razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Dusić około 1 h Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem,kaszą lub kluskami
O kuchni z uczuciembazylia pięknie się rozrastała. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania jednego z najpopularniejszych wariantów włoskiego sosu czyli pesto bazyliowego. Taki sos idealnie sprawdzi się na kanapki czy do makaronu. Przygotowanie pesto jest bardzo proste. Dodatkowo nie wymaga gotowania więc, jest idealną opcją na szybki posiłek. Pesto bazyliowe Składniki: 20g świeżych liści bazylii 30g orzechów
wegujemyogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnitki. Jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Dzięki jej strukturze, dynia nadaje się nie tylko jako danie główne – dyniowe nitki można potraktować jak makaron i podać je z warzywami i ulubionym sosem. Prowansalska dynia muszkatołowa Jej miąższ jest delikatny, aromatyczny, o lekko muszkatołowym smaku (pachnie bardzo owocowo, melonowo). Jest pięknie żebrowana, zielona w początkowym stadium, później
Smiling Shrimprazem drobno pokrojoną cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy. 4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki
Apetyczna babeczkaosobnym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron. Kiedy pieczarki i por będą uduszone dodać do nich serek topiony, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do rondla, połączyć z sosem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 18 zł Czas wykonania: 45 min. Źródło: przepis własny Przepis dodaję do akcji
Pobite gary Barbaryprzypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli
Jem więc Jestemulepszaczy czy też chemicznych barwników. Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie
Krakowskie smaki Anirazowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka
Corner With Recipespokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek - całość podgrzewać do zgęstnienia - ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i polać malinowym sosem - ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoramuszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły. W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
R'n'G Kitchenpomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchentakiej nie jadłam, ani nie robiłam. Nawet nie wiecie, jak żałuję; z pewnością jest to jedna z niezbędnych rzeczy w spiżarce - nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami. Znajdziecie na pewno dla niej zastosowanie w kuchni, a jeżeli nie, to prawdopodobnie zjecie wszystkie marynowane kostki dyni prosto ze słoika
Kuchnia Prezydentowejlekkim uśmiechem politowania mój upór i dyskusję w temacie lemon curd z ową blogerką... Czy miała rację? Po części tak. Bo kto zamówi w restauracji "makaron długie nitki z warzywno -pomidorowo-mięsny sosem" i co też może się kryć w tym sosie? :) I choć nazwa ta niepoprawna nie jest, to czyż nie piekniej i szlachetniej brzmi po włosku "spaghetti bolognese
Kuchnia PrezydentowejZacznę więc od jedynego tutaj, niewegańskiego dania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką
breakfast of dreamsępnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy z niej zrezygnować) i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem
My simple kitchenEkspresowe dania często są przygotowane bez namysłu i zrobione dosłownie w kilka chwil. Po obiedzie zostało pieczone udko z kurczaka, dodałam co nie co, ugotowałam makaron i wyszło smaczne danie. Do dania wykorzystałam sos cygański, który świetnie się sprawdził w daniu na ciepło. Do tej pory sos ten zajadaliśmy przeważnie do kanapek z wędliną. A tu takie miłe zaskoczenie
Ewa w kuchniPyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion SmakówLekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem
MarciochaKucharzyoliwki pokrojone w plasterki. Doprawić słodką papryką i bazylią oraz szczyptą cukru. Dusić chwilę do miękkości warzyw i mięsa oraz odparowania wody z pomidorów. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówbrokuła odcedzamy. W miseczce łączymy śmietanę, jajko, sól oraz pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne nacieramy odrobiną oliwy z oliwek. Przekładamy do niego makaron, następnie nakładamy kurczaka z cebulą, brokuła oraz sos śmietanowy. Całość posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 15 minut. Smacznym dodatkiem do takiej zapiekanki są również cienkie
Emcia PichciSzybki i smakowity obiad czyli w prostocie siła. Makaron ugotowałam w kilka minut, w tym czasie zrobiłam pesto i w 15 minut obiad gotowy. Polecam bo
Moje Małe Czarowaniepiękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget Jones (w 100% jadalna!), pudding z Shire i lembasy z Władcy Pierścieni , sos czekoladowy z Charli'ego i Fabryki Czekolady , makaron z żółtym serem z filmu Kevin sam w domu i amerykańskie naleśniki z Matyldy . Kuchnia filmowa , Paulina Wnuk, Wydawnictwo Otwarte, 224 strony. Źródło zdjęcia: znak.com.pl
Qlinarnie i Qlinarnieznalazła zastosowanie w ..spaghetti , bo to szybsze, a na pizzę trzeba długo czekać i można tego nie przeżyć, szczególnie jeśli za uszami „ Mamooooo, mamoooo makaron !” Składniki spaghetti MALMA salsa pomidorowa TUTAJ bądz sos do spaghetti jaki lubicie oliwa z oliwek parmezan listki bazylii- moja osobista słabość, koniecznie szarpane Ugotuj spaghetti al dente uważając , by nie zrobić kleju
Z Kuchni Do Kuchnig/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy
Życie na widelcuzamieszczam popularne przepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyczasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kluskami
O kuchni z uczuciemPesto coraz częściej gości na polskich stołach. Zrobienie domowego jest bardzo proste, wystarczy zmiksować kilka składników.Ich ilość zależy od naszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku
bistro mamaśmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty.My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków.Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza.Smacznego
Maminek kulinarnywarzywne gotujemy ok. 3 minutek na parze. Na patelni podgrzewamy kremówkę, dodajemy kilka listków świeżej bazylii, sól i pieprz. Podgrzewamy do odparowania. Na talerz wykładamy makaron, warzywne paski, kawałki łososia i polewamy całość sosem śmietanowym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchnidodajemy bulion, redukujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min. Do sosu dodajemy upieczone pulpeciki, mieszamy i serwujemy z makaronem. Smacznego
Kuchnia Łukaszapozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu. Dodać kawałeczki wędzonego łososia i dokładnie wymieszać. Można podawać
Monia miesza i gotujeprzyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek
wyzwania kuchennepołowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. Bardzo smaczne, polecam
Kuchnia Pokoleńwidziana, podobno oczami też jemy! :) Składniki na 3 spore porcje: - 400g piersi z kurczaka - 450g brokułów - 200g makaronu razowego - 50g mozzarelli light w kulce - marchewka - cebula - pół czerwonej papryki - pół cukinii - pół puszki groszku konserwowego - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy (u mnie curry, kurkuma, papryka słodka) * tary ser Parmezan do posypania Kurczaka kroimy na małe(...)cebula się zeszkli. Teraz dodajemy pokrojoną resztę warzyw i groszek. Dolewamy sosu sojowego i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dorzucamy pokrojoną w małe kosteczki mozzarellę (można ją pominąć, ja akurat musiałam ją już skończyć :D). Mieszamy dopóki ser się nieco roztopi. Na talerz nakładamy najpierw makaron, na niego warzywa i posypujemy tartym Parmezanem. Smacznego
Be Fit Be Strongrokpol 50 g sera chedar3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru)400 g makaronu tagiatelle1 średnia cebula pieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni (niezbyt(...)wrzucić żurawinę, doprawić do smaku pieprzem i gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest dość słony). Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody.Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia:makaron 4,20 złkurczak 6 zł żurawina 2 złrokpol 4,35 złchedar 1,30 złcebula 0,20 złprzyprawy
Obiad za dychęząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli(...)kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy
Pora na pora i pomidoraSkładniki: opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor 150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę(...)trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli. Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż
AZgotuj!warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy 2 minuty mieszając, aż kimchi zdąży się ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać(...)czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Karo in the KitchenSos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!