sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:318/630)

Tom yum - tajska zupa ostro-kwaśna 128

łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać zmiażdżoną bokiem noża trawę(...)cukier. Po kilku minutach dodać pastę tom yum, szalotkę, sok z limonki oraz sosy rybny i ostrygowy, a po kilku kolejnych - kukurydzę, pomidora pokrojonego na kilka cząstek oraz krewetki. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupy, w drugim garnku wstawcie wodę na makaron. Pamiętajcie, że makaron ryżowy gotuje się tylko minutę. Gdy wszystko jest gotowe, do miseczek włóżcie makaron

W SMAK
Sałatka makaronowa z marchewką i majonezem 792

sałatkę makaronową z surową marchewką i majonezem. Powiem Wam, że koniecznie musicie zrobić, bo jest wyśmienita. Składniki: 300 g makaronu kolanka 2 duże marchewki 1 czerwona papryka 1 długi ogórek 2 gałązki selera naciowego pączek szczypiorku 1 średnia cebula Sos 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz papryka słodka  papryka ostra(...)Makaron ugotować odcedzić i wystudzić. Marchewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać.  Wszystkie składniki sosu połączyć i wlać do sałatki. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem. sałatka makaronowa z marchewką i majonezem

O kuchni z uczuciem
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 186

cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz(...)smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę). Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru, soku z cytryny oraz

Kraina Miodem Płynąca
Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem 131

syty makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.   A jego smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Makaron możemy dać dowolny.   A lubiący sosy śmietanowe pod koniec gotowania mogą dolać śmietany najlepiej 30%.   Ja robiąc to danie robię zawsze dwie wersje – ze śmietaną dla męża i bez śmietany dla mnie(...)Składniki ( na 3- 4 porcje) : 1 pierś z kurczaka, 2 cebule mniejsze lub 1 duża, 300 g mrożonego szpinaku, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia, ok. 400 g makaronu Farfalle   Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy. Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka, smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem. W połowie smażenia kurczaka dodajemy

Passion of Cooking
Gotowane klopsy wieprzowe w sosie a’la strogonow 151

przykryte. Wyjąć klopsy z sosu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu, zagotować. Wyłączyć gaz, wlać śmietanę. Klopsy włożyć do sosu, obsypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Łososiowy makaron z tajską nutą 143

zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy(...)aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem

MamaOskarka
Spaghetti Carbonara 180

startego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni łopatką i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę aż zmięknie i się(...)zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono- oraz wszystko- jadaczom

Jedzeniomania
SAJGONKI 146

czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 3 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia                                                           PRZYGOTOWANIE :  Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój(...)mniejsze kawałki. Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę. Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się

Kulinarne Fantazje Marioli
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 156

cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól

KuchcikoweLove
Makaron z tuńczykiem na zimno 159

tylko gdy są upały, można jeść ją cały rok. Wspaniale nadaje sie na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Makaron z tuńczykiem na zimno Składniki: - 250 g makaronu świderki Lubella - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1/2 puszki z kukurydzy - 3 łyżeczki kaparów - kilka czarnych oliwek - 4 suszone pomidor(z oliwy) - 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka) - olej słonecznikowy - sól - pieprz Przygotowanie

Kulinarne życie
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 174

Alpro.Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy!Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę.Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach!____________________________________________________________________________________________Pozostałe grupy również dawały czadu!U sąsiadek było na słodko:* Czekoladowy sernik z tofu* Panna

Ostra na Słodko
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 201

spiżarnię warzywka :))Składniki:3 marchewki1 pietruszka1 mały seler1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowegobulion warzywnysólpieprzsłodka i ostra paprykapół cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść  laurowy2 łyżki oleju1/2 paczki drobnego makaronuWykonanie:Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka(...)pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
Makaron w stylu azjatyckim z grillowaną polędwiczką 155

Składniki na 2 porcje: 300 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu soba 1 cebula 1/2 papryczki chilli 100 g różyczek brokuła 150 g zielonej fasolki 1/3 szklanki sosu teriyaki 1/3 szklanki wody 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane) 1 łyżka oleju sezamowego Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać(...)fasolkę, smażyć około 10 min. Po tym czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać. W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić. Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz

Moja Galeria Smaku
Przysmak pielgrzyma 144

Ugotować makaron 2. Pokroić cukinie i kabanosa 3. Podsmażyć cukinie i kabanosa 4. Wymieszać składniki na sos 5. Wlać sos do kabanosa i cukinii 6. Wszystko wymieszać z makaronem Pobierz wersję do druku: Pobierz Przysmak pielgrzyma Artykuł Przysmak pielgrzyma pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl