papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą(...)pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut
To co kochamposiekany czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać liście szpinaku, chwilę smażyć i wlać śmietanę. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą płatków chilli. Smażyć aż sos będzie gęsty, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem. makaron ze szpinakiem
O kuchni z uczuciemżeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem.Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym estragonem
Walijskie Pichcenieprzepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym ogniu. Dodajemy posiekane pomidory i odcedzony makaron. Mieszamy całość z rukolą i od razu podajemy. Smacznego! 1 porcja makaronu - 550 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 7,5 g - węglowodany - 80 g - błonnik
Moje Kuchenne RewelacjeJeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek do wolnego gotowania to też można go użyć. Nastawić wtedy na wolne gotowanie i gotować 3 godziny
Kuchnia PokoleńSos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para
Ogrodnik w podróżyshitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać
Jemy PijemyTort w wersji wytrawnej, czemu nie? :) Myślę, że niejednego zachęci do spróbowania. Makaron zapiekany z boczkiem i mięsem wieprzowym w sosie pomidorowym. Zapieczone pod serową pierzynką. Osoby dbające o linię, proszę przymknąć oczy :) Inspiracja zaczerpnięta z jednej z kobiecych gazet. Składniki na 4 porcje (tortownica o średnicy 21 cm) : 100 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku
Moja Galeria Smakuzalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy dozapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut
Moje domowe kucharzeniecebulę i czosnek zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą i pieprzm.Na dno naczynek do zapiekania wlać trochę sosu. Na sosie układać makaron.Polać odrobiną sosu, posypać żółtym serem.Zapiekać pod przykryciem, żeby makaron się nie spiekł. Smacznego
kolorowotorcikowoprzepis. Składniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy lub sos sriracha łyżka naszej domowej kostki rosołowej czerwona cebula ugotowane mięso np. kurczak zielona cebula opcjonalnie, drobno pokrojone chilli Przygotowanie(...)dwie łyżeczki sosu sojowego. Możecie użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości. A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była bez glutenu. Potem warstwami układamy: makaron, kawałki kurczaka, poszatkowaną kapustę, czerwoną cebulę i marchewkę oraz pocięty w paski imbir. Na górę dajemy: kolendrę, pietruszkę i szczypiorek lub zieloną cebulkę. Zalewamy
PaleoLifezrobić. Ale do rzeczy...Składniki; makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/, mieszanka chińska mrożona, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sambal olek, 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, Wykonanie;Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko
Anioły w kuchnimieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem
Wanilia i Kardamonkanapki Manufaktura Owoców w Czekoladzie Magic Fruits – owoce w czekoladzie Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące – frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Raminio Ramen Burger – burger w japońskim makaronie ramen Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe Pasibus – burgery Wheel Meal – kuchnia meksykańska Arabeska – kuchnia bliskowschodnia Świnki Trzy – pulled(...)tego co widziałam po ich minach - wierzę im! Osobiście zdecydowałam się na kuchnię meksykańską. Niestety tacos już nie były dostępne, dlatego wybór padł na Chimichanga z pulled beef i sosem BBQ. Cóż...wersja pulled to na pewno nie była. Jak dla mnie tylko sos, był tu godny uznania. 22 zł przepadło. Chyba nie mam szczęścia w swoich wyborach. W poprzedniej
Karczma HonoriettyDziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką
Słodko-Słony Świat Ilony