sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:323/630)

Klopsiki w pomidorach z makaronem 149

natrafiłam na konkurs w Klubie Celebro i postanowiłam wziąć w nim udział. Wybrałam wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona(...)wody. Potem dodajemy bazylię, miód i przyprawy i wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Jeżeli komuś nie pasują kawałki pomidorów w sosiesos można zmiksować. Gotowe klopsiki przekładamy do pomidorów. Gdy mamy wszystko gotowe to gotujemy makaron w osolonej wodzie i podajemy z klopsikami w pomidorach. Smacznego

Kuchenne Wariacje
TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 187

kurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )  pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl.  makaron ryżowy 1 op.  natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki(...)Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.  Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i  wyłączyć

Kuchnia Paulettes
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 190

bardziej ostre dodać trochę chilli. Gotować około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Można wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja podałam z makaronem, obłożonym kawałkami mięsa z kurczaka, polany sosem i udekorowany z chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z tortellini i kurczakiem 510

piersi kurczaka (300-400g)  świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól  świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.  Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Warstwowa Sałatka Szefa z sosem musztardowym 238

Moja ulubiona sałatka Szefa z sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie(...)Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos:   Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy

W Moim Magicznym Domu
Kotlety z cukinii ze szpinakiem. 170

spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego

Rozpustne gotowanie
Sos Yakisoba 136

Prosty przepis na przygotowanie domowego sosu Yakisoba, nieodłącznego składnika klasycznego w Japonii smażonego makaronu Yakisoba (przepis wkrótce ), ale może być również używany do innych potraw. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w miseczce i gotowe. Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie

Oryginalny smak
Spaghetti, skrzydełka, borowik,masło i jarmuż czyli prosty obiad w krótkim czasie. 122

kawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało. Z tą solą

Dieta moja pasja
Pulpety w sosie cytrynowym 211

Zawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami  (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami. Podałam  przepis od początku tak jak by  pulpety były bazowymi dla wszystkich innych  z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli

Buniabaje w kuchni
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 207

piri piri zrezygnował), a ja zdecydowałam się na Polędwiczkę Borowikową (czyli medaliony z polędwicy wieprzowej w sosie borowikowym, pieczone ziemniaki, sos tzatziki i sałatka). W sumie to zdziwił mnie trochę nasz wybór, bo najczęściej to ja walczę o wybór makaronu z karty Zupa sezonowa Tagliatelle Supermirafiori Polędwiczka Borowikowa Zupa sezonowa wpasowała się idealnie w porę roku za oknem, tego dnia(...)oraz o innowacyjnym sposobie przechowywania już otwartego wina. Ale o tym za chwilę. Wracając do naszych dań głównych. Mąż był makaronem zachwycony. Był pięknie podany, a smaki świetnie razem współgrały. Ja natomiast byłam pod wrażeniem mojej polędwiczki i sosu borowikowego. Nie jestem raczej mięsożerna i, uwierzcie, normalnie wybrałabym z talerza raczej te ziemniaki i zjadła je z sałatą, ewentualnie spróbowała

Relaxtime
Penne z rukolą i kurczakiem 328

używam tej ze słoika z suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę- podsmażyć króciutko na patelni - żeby smaki się "przegryzły". Podawać posypane wiórkami parmezanu - im więcej tym lepiej:) UWAGA! Danie odpowiednie dla diabetyków. Inne dania dla osób

Kulinarne Inspiracje
Sos hinduski 170

roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 129

tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. W tym czasie mamy już pewnie gotowy makaron, który również odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do zrobienia pozostaje sos. W małym rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło i przez kilkanaście sekund podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę(...)czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Można również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami appeared first

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z wędzonym łososiem i winem 85

śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 5-7 minut. Do sosu dodajemy resztkę śmietany oraz posiekanego łososia. Chwilę mieszamy i dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

ClauditteMissCooking
Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie 240

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light.  Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania