śniadanie - 17689 przepisów (strona:639/1180)

750. Nowe smaki, komosa ryżowa. 120

ostatnie moje nowe smaki były udane, i każdy jeden zagościł gdzieś w moim sercu, tak tym razem, niestety komosa nie za bardzo mi podeszła, choć i tak po tym śniadaniu mam o niej trochę lepsze zdanie niż zaraz po spróbowaniu

More food, love and dreams
754. Yorkshire puddings. 132

jogurtem z mascarpone i malinami Zauważyłam, że im wcześniej rano wstanę (mam więcej czasu) tym bardziej mam problemy z wyjściem z domu na czas i zjedzeniem spokojnie śniadania :(Robione już w te wakacje, dzisiaj zapragnęłam wrócić do tych letnich smaków. Trochę mniej udane, (może z lekka niedopieczone), bez dziurek w środku, ale nadal dobre ;)Na pewno mam pretekst

More food, love and dreams
773. Wytrawne scones, z mozarellą i suszonymi pomidorami. 145

suszonymi pomidorami;pomidory, keczup*lekko dynioweNiee, wcale ich trochę nie spiekłam, gdzie tam, ale tak to jest robić 1000 rzeczy na raz :PAle, te scones to dowód, że wytrawne śniadania, też mogą smakować genialnie

More food, love and dreams
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 173

sezonie, który trwa od czerwca do października. Nie pozostało nam nic innego, jak poczekać do kolejnego roku.Była słoneczna październikowa sobota. Właśnie wracaliśmy do domu po udanym slowfoodowym śniadaniu, kiedy odebrałam telefon od Asi:- Zobaczyłam na twoim fanpagu, że jesteście w Miasto i Ogród. To tak blisko nas, może wpadniecie do nas?- No nie wiem Asiu. Prawdę mówiąc, jesteśmy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kajzerki z makiem 219

Kajzerka to jedna z moich ulubionych bułeczek na śniadanie :) Najlepiej, gdy jest cieplutka, a masełko rozpływa się po niej :)  ...wtedy nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne... jestem w siódmym niebie :) Przepis na te bułeczki znalazłam u Łucji, u której znajdziecie wiele przepisów na domowe pieczywo :) i wiele więcej :)Składniki:3 szklanki mąki pszennej (użyłam

Delicious Titbits
MAKOWE ŚLIMACZKI 185

Mięciutkie bułeczki z makiem, idealne na drugie śniadanie, można je zapakować dzieciakom do szkoły,napewno nie odniosą do domu...Przepis prosty,a naprawdę smaczny.Składniki:pól kg mąki 1 szkl.mlekaniepełna szkl.cukrukostka margaryny30 dag gotowej masy makowej z bakaliamipól łyżeczki cukru waniliowegoćwiartka kostki drożdzyszczypta soliWykonanie:Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze rozkruszone, łyzkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli-dokładnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKOWE RÓŻNOŚCI 165

Bardzo często na lekkie śniadanie przygotowuję sobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie

Z Majeczką w kuchni
DOMOWY JOGURT Z DODATKAMI 107

równał się smakiem do tego kupowanego, nawet dzieciaki były nim zachwycone mimo że przecież naturalny nie jest wogóle słodki. Ja polubiłam go z różnymi dodatkami jako pyszne śniadanie czy lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli.Składniki: szklanka domowego jogurtu3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks Pomadypól szklanki muesli niesłodzonego z suszonymi owocamiWykonanie

Z Majeczką w kuchni
Muffiny kajmakowe 234

Mięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;)Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)Przepis na około 16 babeczek.Składniki:250g mąki pszennej2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrułyżka octu winnegołyżeczka sody oczyszczonej2

Czerwona Porzeczka
Pomidorowy chleb orkiszowy 164

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał

Sto kolorów kuchni
Naleśniki misie 270

Dzisiejsza propozycja to proste naleśniki z bananami i czekoladą w wersji Miś. Bo jakie dziecko nie marzyłoby o takim śniadaniu? :) Składniki: 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 pomarańcza 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 banan czekolada   Suche składniki mieszamy razem w misce. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do suchych składników dodajemy jajko

Ciastkozercy
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 250

malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 166

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować

Grahamka, weka i kajzerka
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 186

Selkirk Bannock jest popularny w całej Wielkiej Brytanii, i można go znaleźć w większości dużych supersamów.Ale zawsze lepiej jest upiec go samemu...Bannock świetnie się sprawdza na niedzielne śniadanie, posmarowany odrobiną dżemu dyniowego lub brzoskwiniowego, albo jako dodatek do podwieczorkowej kawusi lub herbatki...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na bochenek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 259

kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek na balkonie.Świetnie komponują się z serami i wędliną, a to chyba dzięki kminkowi...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach

Grahamka, weka i kajzerka