zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól i pieprz Dodatkowo: około
Di gotujeschabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany 18% - 100 g sera(...)kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity). Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolorowy pieprz rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nim mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju
W poszukiwaniu inspiracjipropozycja na sałatkę w słoiku na blogu! Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo(...)kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i zioła siekam, mieszam z jogurtem naturalnym i całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia
Mango Papajalazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1(...)Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.6. Lazanię
Kuchnia domowa Anipaski pomidory i zioła prowansalskie. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy go na durszlaku i dodajemy go to sosu. Mieszamy cały czas podgrzewając. Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem
Qchnia po prostuOczyszczone, obrane i pokrojone na kawałki (może być kostka lub plasterki) grzyby solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię
Bon Ton ItaliaCzasami zdarza się, że ponad wszystko nie chce nam się gotować, ale fakt że należy nakarmić dzieci czymś innym aniżeli ciastkami, gumami, cukierkami i lizakami sprawia
Magiczny GarnekMuszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie(...)oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku
MarciochaKucharzynaleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej(...)porem i czosnkiem. Na naleśniki nakładać 1 łyżkę pora z czosnkiem i masłem - rozsmarować. Na to kłaść mięso i małą garść marchewkowego "makaronu. Całość zwijać dość ciasno, ale nie za mocno, żeby naleśniki nie porozrywały się. Sos Czosnek obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić je drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pora
Codzienna kuchnia niecodziennapassatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego pietruszkę, doprawić do smaku i chwilę jeszcze poddusić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełożyć go do sosu i wymieszać. Podawać udekorowane pietruszką
wyzwania kuchenneręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam ułożyć na niej sałatkę i potem konsumować całe liście skąpane w aromatycznym sosie sałatkowym . Teraz przyda się woda, jaka została po gotowaniu makaronu. Doprowadzić ją do zagotowania i wrzucić pokrojoną cukinię i marchewkę. Blanszować we wrzątku około 1-2 minuty - w zależności od grubości plasterków . Odcedzić, przelać(...)sitku lodowatą wodą i odstawić do zupełnego ostygnięcia. Przygotować sos do sałatki. W niewielkim naczynku wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Do większej miski przerzucić wszystkie warzywa oprócz sałaty i szczypiorku. Dołożyć ostudzony makaron. Zalać całość przygotowaną zalewą oliwną i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut dla "przegryzienia się" smaków. Talerz - lub plastikowy pojemnik
Grunt to przepis!rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy(...)końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiuznania) siekana natka pietruszki czarny pieprz i płatki chili 1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i dusimy, aż się(...)dużym ogniu), dodajemy oscypek, przykrywamy i odstawiamy na ciepły palnik na 5 minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: około 250 g makaron typu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz warzywny(...)będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami sosów (naprzemiennie warzywny i mięsny) i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 30 minut (makaron
Czerwień i błękitpłatków migdałowych; 1 mała szalotka; 3 ząbki czosnku; 250 ml śmietany 30%; szczypta gałki muszkatołowej; 1 łyżeczka curry; sól i biały pieprz; 3 łyżki oleju z pestek winogron; Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć na talerz(...)jednej łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Wlać śmietankę, dodać przyprawy i migdały. Gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka. Gotować 2 minuty. Na koniec wymieszać dokładnie z makaronem. Przed podaniem można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałów
In my kitchen