sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:337/630)

Sajgonki 128

sajgonek): - 8 arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy(...)paski. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, odczekujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, także kroimy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie powyższe składniki przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone, jajko, sos sojowy i przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszamy. Arkusze papieru ryżowego maczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce, na gotowym arkuszu układamy porcję farszu

Cook&Love
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 349

miseczki wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle(...)plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce.Z podanych składników wychodzi około 6 bitek.Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać, gdyż przypalona mąką może wpłynąć na smak sosu i spowodować, że będzie gorzki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
wegańskie pulpeciki z fasoli z cukiniowym makaronem 142

jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ nie zawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym.  Składniki :  2 opakowania  fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek  duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie)  sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie :  Pieczarki(...)wtedy otrzymamy grubszy makaron Pomidorki koktajlowe, kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku. Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i  polewamy sosem. Smacznego :) konkurs bierze udział w konkursie Bonduelle :   czy wiecie że : Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki

zdrowa vege kuchnia
Sałatka makaronowa z szynką i słonecznikiem 483

Składniki: opakowanie makaronu 25 dkg chudej szynki puszka kukurydzy 3 zielone ogórki 100 g słonecznika (można więcej) Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy.  Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.  Kukurydzę odsączamy.  Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku

Cukier&Puder
Sałatka makaronowa z łososiem 158

makaronu uszka -puszka ( 160 g ) łososia w wodzie -6 pomidorów suszonych w oleju -8 małych korniszonów ( takich malutkich, delikatesowych ) -2 ząbki czosnku -sos grecki sałatkowy w saszetce -ser sałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera

Kulinarne przemyslenia
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 194

tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień i wyjąć czosnek. Dodać przygotowane zmiksowane pesto i  zagotować.  Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego garnka z  zielonym sosem.  Dokładnie wymieszać, teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszczą się. Serki zagęszczą nasz sos i spowoduje że to pyszne pesto

zielonacukinka
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 148

łyżki oliwy z oliwek* sól, pieprz świeżo mielony  Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu

Magiczne Życie Marty
Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach 171

Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią,  całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami i bazylią(...)czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi. Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy. Sos pomidorowy:  Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około

Wanilia i Kardamon
Sos serowy z liści kalarepki 186

Nigdy nie wyrzucam liści z kalarepki w odpowiedni  sposób przyrządzone są bardzo smaczne  dzisiaj proponuję pyszny sos.  Można go dodać do mięsa ,ryżu i makaronu . Składniki • liście z 1 lub 2 kalarepek  • 1 łyżka masła  • 2/3 szklanki śmietany kremówki  • 1 szklanka mleka  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowy  • sól  • pieprz  • gałka

W królestwie smaków Beaty
Penne giganti w sosie pomidorowym 172

Składniki: 1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny 🙂 250 g zmielonej szynki wieprzowej 300 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 duża cebula 1 słoik krojonych … Czytaj dalej Penne giganti w sosie pomidorowym

czarrna od kuchni
Koshari 154

przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti alla bolognese. 108

alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej  2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego(...)wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ekologiczne produkty Symbio. 137

kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy mieć pewność, że dostajemy(...)sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi o makaron - pierwszy raz spotykam się z wersją wielozbożową. Dzięki dodatkowi mąki żytniej ma słodkawy zapach, który unosi się podczas gotowania. Uwielbiam go łączyć z serkiem wiejskim, truskawkami, masłem

Poranek na słodko
Makaron z prawdziwkami 102

podgrzybki) 300 ml śmietanki 30% ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki 3 żółtka 2 łyżki masła pieprz sól Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund(...)średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie dolewamy do nich śmietankę. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Makaron z prawdziwkami pochodzi

PatiGotuje
Sos serowo-szczypiorkowy - do warzyw, ryżu, makaronu 265

jednak nie umiem od niego odejść. Nawet ostatnio jakby bardziej go polubiła. Ale żyję i mam się dobrze :) Innym razem spróbuję ze startym żółtym serem. Sos super pasuje do warzyw, do ryżu, makaronu, zapiekanek... Sam/a sprawdź, z czym skomponuje się najlepiej! I nie przejmuj się, gdy po odleżeniu w garnku zrobi się na nim kożuszek i mocno zgęstnieje. Wystarczy dobrze(...)płaska łyżka mąki 1 łyżka oleju 3 kopiaste łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego bez dodatków sól ziołowa, pieprz mielony lub ziołowy Nie wiedziałam, jak określić ilość szczypiorku. Sos robiłam już 2 razy. Za pierwszym dałam o połowę mniej szczypiorku. W przepisie jest wskazana ilość, którą widzisz na zdjęciu. Dodałam cały taki związany pęczek.  Przygotowanie: Szczypiorek umyj, odkrój

Anioszek w kuchni