wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu!Składniki (na 4 porcje jako danie główne):200 g makaronu fusilli om nom nom*3 piersi z kaczki1 owoc granatu1 mango4
Food Squaredanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco w odpowiednim czasie zamrozić(...)Dolewamy śmietanę i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, tak aby odparował się nadmiar wody. W efekcie powinniśmy otrzymać dość gęsty sos szpinakowo-kurkowy ze śmietaną. W międzyczasie gotujemy makaron – al dente, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu mieszamy go z jeszcze jedną łyżką oliwy i odrobiną wody z gotowania. Podajemy
Kulinarna PokusaKochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny makaron z dodatkiem bobu, szynki, jarmużu i fety z sosem na bazie posiekanej cebulki, czosnku, ricotty i prosecco. Składników jest sporo, natomiast smaki wynagradza cały trud włożony w przygotowanie. Polecam Wam ten przepis na taki smaczny makaron! Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
Mango Papajamieszanina kilku podstawowych popularnych sosów – jajecznego majonezu, pomidorowego ketchupu, octowego sosu Worcestershire i pikantnego Tabasco lub Srirachy. Wszystkie składniki sosu podane w liście składników bardzo dokładnie ze sobą mieszamy – sos gotowy! Łodygę selera naciowego myjemy i bardzo drobno kroimy ją w kostkę. Puszkę groszku (wzięłam taką małą, 120g groszku) odsączamy dokładnie na sicie. Cebulkę szalotkę, jak najmniejszą, obieramy(...)dłonią i rolujemy – powinny się porozpadać na pojedyncze niteczki. Przecinamy w poprzek na pół. Tą samą operacje powtarzamy z każdym paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą
Karo in the Kitchenkukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2 filetu z kurczaka 15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki czosnku WYKONANIE Makaron gotujemy ok. 10 min ( staramy się nie rozgotować). Przelewamy zimą wodą kilka razy. Do makaronu dodajemy kukurydzę, szczypior, pokrojony w drobną kostkę
W kuchennym oknie Ewywody 3/4 szkl. cukru Warstwa serowa: 450 g gęstego sera z wiaderka 1/2 szkl. kremówki 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Sos: 1/2 szkl. kremówki 2 łyżki budyniu waniliowego 1 jajko 1 łyżka cukru Dodatkowo: 12 płatów makaronu Lasagne nr 52 Lubella masło do wysmarowania formy Umyte i odpestkowane śliwki przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem(...)powidła śliwkowe, delikatnie rozprowadzamy po całości. Następie rozprowadzamy warstwę serową. Czynności powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron. Do garnuszka wbijamy jajko, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy śmietankę, cukier oraz proszek budyniowy, ponownie mieszamy, do połączenia. Przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Kroimy na porcje po wystudzeniu (ciepła
Smaki Na TalerzuWitajcie dzisiaj zapraszam na zapiekankę warstwową z sosem pomidorowym. Do sosu użyłam przecieru pomidorowego firmy Ogródek Dziadunia . Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :) Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta(...)żółtym. Następnie wykładamy makaron i pokrojone w plasterki obrane awokado lekko solimy i pieprzymy. Następnie mięso , ser żółty , makaron i tak do wykończenia składników. Wierzch posypujemy startym serem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Przygotowanie sosu: Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili. Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z pomidorów * łyżka oregano * łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy
Pobite gary Barbaryświecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze u nas czas. Potrawa jest bardzo sycąca i chociaż wolumen składników(...)łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru 4 łyżki oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno
Kulinarna Pokusawody. żeby się nie przypaliło i dusić około 10 minut. Kiedy wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek(...)min.Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino.Dodajemy ugotowany makaron i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJapostanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko. Post Rotolo ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujełososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej szczypta papryki wędzonej świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Łososia myjemy(...)Kolejna warstwa to łosoś - dzielimy go na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu, po czym posypujemy ugotowanym makaronem gwiazdki. Teraz całość obficie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Opłukaną i osuszoną kolendrę drobno siekamy i oprószamy sałatkę. Rozkładamy też suszoną żurawinę. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i przyprawy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed
Kolorowy Przepisownikpomidorom. Do tego kukurydziany makaron, który swoją drogą polecam nie tylko bezglutenowcom. Składniki (1 porcja): 80 g (1 szklanka) makaronu bezglutenowego penne (użyłam kukurydzianego z Biedronki) 2 pomarańczowe pomidory 8 czarnych oliwek kilka listków świeżego szpinaku Sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego (np. rzepakowy) 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta ostrej papryki sól, pieprz(...)Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu 2. Do odcedzonego i zimnego makaronu dodaj pokrojone w niewielkie kawałki pomidory i oliwki. 3. Dodaj surowy szpinak. Możesz odciąć twarde łodygi, jeśli nie używasz młodych liści. 3. Zrób sos - w małym słoiczku lub w szklance wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Polej sałatkę sosem i wymieszaj wszystko
Powiedz dietom nie