byś tak ciasto upiekła...? No przecież szkoda wyrzucić...Ano szkoda, więc piekę. I nie żałuję, bo ciasta z bananami są wyjątkowo pyszne. Słodkie, sycące, idealne na podwieczorek albo drugie śniadanie. C. często zabiera takie ze sobą do pracy, i potem słyszę: Na jutro zrób mi więcej, bo wszystkim smakowało.No więc robię. Bo przecież nie ma większej radości, niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko, bo są takie malutkie i urocze, i nie sposób im się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiełbasa smażona z papryką i cebulą...Przypieczona kiełbasa z chrupiącą, brązową skórką.Towarzystwo słonecznych, żółtych i czerwonych warzyw.Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja.Który z tych wariantów należy do Was?Zapraszam do spróbowania!Składniki:250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski);1 średnia czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;2 średnie cebule;Pieprz;Sól;Kilka kromek
Gospodyni MiejskaMenemen - turecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju
Gospodyni MiejskaPasta jajeczna ze smażoną cebulką...Kremowa, wyrazista w smaku.Z dodatkiem podsmażonej cebulki.Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków.Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę.Polecam!Składniki:6 jaj;2 duże cebule;3 czubate łyżki majonezu;2 łyżki oleju;Szczypta słodkiej papryki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć
Gospodyni Miejskabazyliowy, udane połączenie.Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 2 Składniki:6 pomidorów,150 g serka śmietankowego Almette,1 czerwona cebula,1 ząbek
SzczyptaSmaQCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo
SzczyptaSmaQZapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2 Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki
SzczyptaSmaQczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser
Basia w kuchnidawna za mną chodzi ta kombinacja smakowa w głowie aż doczekała swojej premiery :) Robi się ją w parę chwil rozkosz smakowa .... podbiła moje kubki smakowe. Pyszne jak i na śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni. SKŁADNIKI :przepis autorski brzoskwinie 3 szt większe ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy )szynka
Basia w kuchnijeszcze szybciej znikają w niewiadomych okolicznościach... :-) To niestety ich minus, wczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj, bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli
Smaczne ZdroweTrzymajcie kciuki za mnie. Zapisałam się na Mikołajki Blogowe. Mój prezent trafi do ... :) nie mogę powiedzieć :) cała relacja pojawi się na blogu 6 grudnia razem z czekoladowym, mikołajkowym śniadaniem. Macie może ochotę zjeść ze mną? Tutaj znajdziecie informacje co i jak. Chyba tyle. Nowy tydzień zaczynam pozytywnie - oby tak się zakończył!* nowa praca, nowe możliwości * świąteczne
Magiczne Życie MartyCzasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta
Czerwień i błękitSałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek
kolorowotorcikowoprzelać zimną wodą. Obrać z twardych skórek i drobno posiekać lub zblendować. Do bobu dodać miętę i przeciśnięty czosnek. Wlać oliwę, przyprawić do smaku. Wymieszać. Na śniadanie, na lunch , na kolację będzie w sam raz. Rozkosz dla miłośniczek kanapek - czyli dla mnie
pieprzny smaczek