śniadanie - 17689 przepisów (strona:640/1180)

Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 166

sezonie, który trwa od czerwca do października. Nie pozostało nam nic innego, jak poczekać do kolejnego roku.Była słoneczna październikowa sobota. Właśnie wracaliśmy do domu po udanym slowfoodowym śniadaniu, kiedy odebrałam telefon od Asi:- Zobaczyłam na twoim fanpagu, że jesteście w Miasto i Ogród. To tak blisko nas, może wpadniecie do nas?- No nie wiem Asiu. Prawdę mówiąc, jesteśmy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kajzerki z makiem 215

Kajzerka to jedna z moich ulubionych bułeczek na śniadanie :) Najlepiej, gdy jest cieplutka, a masełko rozpływa się po niej :)  ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji, u której znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo :) i wiele więcej :)Składniki:3 szklanki mąki pszennej (użyłam

Delicious Titbits
MAKOWE ŚLIMACZKI 184

Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny.Składniki:pól kg mąki 1 szkl.mlekaniepełna szkl.cukrukostka margaryny30 dag gotowej masy makowej z bakaliamipól łyżeczki cukru waniliowegoćwiartka kostki drożdzyszczypta soliWykonanie:Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKOWE RÓŻNOŚCI 164

Bardzo często na lekkie śniadanie przygotowuję sobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie

Z Majeczką w kuchni
DOMOWY JOGURT Z DODATKAMI 104

równał się smakiem do tego kupowanego, nawet dzieciaki były nim zachwycone mimo że przecież naturalny nie jest wogóle słodki. Ja polubiłam go z różnymi dodatkami jako pyszne śniadanie czy lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli.Składniki: szklanka domowego jogurtu3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks Pomadypól szklanki muesli niesłodzonego z suszonymi owocamiWykonanie

Z Majeczką w kuchni
Muffiny kajmakowe 231

Mięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;)Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)Przepis na około 16 babeczek.Składniki:250g mąki pszennej2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrułyżka octu winnegołyżeczka sody oczyszczonej2

Czerwona Porzeczka
Pomidorowy chleb orkiszowy 151

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał

Sto kolorów kuchni
Naleśniki misie 261

Dzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko

Ciastkozercy
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 247

malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 161

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować

Grahamka, weka i kajzerka
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 182

Selkirk Bannock jest popularny w całej Wielkiej Brytanii, i można go znaleźć w większości dużych supersamów.Ale zawsze lepiej jest upiec go samemu...Bannock świetnie się sprawdza na niedzielne śniadanie, posmarowany odrobiną dżemu dyniowego lub brzoskwiniowego, albo jako dodatek do podwieczorkowej kawusi lub herbatki...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na bochenek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 251

kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie.Świetnie komponują się z serami i wędliną, a to chyba dzięki kminkowi...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach

Grahamka, weka i kajzerka
5 na 8 czyli tym razem nie zapomniałam karteczki 292

lubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił.Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać.Nie zaznawszy już dawno takiego luksusu. Postanowiłam śniadaniem powalczyć w Margarytkowym konkursie. Uzbrojona w mannę. Cudo uczyniłam. Fotę cyknęłam. Zjadłam. I zapomniałam... o karteczce. Smuteczek. Ale nie na długo, gdyż...Stuk. Puk. Do drzwi. Mile zaskoczona przez kuriera. "Moje

bastalena
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 260

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki:500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka25 g masła1

Ala piecze i gotuje
Olej słonecznikowy jako lek 130

właściwościami.Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać.Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku.Olej w ustach na początku jest gęsty, ale w miarę ssania zmienia się jego konsystencja i kolor.Staje się

Pasje Jolki