znów w ramach wyzwania, tym razem z jego strony pełnej smacznych inspiracji. Świetne połączenie świeżego imbiru i rabarbaru. Warte przetestowania w krótkim sezonie rabarbarowym- polecam! RABARBAROWE MUFFINY Z IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Na muffiny skórka otarta z jednej pomarańczy 300g rabarbaru 250ml mleka 1/2 cytryny 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 225g brązowego(...)kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do mleka wyciskamy sok z połowy cytryny (uważając na pestki) i odstawiamy na chwilę. W dużej misce łączymy suche składniki na muffiny- mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy jajko, posiekany
les mirabellesCiąg dalszy fascynacji kuchni orientalnej. Dzisiaj wyśmienite danie jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych
Apetyczna babeczkaroku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru(...)białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka
Wanilia i Kardamonciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp Ciasto super, dziękuję Arlette. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać(...)średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku jabłkowego do szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku
Kuchnia PokoleńProsty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie, zawsze myślcie o swoim zdrowiu. Ale zadbajcie również o estetykę podania potraw, ładnie zaserwowane danie będzie pokarmem dla waszych zmysłów. Zadbajcie o swoje zdrowie i o swoje zmysły, gotując z Ambition hashtag #Ambition Pomogą(...)godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru* 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka z limonki Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. W rondlu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapieprzu różowego, dużo delikatniejszego niż czarny, ale w cieście nadaje on pożądanej ostrości. Smakuje wybornie - musicie tego spróbować. Przepis znalazłam na blogu Wypiecz wymaluj . W oryginale babka jest cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem, ja zrobiłam z grejpfrutem, który sobie leżał grzecznie w zielonej misce. Do tego różowy pieprz, który pasuje i kolorystycznie, i smakowo. Zmniejszyłam proporcje, dodałam więcej płynów niż(...)pieczenia 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku z różowego grejpfruta lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z różowego grejpfruta Mąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChociaż czeka się około 6 miesięcy na ten trunek, to warto. Jej smak i rozgrzewające właściwości są zbawienne podczas jesienno-zimowych wieczorów. Oprócz tego ma
Szybko Tanio Smacznieblogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania(...)przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na małą suchą patelnie wsypujemy 100 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie
Kulinarne przygody GatityDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że
Bea(u)ty kitchenbardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia. Syrop cynamonowo - imbirowy: 3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru 2 podwójne laski cynamonu 3 cm imbiru w skórce pół cytryny w skórce pół mandarynki w skórce Mandarynkę, cytrynę(...)Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia Smakówsię przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie(...)mnie ser z wiaderka Piątnica) 2/3 szklaki cukru 4 jajka rozmiar L 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 2 limonek (skórkę z 3 limonki zostawić do dekoracji) sok wyciśnięty z 3 limonek W misie malaksera umieścić jajka i cukier, zmielić, ostrzami w kształcie litery S, do momentu rozpuszczenia cukru, dodać ser, zmielić, dodać mąkę, sok z limonki, wymieszać, tylko
moj przepis naposiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego lub drobiowego (przepisy na wywary znajdziesz tutaj oraz tutaj ) 200 ml śmietany kremówki(...)śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów sól morska drobno mielona, czarny pieprz szczypta gałki muszkatołowej kawałek ulubionego sera żółtego, zetrzyj na drobniejszych
Szybko Szybkowarrazowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym(...)uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy uzyskać ok. 350 g karmelizowanego gęstego rabarbaru
Kulinarne przygody Gatityimbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś(...)kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe
karmelowyciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe(...)ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy sok. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę o wymiarach 30 x 40 cm. Posypujemy je delikatnie bułką i układamy na nim rabarbar. Oprószamy kardamonem i cynamonem. W misce ubijamy
Kulinarne przygody Gatity