sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:335/630)

Włochy: Lasagne 150

bardzo smaczna. Tradycyjnych przepisów, jak to zwykle we Włoszech, jest tyle ile kuchni. Można zatem zrobić lasagne z dodatkiem sosu beszamelowego, ale można też zrobić nieco lżejszą wersję z sosem pomidorowym, którą też przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między(...)posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 119

rzodkiewek 0,5 cukinii   garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki(...)przez ok. 20 min.  Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: makaron, krewetkę, paprykę, cukinię, formujemy sakiewkę i związujemy szczypiorkiem.  Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować

Łycha smaków
SOS CEBULOWO - PODGRZYBKOWY 181

grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie.  Składniki:  1 duża biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych podgrzybków 3-4 łyżki serka mascarpone  łyżeczka suszonego(...)przyrządzenia:   Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI

pieprzny smaczek
Sajgonki 132

sajgonek): - 8 arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie odcedzamy, kroimy(...)paski. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, odczekujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, także kroimy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie powyższe składniki przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone, jajko, sos sojowy i przyprawy.  Wszystko dokładnie mieszamy. Arkusze papieru ryżowego maczamy w gorącej wodzie, rozkładamy na desce, na gotowym arkuszu układamy porcję farszu

Cook&Love
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 354

miseczki wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle(...)plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce.Z podanych składników wychodzi około 6 bitek.Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać, gdyż przypalona mąką może wpłynąć na smak sosu i spowodować, że będzie gorzki.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
wegańskie pulpeciki z fasoli z cukiniowym makaronem 146

jeszcze raz :) dodatkowo danie jest idealne dla osób na diecie, ponieważ nie zawiera węglowodanów, tradycyjny makaron zastąpiono cukiniowym.  Składniki :  2 opakowania  fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże) 300 g pieczarek  duża cukinia karton pomidorów krojonych kilka pomidorków koktajlowych sos sojowy suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie)  sól, pieprz mąka dyniowa (lub inna dowolna) Przygotowanie :  Pieczarki(...)wtedy otrzymamy grubszy makaron Pomidorki koktajlowe, kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku. Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i  polewamy sosem. Smacznego :) konkurs bierze udział w konkursie Bonduelle :   czy wiecie że : Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki

zdrowa vege kuchnia
Sałatka makaronowa z szynką i słonecznikiem 487

Składniki: opakowanie makaronu 25 dkg chudej szynki puszka kukurydzy 3 zielone ogórki 100 g słonecznika (można więcej) Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy.  Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.  Kukurydzę odsączamy.  Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku

Cukier&Puder
Sałatka makaronowa z łososiem 160

makaronu uszka -puszka ( 160 g ) łososia w wodzie -6 pomidorów suszonych w oleju -8 małych korniszonów ( takich malutkich, delikatesowych ) -2 ząbki czosnku -sos grecki sałatkowy w saszetce -ser sałatkowy z ziołami w oliwie -kiełki rzodkiewki do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wystudzonego dodajemy pokrojone w paski pomidory, korniszony w plasterki, odsączonego łososia i kostki sera

Kulinarne przemyslenia
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 198

tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień i wyjąć czosnek. Dodać przygotowane zmiksowane pesto i  zagotować.  Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego garnka z  zielonym sosem.  Dokładnie wymieszać, teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszczą się. Serki zagęszczą nasz sos i spowoduje że to pyszne pesto

zielonacukinka
Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem 156

łyżki oliwy z oliwek* sól, pieprz świeżo mielony  Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu

Magiczne Życie Marty
Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach 174

Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią,  całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami i bazylią(...)czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi. Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy. Sos pomidorowy:  Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około

Wanilia i Kardamon
Sos serowy z liści kalarepki 189

Nigdy nie wyrzucam liści z kalarepki w odpowiedni  sposób przyrządzone są bardzo smaczne  dzisiaj proponuję pyszny sos.  Można go dodać do mięsa ,ryżu i makaronu . Składniki • liście z 1 lub 2 kalarepek  • 1 łyżka masła  • 2/3 szklanki śmietany kremówki  • 1 szklanka mleka  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowy  • sól  • pieprz  • gałka

W królestwie smaków Beaty
Penne giganti w sosie pomidorowym 189

Składniki: 1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny 🙂 250 g zmielonej szynki wieprzowej 300 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 duża cebula 1 słoik krojonych … Czytaj dalej Penne giganti w sosie pomidorowym

czarrna od kuchni
Koshari 158

przepisu na opakowaniu. Kiedy wszystkie te składniki będą gotowe to mieszamy je razem. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy koncentrat i chwilę dusimy. Tak przygotowanym sosem polewamy położone na talerz ryż, soczewicę i makaron

Kryzysowa Książka Kucharska
Spaghetti alla bolognese. 111

alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej  2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego(...)wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.