sok imbirowy - 187 przepisów (strona:6/13)

grillowane piersi kurczaka w marynacie imbirowej 194

składniki: 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżeczka suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 175

konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka cukru , 2 i pół szklanki startej(...)mielonego kardamonu , 3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy . Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karmelizowany rabarbar 218

rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Karmelizowany rabarbar Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą (idealny na przeziębienie) 168

pyszny pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą . Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki wody 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek

Słodkie okruszki
Jabłko, marchew, limonka 196

się w łodygach mają tendencję do zapychania wyciskarki. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z takiej kompozycji otrzymamy marchewkowo-jabłkowy smak z kwaśnym akcentem i ostrym zakończeniem, które zawdzięczamy imbirowi

Pij soki wyciskane
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 141

Ciasteczka z miodem gryczanym: cynamonowe, imbirowe i kakaowe Składniki: ciasto: - 50g margaryny - 1 1/2 łyżki miodu gryczanego - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji

Kuchnia co dnia
Imbirowe tofu z warzywami 138

domowników gwarantowana. Palce lizać! :) Imbirowe tofu z warzywami Przepis na ok 2-3 porcje Potrzebujemy: 1 kostkę tofu lub gotowe zamarynowane stripsy ( my użyliśmy od Polsoji ) pół świeżego brokuła pół czerwonej papryki 10 pieczarek  1 marchewka  2 cebule dymki ze szczypiorkiem kawałek imbiru -3x3 cm sos teriyaki lub sos sojowy  sok z połówki limonki szklankę ryżu

Bananowe Pole
Podstawowy syrop imbirowy – panaceum w butelce 190

już wyrosłam z zamawiania piwa z sokiem, ale tego syropu do piwa z przyjemnością sobie dolewam. Używam go też w zimie, do herbaty – wtedy cudownie rozgrzewa i zmniejsza ból gardła oraz katar, jeśli akurat te mi się przytrafią. Cudnie smakuje rozcieńczony wodą sodową i lodem – gasi pragnienie jak nic. Poznajcie mój ulubiony syrop imbirowy. Imbir ma wiele cudownych właściwości – łagodzi

Karo in the Kitchen
Syrop imbirowy 131

oczkach. Imbir przekładamy do garnka.Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do startego imbiru. Następnie dodajemy cukier i wodę i zagotowujemy. Co jakiś czas mieszamy. Syrop gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy przez gęste sitko na którym zostaje rozgotowany imbir. Syrop przelewamy do małych słoiczków i zakręcamy. Papkę imbirową wyrzucamy lub dodajemy do herbaty. Można

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Imbirowe smaczki surówki z marchewki 175

Marchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją

Buniabaje w kuchni
Syrop imbirowo-miodowy 139

dodać jeszcze do niego sok z cytryny, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty. Ja bardzo lubię kawę z dodatkiem tego syropu, nawet gdy nie jestem przeziębiona. Syrop z cytryną bez rozcieńczenia działa szybciej, ale w takiej formie nie podawać go na pewno małym dzieciom. Zobacz również: Kurczak imbirowy z miodem

Kuchcik gotuje
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów 143

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 3 cytryny 1/2 imbiru  około 1 kg cukru Wykonanie: Pomidory umyj, pokrój na cząstki.  Przełóż do dużego garnka, podlej

kolorowotorcikowo
Imbirowa herbatka na imprezowe problemy żołądkowe 430

lekarstw (sprawdzonym) jest herbatka imbirowa która jednocześnie jest przepyszna . Składniki : łyżeczka startego świeżego imbiru torebka dobrej herbaty plasterek cytryny wrzątek Przygotowanie : Zetrzyj na tarce ok 2 cm świeżego imbiru, wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Poczekaj momencik aż wiórki imbiru zaczną opadać i włóż do szklanki torebkę herbaty na ok 2 minuty. Na koniec dodaj sok z plasterka cytryny

Mechanik w kuchni
Wyjątkowy curd marchewkowy 170

się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej, marchewkowej słodyczy. Można go robić cały rok, bo składniki są łatwo dostępne i niedrogie.  Czy jest jeszcze ktoś, kogo nie skusiłam...? Curd marchewkowo-cytrynowy z imbirem Składniki: (na 350 g curdu) 200 g marchewek skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze