poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny
Rozpustne gotowaniepietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną(...)rosołem. • Po ugotowaniu odcedzić rosół, ponownie zagotować i wrzucić do rosołu makaron ryżowy i gotować 2 minuty. Makaron wyjąć z rosołu i pokroić na mniejsze części. • Doprawić rosół do smaku sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. • Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać
To co kochamszparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem. Uwagi : Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać(...)mniej lub ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”. Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta jak w przepisie. Źródło
Smaki Na Talerzupiękne. Potrawa aż mówiła "zrób mnie" albo "zjedz mnie". Nie mogłam się oprzeć. W końcu nastał ten dzień. Składniki na spaghetti z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką (3 porcje): makaron spaghetti 250 g 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku mała śmietana 18% szynka szwarcwaldzka 100 g ser pleśniowy np. lazur 100 g starty ser mozzarella 50 g 2 łyżki startego parmezanu(...)kawałki były cieńsze i krótsze). Wrzucić do sosu. Dosypać mozzarellę, pokruszony ser pleśniowy i parmezan. Dokładnie wymieszać. W tym czasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać na patelni z powstałym sosem. Można zostawić kilka pasków surowej szynki do ozdoby dania (i oczywiście skonsumowania). Bardzo proste, szybkie, a zarazem wykwintne danie. Przepyszne. Naprawdę warto spróbować
Karola gotujeDelikatne mięso z indyka, w sosie pieczarkowym. Polecam to szybkie i mega smaczne danie. Można je podać na obiad z ziemniakami, makaronem, czy ryżem, lub na kolację z kromką świeżego chlebka :) około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka pieprz cytrynowy pieprz młotkowany z kolendrą przyprawa do mięs czerwona olej z czosnkiem sos sojowy sól 50 dag pieczarek(...)Następnie mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną
Takie tam pichceniemakaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów(...)makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe) Jajo ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z serami i natką pietruszki. 1 jajo Dno prostokątnej formy do zapiekania o powierzchni ok. 690 cm² (czyli np. forma o wymiarach 26 x 26 cm lub 25×28, u mnie ciut mniej 20×30 cm ) wysmarować trochę więcej jak połową sosu pomidorowego. Każdą muszlę
Moja DelicjaSkładniki: opakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj
AZgotuj!filetów z kurczaka 600 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy(...)około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać
Wędrówki po kuchnichińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na kawałki, mogą to być kosteczki lub paseczki. Umieszczamy w głębokiej patelni i zalewamy(...)osobnym naczyniu umieszczamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami i zalewamy wrzątkiem tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy sok z cytryny do naszych papryk. Do papryk dodajemy
ClauditteMissCookingsmaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa (ja używam erytrolu) Wykonanie: 1 Ugotuj kaszę w mleku. Kasza nie wypije całego mleka, dlatego sprawdzaj stan jej ugotowania. 2 W międzyczasie umieść pozostałe składniki, za wyjątkiem makaronu, w malakserze. 3 Postaw garnek z osoloną wodą na gazie i po zagotowaniu gotuj(...)kasza jest już ugotowana, przełóż ją do malaksera i zmiksuj wszystko na gładko. Spróbuj i dosmacz sokiem z cytryny lub słodziwem. 6 Makaron odcedź, przełóż na talerze lub miseczki, nałóż masę serową i podawaj z sosem malinowym do samodzielnego polania. Notes Masę serową można zrobić wcześniej. Jest lepsza, gdy się przegryzie. Jeśli Ci się zwyższy, zawsze możesz użyć do naleśników
Blendmanśniadania (tu ulubione przez wszystkich propozycje na owsianki, naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła). Przepisy przedstawione przez Patrycję są proste
Moje Kuchenne Rewelacjeuznania, my zawsze układamy w podany wyżej sposób. Zajrzyj również tu: 1. Rozgrzewający krem pomidorowy z bazylią 2. Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym 3. Szybka sałatka z makaronem i cebulką marynowaną
My World by Dagmara Rekwrzucamy cebulę. Szklimy przez chwilkę, po czym dorzucamy cukinię i przesmażamy, aż zmięknie. Dolewamy ciepły bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 - 3 minuty. Makaron odcedzamy i dodajemy do powstałego sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy kozim serem. Proste danie zrobione #smacznieiszybko Smacznego
Kuchnia od dwojgaodrobiną wody i dodać do sosu , zagotować, doprawić świeżo mielonymi najlepiej przyprawami - solą i pieprzem. Na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę oraz boczek. Dodać do sosu razem z posiekaną pietruszką i polać nim makaron. Smacznego! :) Prosto, szybko i przede wszystkim pysznie
Trufelkowomakaron polewamy dwoma łyżkami oliw z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką
Pyry na Gaz