malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej
Grahamka, weka i kajzerkaDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować
Grahamka, weka i kajzerkaSelkirk Bannock jest popularny w całej Wielkiej Brytanii, i można go znaleźć w większości dużych supersamów.Ale zawsze lepiej jest upiec go samemu...Bannock świetnie się sprawdza na niedzielne śniadanie, posmarowany odrobiną dżemu dyniowego lub brzoskwiniowego, albo jako dodatek do podwieczorkowej kawusi lub herbatki...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na bochenek
Grahamka, weka i kajzerkakolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie.Świetnie komponują się z serami i wędliną, a to chyba dzięki kminkowi...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach
Grahamka, weka i kajzerkalubię takie dni jak dzisiejszy. Chociaż minął jak z bicza strzelił.Gizmo nie grymasił. I dał się do ósmej wyspać.Nie zaznawszy już dawno takiego luksusu. Postanowiłam śniadaniem powalczyć w Margarytkowym konkursie. Uzbrojona w mannę. Cudo uczyniłam. Fotę cyknęłam. Zjadłam. I zapomniałam... o karteczce. Smuteczek. Ale nie na długo, gdyż...Stuk. Puk. Do drzwi. Mile zaskoczona przez kuriera. "Moje
bastalenaTakie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki:500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka25 g masła1
Ala piecze i gotujewłaściwościami.Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać.Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku.Olej w ustach na początku jest gęsty, ale w miarę ssania zmienia się jego konsystencja i kolor.Staje się
Pasje Jolkizupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie.Przygotuj:- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu- 1 średni por- sól, pieprz, koperek do posypania- 3 ziemniak- 2 ząbki czosnku- pół szklanki 12% słodkiej śmietany- olej do posmażenia- opcjonalnie pieczarki
Pasje Jolkicoś wymyślę, bo inaczej nie będę mogła skupić się na nauce. Może macie jakieś fajne pomysły? Dziś, jak co czwartek, mogłam sobie pozwolić na zrobienie i zjedzenie śniadania bez ciągłego spoglądania na zegarek. Przyrządziłam kaszę jaglaną a'la kutię, czyli znów świąteczne klimaty. Jak tak dalej pójdzie to do świąt będę miała ich dość ;P ~ Kasza jaglana
Kuchenny Skrawek Niebaniepogodę najlepsze są domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły. A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska. Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość
Sto kolorów kuchniDawno nie było bułeczek...takich np.na śniadanie... i są...mój mały eksperyment..ale udany..35 g drożdży250 ml ciepłego mleka1 łyżeczka cukru80 g mąki żytniej pełnoziarnistej320 g mąki pszennej2 łyżki amarantusa1 łyżeczka solikilka czarnych oliwek Develey2 łyżki oliwyszczypta bazylii suszonejżółtko +mleko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem .Odstawić na chwilę.Do miski wsypać obie mąki
Moje domowe kucharzeniepóźne śniadanie była dziś jajecznica z papryki , także obiadu nie robiłem :) Nie dałbym rady nic zjeść, ale wieczorem czemu nie :)Każdy na pewno pamięta z dzieciństwa smak pieczonych jabłek, te z parowaru smakują bardzo podobnie oraz przywołują miłe wspomnienia.Mógłbym skończyć na jabłku, miodzie i cynamonie, ale oczywiście byłoby za prosto :)Wczoraj będąc w Makro, natrafiłem na promocję
Parowar Facetanapiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można to tak nazwać, bo sama nie wiem co to jest ;D ) na śniadania z dużą ilością kefiru z sokiem malinowym ;) Pycha ! ;)2 jajka3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego2 kopiaste łyżki otrębówłyżeczka mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia3-4 tabletki słodzikakilka kropel dowolnego aromatuWszystko
charlotte gotujeracji tego że schudłam 30kg i zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, uwielbiam poszukiwać coraz to inne przepisy na lekkie potrawy, słodkości. A te ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek i to nie tylko dla tych dbających o linię ! :)Składniki: 1 szkl. płatków owsianych1 szkl otrębów pszennych1 szkl. mąki1 szkl. rodzynek1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżeczki
charlotte gotujeIdealna na śniadanie ! Można dodać dowolne dodatki, u mnie są to akurat uwielbiane przeze mnie sezonowe owoce z drzewek z ogródka. Śliwki uwielbiam, ale według mnie są zdecydowanie za krótko, mogłabym je jeść cały czas, jabłka jem przez cały rok, staram się zjesć 1 dziennie i mi to na szczęście jak do tej pory wychodzi, bo zawsze biorę
charlotte gotuje