Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów(...)patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią
BullioBezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów(...)patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać z makaronem. Gotowe danie posypać świeżą bazylią
Bulliosiebie wzbogaciłam o (u)palony słonecznik ;) ostatnio bardzo podoba mi się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowySzpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość(...)całość wymieszałam ręką.Na końcu przygotowałam beszamel. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem. Ułożyłam pierwszą warstwę makaronu, dalej groszek z fetą, beszamel, znowu makaron, szpinak, makaron, groszek, beszamel i tak do wyczerpania składników. Wierzch zalałam sosem. Lasagne zapiekłam przez 25min. w 150st. Do jedzenia nadaje się po kilkuminutowym odstaniu
bastalenalimonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy(...)sobą łączymy i wlewamy całość do kurczaka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut, na średnim ogniu. Jeśli będzie trzeba doprawiamy sosem sojowym i chilli. Kolendrę siekamy i dodajemy do zupy kilka minut przed końcem gotowania. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Podajemy w głębokich miseczkach. Smacznego głodomorki
Smakuj życie!makaronu powinna być wystarczająca, aby podgrzać jajko i śmietanę. Jeśli tak się nie stanie możemy delikatnie podgrzać patelnie, uważając by jajko się nie ścięło. Jeśli sos jest zbyt gęsty wówczas dolewamy wodę z makaronu. Na końcu sprawdzamy czy jest dostatecznie doprawione i ewentualnie dorzucamy pieprz i sól. Smacznego
Kolizje SmakówMakaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solę i pieprzem oraz dodajemy łyżkę śmietany. Sos szpinakowy dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na niego szpinak, posypujemy mozzarellą. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ketchupu. Smacznego
paapilotkaaDzisiaj mam dla Was przepis na smażone jedzenie :) Makaron z tapioką i zieloną herbatą. Składniki (dla 2 osób): - 1/2 paczki makaronu z zieloną herbatą, - 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi , - 1 duża cebula, - 10 pieczarek, - 1/4 kapusty pekińskiej, - sos sojowy, - pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński, - 1 ząbek czosnku, - sezam, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać(...)podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie wymieszać. Gorące wyłożyć na talerze, posypać sezamem. Smacznego
Co na wege obiad?naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek
psgotujemyotrzymania, nie mogłam po prostu pozwolić, by leżał w szafie... i dobrze! Bo akurat ten makaron ugotował się szybko, był sprężysty i po prostu smaczny. Nie wiem, czy to kwestia mojego zielonego quasipesto, czy rzeczy innej, ale z całości jestem zadowolona. A sos nazwałam quasipesto, bo nie ma w nim żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje(...)solą morską. Dobrze mieszamy. Łączymy zieloną pastę z jogurtem bałkańskim, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente, po czym gorący wykładamy na ogrzany talerz. Polewamy go ulubioną ilością sosu i posypujemy pokrojonymi pomidorami i... tadam! Mamy pesto bez pestek, za to z lekkim bałkańskim zacięciem
Kuchenna Kontrrewolucyapomidorowym bazylia sól, pieprz Dodatkowo: 400g pomidorów z puszki/słoika (z sokiem) 1 cebula 75 ml śmietany 12-18% 75 ml mleka reszta opakowania Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym Ponadto: olej Mięso wymieszać z kompozycją przypraw Knorr i delikatnie doprawić do smaku, a następnie uformować niewielkie kuleczki o wielkości pośredniej między orzechem laskowym a włoskim. Kuleczki usmażyć(...)mięsa wraz z pomidorami, śmietaną, mlekiem i pozostałą częścią produktu Knorr. Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi
Di gotujeDość oryginalne połączenie smaków, ale jakże nowatorskie i smaczne. Coś innego niż tradycyjny gulasz, z makaronem. Pyszna polędwiczka, swojski makaron z ciasta bez dodatku jajek. Przepis
Malinowe Pocałunkibloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula(...)zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek ser dodaje dużo smaku :) Podgrzewać sos na małym ogniu, aż będzie gorący. Na koniec na patelnię dodać ugotowany makaron tagliatelle, wymieszać i podawać póki ciepłe
Zgrabne Gotowanieszklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki SOS 3 łyżki sosu sojowego 1 łyża cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego DODATKOWO 200 g szerokiego makaronu ryżowego 1 duża szalotka pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku starte na tarce lub pokrojone w plasterki 2 łyżki oleju kokosowego(...)przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię i wlewamy sos. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a całość lekko zagęści. Mieszamy z pozostałymi na patelni składnikami. Dodajemy makaron ryżowy, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy papryczką chili i kolendrą
cool and mintyrównomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią
kruche babeczkiinaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje składniki 2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób) makaron cannelloni 150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki(...)czosnek niedźwiedzi lub 2 ząbki zwykłego 3 łyżki startego parmezanu łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz wykonanie: Makaron obgotowujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy. W tym czasie tuńczyka porządnie odsączmy na sitku z oleju lub sosu, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, posiekany czosnek lub łyżkę czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól. Tak przygotowanym tuńczykiem nadziewamy obgotowany
Sezonowy Garnek