praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) :)Smacznego
Smaki Edytyzalewą, dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo dobre
Brzuszki Łakomczuszkidodajemy około połowy śmietanki oraz tymianek. Dodajemy ser i musztardę, mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Powoli rozrzedzamy sos śmietanką do uzyskania pożądanej gęstości.4. Polewamy sosem kotlety.Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem
Kraina Tysiąca SmakówMakaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek
Ala piecze i gotujepraskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek
Smaki EdytyKroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Zciągamy z gazu, dodajemy brokuły I doprawiamy do smaku. Sos z diabła morskiego podajemy z makaronem. Życzę smacznego
Smaki Edytyudka z odrobiną słoniny .Doprawiłam utartym jabłkiem ( pomysł z kuchni angielskiej - apple sausages - bo jak można robić jabłkowe kiełbaski to czemu nie mielone). Podałam z makaronem Pantacce ( po naszemu karbowana wstążka ), sosem holenderskim i posypałam szczypiorkiem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipraskę czosnek. Wlewamy śmietane, szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część na drugi dzień) :) Smacznego
Smaki Edytyszklanka startego ostrego sera (np. cheddar) 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano szczypta chili 1/2 szklanki sosu pomidorowego do pizzy lub keczupu 1/2 szklanki startej mozzarelli kilka plasterków salami (najlepiej pepperoni) opcjonalnie kapary i oliwki sól olej do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wymieszać w natłuszczonej formie do zapiekania ze śmietanką(...)serem. Paprykę pokroić w 2 cm kawałki i podsmażyć na oleju. Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy. Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku. Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz innych ulubionych składników). Zapiekać około 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
zadanie-gotowanieoliwek (czarne, zielone)opakowanie mrożonej mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewkaok. 100 g papryki konserwowejdowolny sos serowyZapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania:Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy. Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego
Słodka Stronamnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje:pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)mrożonka warzyw chińskich4 łyżeczki sosu sojowegook 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamismakaron chiński noodles lub makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja)sólpieprzolejPrzygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać(...)sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć je do smaku. Do mięsa dodać warzywa. Dodać odrobinę wody (kilka łyżek), aby się nie przypaliło i smażyć/dusić około 8 minut do miękkości warzyw. Pod koniec smażenia do miski pokruszyć makaron, zalać go wodą
Fabryka pomysłówspełnienia marzeń. Wierzę, że któregoś dnia pojawię się tam, niespodziewanie. Bardzo wierzę w siłę marzeń, ufam bowiem, że prędzej czy później marzenia spełniają się! Dzisiejszy makaron to kwintesencja lata. Jeden z najszybszych sosów, bo przygotowany tylko ze świeżych warzyw, które nie były poddawane obróbce cieplnej. Bardzo soczyste i słodkie pomidory, chrupiąca cukinia, soczysta i zdrowa natka z pietruszki z posiekanym
Moja smaczna kuchniabardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem. Tylko pamiętajcie by przy wyborze ananasa
Kraina Miodem Płynącakurczak ok 1,5 kg cebula, 1 duża lub 2 mniejsze imbir, ok 7 cm czosnek, ok 7 ząbków sos sojowy pieprz czarny w ziarnach, łyżeczka goździki, ok 7 szt ziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier, sól Podanie: makaron ryżowy (grube wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane(...)plastry kroimy mięso z piersi kurczaka, a w ćwiartki ugotowane na twardo jajko. Gdy przygotujemy wszystkie składniki, do miski nakładamy makaron, mięso, zalewamy bulionem. Następnie dokładamy dodatki, czyli kiełki fasoli mung, chilli, jajko, kolendrę, miętę, szczypior. Doprawiamy tabasko, sosem sojowym, sokiem z limonki. Całość mieszamy, by składniki i smaki połączyły się ze sobą, po czym jemy :) Smacznego
Taste Of My Dayplastrów ulubionego serasól do smakuPrzygotowanie:Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki odcedzoną ciecierzycę i suszone oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki i serem
Moja smaczna kuchnia