sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:339/630)

Kurczak w estragonie 170

ząbki czosnku oliwa lub olej do smażenia suszony estragon 1 łyżka szczypta lub dwie kurkumy (opcjonalnie)** sól i pieprz   Do podania makaron (najlepiej sprawdzają się krótkie formy takie jak np casarecce, które dobrze wiążą sos) parmezan (opcjonalnie) * Kilka słów wyjaśnienia odnośnie śmietany. Otóż ilość procentów tłuszczu zależy od naszych preferencji. Robiłam to danie wielokrotnie używając śmietany(...)ogień, ale już na mały ogień i  dusimy kilka minut, aż sos się nieco zredukuje i będzie miał kremową konsystencję. Sprawdzamy jeszcze raz czy nie trzeba dania doprawić. Na pół minuty   przed końcem duszenia wrzucamy szpinak. I gotowe. Podaję danie zazwyczaj z makaronem i posypane parmezanem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło

Simple Dish
Kurczak po chińsku 182

startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie

Jadło i czytadło
Brokułowe spaghetti 216

sposób na wykorzystanie surowego brokuła, bo tylko w tej postaci nasz organizm najpełniej wykorzysta jego wartości zdrowotne. Tu pesto z brokuła wkracza do akcji. Makaron z brokułem można przygotować na wiele sposobów, np. w sosie serowym, czy śmietankowym. Proponuję wersję najzdrowszą i najbardziej dietetyczną, czyli z pesto brokułowym. Po przepis zapraszam tutaj. Do makaronu dodaj dobrego wędzonego łososia. To sprawi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalmary duszone w wolnowarze 175

oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy całe tuby, oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj(...)kalmary, wymieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 3,5 - 4 godziny, do czasu aż kalmary będą zupełnie miękkie.  Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 964

Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sos grzybowy z mrożonych grzybów leśnych. Najlepszy. Najsmaczniejszy. Aromatyczny. Wegetariański. 552

Najsmaczniejszy, aromatyczny sos grzybowy jaki jadłam. Przygotowanie tego sosu to czysta przyjemność.Idealny jako dodatek do makaronów, kotletów, placków, klusek  czego tylko dusza zapragnie. Można nawet prosto z patelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze

Naturalna Kuchnia
Makaron z kurczakiem i cukinią 335

kategorii kuchni ekspresowej, gotowe w bardzo krótkim czasie. Do tego niesamowicie smaczne mimo że bardzo proste. Wilgotny kurczak, jędrna cukinia i do tego aksamitny sos powstały z sera i śmietany.  Zapiekany makaron z kurczakiem i cukinią składniki dla 3 osób  ulubiony makaron około 250 g 1 duża pierś kurczaka 1 średnia cukinia 150 g sera chedar 3 łyżki

Przysmaki Karolki
Kiełki fasoli, grzyby shitake... i smażony makaron 145

składniki dla 2 osób* 1/2 opakowania smażonego makaronu* 1 filet z kurczaka * 4 grzyby shitake* 1/3 opakowania kiełków fasoli mung* 1 mała marchewka* 1/2 średniej pietruszki* 1 cebulka szalotka* 1/2 małej żółtej papryki* 2 łyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja(...)dusić jeszcze ok. 5 min. tak aby warzywa były jeszcze chrupkie, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Makaron w międzyczasie przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i zagęścić sos 3 łyżeczkami tapioki rozprowadzonej w 1/3 szklanki wody, wlać do potrawy wymieszać, zagotować i zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron, wymieszać

Mix smaku
Tajska zupa krewetkowa 264

kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki chili 1 duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach(...)intensywnie pod przykryciem przez 20 minut – powinniśmy otrzymać ponad litr wywaru. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki i ponownie zagotowujemy. Do wrzącego wywaru dodajemy grzyby i gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy również makaron oraz krewetki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 3-5 minut, tak aby makaron stał się

Kulinarna Pokusa
Sałatka z makaronem i kurczakiem 128

Składniki : - makaron wstążki - pierś z kurczaka - ogórek - kukurydza - natka pietruszki - jogurt grecki - czosnek - koper - pieprz - sól Przygotowanie : Sos czosnkowy - utrzeć odrobinę czosnku na tarce i wymieszać z jogurtem greckim, następnie dodać koper, sól i pieprz. Makaron gotować około 10 minut. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i gotować około 15 minut. Pokroić ogórki i pietruszkę. Ugotowane składniki wymieszać z ogórkiem

Kuchenne innowacje
Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym 246

Post Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 194

pokrojoną w paski połówką mango5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą anyżu i płaską łyżeczką imbiru, dodajemy odrobinę sosu sojowego i sosu worcestershire. Często i energicznie mieszamy składniki w woku.6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku.7/ Wykładamy talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti w bolońskim klimacie 145

pizzy jest to jedno z najbardziej popularnych włoskich dań. Ten niezwykle aromatyczny mięsny sos pochodzi z Bolonii, jednak uwierzcie mi, że spaghetti z tym sosem tam nie uświadczycie. To ragu zawsze serwowane jest tam z makaronem typu tagliatelle. Zapytacie pewnie- jaka to różnica... ano dla miłośników włoskiej kuchni ogromna, tradycja to tradycja! Podobno pierwotny przepis nie zawierał pomidorów, więc

Pichceniomania
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym / Tagliatelle with chicken and asparagus with cream mustard 143

sosie śmietankowo-musztardowym z posypką parmezanową. Polecam na szybki obiad w tygodniu. Scroll down for recipe in English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki

karmelowy