sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:309/630)

Indyk w sosie tajskim z makaronem ryżowym 180

Bardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście(...)mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut. Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać i gotować 3 minuty. Posypać natką pietruszki lub kolendry i podawać. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Makaron z pomidorami i mozzarellą 138

Mozzarellę ostatnio dodaję do wszystkiego, kanapek, sosów i mięs. Tym razem połączyłam ją z makaronem i świeżymi pomidorami. Całość obowiązkowo z bazylią. Szybki i pyszny sposób na obiad czy ciepłą kolację. Składniki :* 200g dowolnego makaronu - u mnie muszelki* 300g świeżych pomidorów rzymskich* 2 łyżki oliwy z oliwek* ząbek czosnku  * kulka mozzarelli* świeża bazylia* sól, pieprz do smakuPrzygotowanie :Makaron ugotować

Magiczne Życie Marty
Makaron podgrzybkowy i zatrzęsienie grzybowe 164

już grzyby to większość się suszy lub marynuje. Sos gotujemy w sezonie głównie z maślaków lub zajączków. Podgrzybków i prawdziwków wszystkim szkoda - bo na święta nie wystarczy a za rok może nie będzie itp hasła padają. Ale nie w tym roku, nie poddałam się i postanowiłam zrobić makaron z kurczakiem i grzybami. Efekt - jak dla mnie zniewalający - tylko szkoda(...)podsypujemy szczyptą tymianku. Następnie łączymy obie patelnie i jeszcze chwilę dusimy razem. Wszystko zalewamy śmietaną (można dodać do niej troszkę mąki). Dusimy do zgęstnięcia śmietany. Gotujemy makaron który mieszamy na patelni z sosem i zajadamy Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Lazania ze szpinakiem 141

Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko 35 g […] Artykuł Lazania ze szpinakiem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z tuńczykiem i makaronem Ruote Tricolore 313

poprawia nastrój w pochmurne jesienne dni. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 14,50 złSKŁADNIKI:200 g makaronu Ruote Tricolore1 puszka tuńczyka w sosie własnym1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej cebuli1/2 puszki zielonego groszku konserwowego4 łyżeczki majonezu3 łyżeczki pesto rosso4 łyżeczki oliwy z oliwekświeży kopereksól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Na początku

kulinarnyJa
Moje żółte super food czyli... 378

100g kurczaka 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry Odrobina soli Odrobina pieprzu czarnego 3 łyżki sosu sojowego Olej ryżowy/sezamowy (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy wodę w czajniku. Makaron ryżowy przekładamy do miseczki. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wrzucamy umytego i pokrojonego w paseczki kurczaka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką, solą, pieprzem czarnym(...)smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki tak jak i paprykę. Dorzucamy do kurczaka. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 minuty. Następnie wrzucamy go na patelnię i polewamy sosem sojowym. Chwile smażymy. Podajemy z olejem ryżowym lub sezamowym.  Zdjęcia: Wszystkie mojego są autorstwa, nie wyrażam zgody na korzystanie z nich Źródła z których korzystałam: "Przyprawy

Czarnawisienka
Szybki Obiad: Wegański makaron po chińsku 259

składników dostępnych w każdym sklepie. Bez wydziwiania i na szybko. Składniki: 100 g makaronu ryżowego, 2 marchewki,  2 ząbki czosnku, 1 por, 1 słodka papryka czerwona, ćwiartka małego selera, ćwiartka kapusty pekińskiej, 200 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sherry (czerwone wino też może być), 1 gwiazdka anyżu, 1/2 łyżeczki mielonego(...)wodą. Po rozmięknięciu odcedzamy go. 4)  Zalewamy warzywa bulionem i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut. 5) Dodajemy czosnek, przyprawy, sos sojowy i sherry. Dokładnie mieszamy. 6) Wrzucamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego

Pełna Lodówka
Spaghetti alla carbonara 143

natkę pietruszki. Do patelni przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy z boczkiem. Wlewamy rozmącone jajko, posypujemy połową parmezanu. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy by powstał sos (jajka nie mogą się ściąć). Wykładamy makaron na talerz, posypujemy parmezanem i cieszymy się wspaniałym obiadem przygotowanym w kilka minut

Kucharka Tarka i Miarka
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 202

czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie pomidory, pokrojone w ósemkiczosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsaryż lub makaron do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć,  oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić(...)lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z  ryżem lub makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory

Stare Gary
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 149

zamrażalce  którego nie ma kto zjeść bądź znudziły wam się  łazanki to polecam tą zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej(...)roztrzepujemy ze śmietanką oraz papryka słodką, solą i pieprzem. 5. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. 6. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z rozmrożonym bigosem i wykładamy od razu do foremki tak aby nie tworzył on zbyt grubej warstwy. Wierzch smarujemy sosem, a następnie całość zalewamy masa jajeczną. Na sam koniec ścieramy na wierzch trochę sera. Pieczemy w piekarniku

Gotowanie...to proste !
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 195

tylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle(...)smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem.Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany makaron podajemy z gulaszem

Smakowity Blog Kulinarny
Kokardki z łososiem i szpinakiem 129

kokardki z łososiem i szpinakiem. Tak jak w przypadku piórek kokardki spełniły moje oczekiwania, makaron mogę polecić wszystkim w 100 %. Kokardki z łososiem i szpinakiem Składniki: - 250 g makaronu kokardki  Elovena - 100 g wędzonego łososia - 150 g szpinaku świeżego - 140 g sera pleśniowego np. rokpol - 200 ml śmietany 18% - 1 ząbek czosnku - 1 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - sól(...)około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy do sosu, mieszamy i po 2 minutach wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Spaghetti carbonara 318

Składniki: 400 g makaronu spaghetti 1 duża cebula 200 g boczku 4 żółtka 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu do sosu + do posypania wedle upodobań sól i świeżo zmielony pieprz 250 g mascarpone 100 ml białego wina - opcjonalnie Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie przełożyć go do miseczki(...)serkiem mascarpone i startym parmezanem. Gotową masę dodać na patelnię do reszty składników i gotować na małym ogniu ciągle mieszając (pamiętaj, że sos nie może się za bardzo ściąć). Na koniec dodać na patelnię ugotowany makaron, doprawić solą i pieprzem  i dokładnie wszystko wymieszać. Posypać startym parmezanem

The Sweet Damsel
Bezglutenowe świderki z jarmużem, pomidorem, cukinią i tuńczykiem 101

cukinii 3 garście jarmużu (bez twardych gałązek) 6 suszonych pomidorów kurkuma sól pieprz 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki

kruche babeczki
Carbonara dyniowa z boczkiem i szpinakiem 91

przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie(...)posiekaną natkę pietruszki i gotuj, aż woda odparuje. Na koniec roztrzep w miseczce jajka z dodatkiem pieprzu i startego sera, dodaj do makaronu, wymieszaj i zdejmij z ognia ( jajka nie mogą się ściąć, mają utworzyć kremowy sos ). Podawaj ze startym serem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 215,8 kcal Białko: 45,0 g Tłuszcze: 65,2 g Węglowodany

ale Pysznie