę i inne warzywa. Smakuje podany zarówno na zimno jak i ciepło, w zależności
Zasmakuj Kuchnichciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne
Proste Potrawy