paseczki pędów bambusa około pół opakowania 1 marchewka zieloną, soczystą część pora garść ugotowanych grzybów mun 1 limonkę imbir sos sojowy papryczkę chili ugotowane jajko posiekana kolendrę 2 piersi z kurczaka wywar drobiowy ok 1 litra olej arachidowy olej kokosowy Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Marchewkę pokroiłam w plastry, pora i grzyby w cienkie paseczki a kapustę grubo poszatkowałam(...)oraz grzyby. Całość gotowałam ok 5 minut. Warzywa mają być chrupiące a nie rozgotowane. Mięso wyjęłam i pokroiłam na paski. Zupę doprawiłam sosem sojowym, imbirem i limonką. Na koniec dodałam łyżkę oleju arachidowego. W miseczce układamy makaron, mięso, warzywa i grzyby, polówkę jajka i pokrojoną papryczkę chilli (ilość według upodobania) Zalewamy zupą i posypujemy kolendrą lub szczypiorem. Ramen ma być
Kasia i jej kobiecy świataromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą z świeżo startym parmezanem. Smacznego :) Rada: czosnek
Moniki Smakołykicebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową(...)pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniapapryki szklanka ugotowanego zielonego groszku 6 pieczarek 2 ząbki czosnku łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka chili 150 g makaronu chow mein 100 g makaronu ryżowego 2 łyżki oleju roślinnego szklanka bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego sól Do podania: natka pietruszki sezam Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie(...)kroimy w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny
PatiGotujegranulowany - gałka muszkatołowa - czerwona słodka papryka - sól, pieprz Lista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy makaron - pamiętajcie, że pełnoziarnisty gotuje się dłużej od białego, tymczasem nasz sos jest błyskawiczny, więc trzeba te czasy w miarę możliwości wyrównać. Gdy makaron się gotuje, na roztopiony olej kokosowy wrzucamy szpinak, a gdy się rozmrozi
Kulinarne zapędy KokosaProsty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki
Atlas SmakówKoncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane
Bon appetit mon amiePesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek
PatiGotujepuszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki ziaren sezamu Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty. Po tym czasie odlewamy go i przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki(...)kładziemy na nim mały kawałek sałaty, parę słupków marchewek, ogórka, trochę makaronu, dwa porwane liście mięty i tak samo kolendry oraz posypujemy kiełkami fasoli mung lub bambusem. Zwijamy w kopertkę lub w rulon. Robimy spring rollsy w taki sposób aż do wykończenia warzyw lub papieru. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Maczamy w nim spring rollsy i od razu zjadamy. Post Spring
Poezja smakupatelnię - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 12 volt - szczypta pieprzu i soli - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - sos do warzyw na ciepło (ja użyłam pół saszetki sosu serowo-kremowego do brokułów i kalafiora) - 3/4 paczki makaronu z zupki 'chińskiej' Amino W wysokiej misce mieszam warzywa (mogą być mrożone) wraz z resztą składników. Odstawiam na 5 minut. Masę umieszczam w formie
upichconabambusa zakupiłam w jednym ze znanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego. składniki: 200 g makaronu chow mein 450 g piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania(...)dobrze osączyć. Gdy warzywa zmiękną dodać osączone kiełki i pędy bambusa oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dobrze doprawić sosem sojowym, ja dałam ok 4-5 łyżek. Następnie dodać makaron. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze. Posypać ziarnami sezamu i można podawać
Monia miesza i gotujearomatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem. Składniki: 500 g mięsa … Czytaj dalej Tradycyjny mięsny sos
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymoim zdaniem, urodziny to jedno z tych dni, w których możemy sobie pozwolić na cheat meal czy nawet na cheat day. Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez
Be Fit Be Strongwegetariańskie inspirowane kuchnią orientalną. Wyraźnie pikantne, pełne smaku i pyszne! Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek biała cebula olej kokosowy do smażenia 250g tofu 250g pieczarek szklanka zielonego groszku 400ml mleczka kokosowego sól, czarny pieprz makaron ryżowy Sposób wykonania: Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około(...)następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy aż zmiękną. Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego
Pyry na GazSkładniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane(...)smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu.Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru ryżowego
Pudełko rozmaitości