śniadanie - 17689 przepisów (strona:648/1180)

Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 131

przydałby się krótki wykład z tego czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę

ladykitchen
Ciasteczka owsiane z dynią 167

się spodobał. Do moich dodałam nieco inne składniki, ale wyszły naprawdę pyszne. Ciasteczka nie należą do tych chrupiących, ale pomimo tego warto je zrobić. Będą idealne na drugie śniadanie.       Składniki: 250 g puree dyniowego 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu

Sto kolorów kuchni
Terrina z golonki 182

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim  Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 178

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w  ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 182

weekend wspólnie z Małgosią i innymi dziewczynami w cyklu Wypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką. Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie.  A  przy

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 199

cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny przepis na pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 188

cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 140

weekend z cyklu  Wypiekanie na śniadanie Małgosia postawiła przed nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza

Kulinarne przygody Gatity
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 152

tygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia, a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła

Kulinarne przygody Gatity
Pasta rybna w wersji light 206

Dziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 144

pobliskiej sceny i integrowaliśmy. Potem poznawaliśmy nocny Wrocław, który do rana tętnił życiem. Nasza integracja zakończyła się o świcie :-). Następnego dnia po śniadaniu wyjechaliśmy na warsztaty do studia kulinarnego Piotra Kucharskiego. Nasze dania przygotowywaliśmy  podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 131

borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę, sernik na zimno, domowe lody, jemy je z jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy,  a ich wcale nie ubywa...  Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo borówek

Kulinarne przygody Gatity
Jajecznica z jarmużem 170

Takie śniadanie jadłam w tym tygodniu dwa razy.  Pierwsza wersja była bez boczku, a druga już  mięsna.  Muszę przyznać, że bardziej przypadła mi do gustu wersja z boczkiem.      Składniki: 2 jajka 1 plasterek wędzonego boczku 1 mały liść jarmużu sól, pieprz   Wykonanie: Boczek kroimy na małe kawałki.  Podsmażamy na patelni

Sto kolorów kuchni
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 215

jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie.Składniki:- 500g płatków owsianych górskich- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 110g ksylitolu- 50g jagód goji (można dać żurawinę)- 120g oleju kokosowego nierafinowanego- 100ml mleka owsianego- 2 całe jajka

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 184

ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z cukierni, ale to nie było to, bo niby "dzisiejsze" a już trochę czerstwe. Ale wczoraj się uwzięłam i dzięki temu dziś na śniadanie jadłam babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam maliną, popiłam bawarką. Od razu to macierzyństwo wydało się trochę lżejsze ;-)      Potrzebujesz: Szklanka mleka Szklanka

Matka Żywicielka