Dziś coś dla miłośników szpinaku. Sos do spaghetti zrobiłam ze świeżego szpinaku. Myślę, że mrożony nie dałby takiego samego rezultatu. Polecam! Składniki: makaron spaghetti, u mnie pełnoziarnisty (porcja dla 3 osób) ok 300 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150-160 g serka mascarpone 1 pojedyncza pierś z kurczaka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu cayenne Sposób
Kuchnia domowa Anipietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek(...)laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt
vegetaniepomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przedstawiam łatwy pomysł na obiad w zapracowanym tygodniu. Gnocchi zapiekane w pysznym sosie pomidorowym i dużą ilością mozzarelli sprawdzą się zawsze. Oczywiście zamiast gnocchi możemy użyć tutaj wytrawnych pierożków, ravioli czy nawet zwykłego makaronu a zamiast boczku, inne ulubione mięso lub wędlinę. Doskonałe danie do oczyszczenia lodówki z resztek, których nie chcemy wyrzucać. Polecam! Scroll down for recipe
karmelowySkładniki: 3 zupki chińskie 1 opakowanie kabanosów 120 g 1 puszka groszku 1 słoik papryki marynowanej 4 ogórki marynowane sos czosnkowy Fanex majonez sałatkowy Fanex Przygotowanie: Makaron z zupek pokruszyć do … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich i kabanosów
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g makaronu ryżowego 1 świeży ogórek 1 duży pomidor 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczkę soku z limonki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ogórek obieramy ze skórki, pomidor, paprykę rzodkiewkę oraz szczypior opłukać pod bieżącą wodą osuszamy. Paprykę, pomidor, ogórek(...)oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy przestudzony makaron ryżowy, posiekany szczypiorek. Majonez mieszamy razem z jogurtem i sokiem z limonki przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, powstały sos dodajemy do sałatki dokładnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewonatrafiłam na konkurs w Klubie Celebro i postanowiłam wziąć w nim udział. Wybrałam wino które najlepiej pasuje do makaronu Składniki na klopsiki: - 1/2 kg mięsa mielonego - 1/2 cebuli czerwonej - 1/2 bułki - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - sól, pieprz - mąka Składniki na sos pomidorowy: - 1 łyżka masła - 4 duże pomidory - 1/2 cebuli czerwonej - 2 gałązki świeżej bazylii - 1 łyżeczka miodu - suszona(...)wody. Potem dodajemy bazylię, miód i przyprawy i wszystko razem jeszcze chwilkę dusimy. Jeżeli komuś nie pasują kawałki pomidorów w sosie – sos można zmiksować. Gotowe klopsiki przekładamy do pomidorów. Gdy mamy wszystko gotowe to gotujemy makaron w osolonej wodzie i podajemy z klopsikami w pomidorach. Smacznego
Kuchenne Wariacjekurczaka 2 szt. warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka ) pieczarki 4-5 szt. mała cebula 1 szt. sos sojowy ciemny 2 łyżki pieprz do smaku bulion warzywny 1 szkl. makaron ryżowy 1 op. natka pietruszki lub kolendra do posypania olej ryżowy 2 łyżki ~~METODA ~~ Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki(...)Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i wyłączyć
Kuchnia Paulettesbardziej ostre dodać trochę chilli. Gotować około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Można wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Ja podałam z makaronem, obłożonym kawałkami mięsa z kurczaka, polany sosem i udekorowany z chrupiącym bekonem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpiersi kurczaka (300-400g) świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić
Kolorowa kuchnia ElkiMoja ulubiona sałatka Szefa z sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie(...)Kroimy w kostkę i układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy
W Moim Magicznym Domuspróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego szpinaku 1 mała cebulka 70 g startego sera żółtego
Rozpustne gotowanieProsty przepis na przygotowanie domowego sosu Yakisoba, nieodłącznego składnika klasycznego w Japonii smażonego makaronu Yakisoba (przepis wkrótce ), ale może być również używany do innych potraw. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w miseczce i gotowe. Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki Mirinu 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie
Oryginalny smakkawałki.Makaron gotujemy al dente i wprost z wody przekładamy na patelnię z mięsem. Posypujemy skórką, pieprzem i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokrył się sosem powstałym z resztek wody jaka spłynęła z makaronu i smaków z masła i smażonego mięsa. Na koniec dodajemy pomidorki ( można je pokroić) i jarmuż. Przykrywamy na chwilę aby wszystko razem się zagrzało. Z tą solą
Dieta moja pasjaZawsze tak robię, że przygotowuję większą porcję pulpetów , dzielę je na porcje i zamrażam razem z wywarem. Potem dorabiam tylko różne sosy i podaję z różnymi dodatkami (ziemniaki, ryż, makaron, kluski itd. ) i surówkami lub jarzynkami. Podałam przepis od początku tak jak by pulpety były bazowymi dla wszystkich innych z zastrzeżeniem, że sos będzie robiony tylko dla 4 sztuk czyli
Buniabaje w kuchni