śniadanie - 17689 przepisów (strona:652/1180)

Naleśniki z nadzieniem serowo-jagodowym 184

Nareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów, deserów, a nawet śniadań. Dziś przedstawimy Wam przepis  na  naleśniki z farszem serowo-jagodowym, które jak wiadomo, sa dobre na każdą pore dnia i roku :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji

Kolizje Smaków
Bułeczki cebulowe 106

przepisu (orginał znajduje się tutaj) i zabrałam się wieczorem do gotowania. Wyszły przepyszne i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie dwie już zniknęły, tuż po zdjęciach zniknęły dwie kolejne. A na śniadanie dla męża z 8 pierwotnie przygotowanych zostały 3 :). Smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło. Jednak ostrzegam, ze przygotowanie tej potrawy wywołuje rzewne łzy na twarzy kucharza. Ilośc porcji: 8 bułeczek

Kolizje Smaków
Lekki omlet z parówką i żółtym serem 186

może przyjmować człowiek. Mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Ponadto sprzyjają odchudzaniu i pomagają zachować zdrowa sylwetkę. Jajko zjedzona na śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki żółtego sera 1 parówka

Kolizje Smaków
Jogurt naturalny z musli 165

Dzisiejsza propozycja to raczej pomysł niż typowe gotowanie. Pomysł na pyszne, proste i zdrowe śniadanie. Wystarczy jogurt naturalny i odrobina musli z małą zawartością cukrów. Ulubione dodatki np. rodzynki, czy jabłko i gotowe. Można zajadać ;) Czas przygotowania:5 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Duży jogurt naturalny Dwie garście musli Kilka rodzynek Ćwiartka jabłka Do małej szklanki wykładamy

Kolizje Smaków
Granola tropikalna 170

ostatnim czasie bardzo rozsmakowałyśmy się w granoli. Jemy ją codziennie na drugie śniadanie :) Jednak żeby nam się zbytnio nie znudziła to za każdym razem nieco modyfikujemy jej skład. Tym razem z okazji ciepłych dni poszłyśmy w stronę klimatów tropikalnych.  Do tradycyjnych otrębów dorzuciłyśmy nieco wiórków kokosowych, a suszoną żurawinę, czy morele zastąpiłyśmy kawałkami kokosa, papai i ananasa. Wyszło

Kolizje Smaków
Batoniki musli 177

szybkie batoniki musli. Przepis który wypróbowałyśmy pochodzi stąd, natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom. :-) Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie.  Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów

kuchnia do kwadratu
Smoothie z kiwi i bananów z imbirem 168

Dzisiaj smoothie z kiwi i bananów- dobre i szybkie rozwiązanie na drugie śniadanie, albo dodatek do pierwszego :-) Przepis na 3 szklanki (ale mniejsze niż ta na zdjęciu :-) Składniki: 5 kiwi 2 banany 0,5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego/greckiego 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. :-) Smacznego!  K&AP.S

kuchnia do kwadratu
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 193

włoskiej Apulii. Rybacy posilają się nimi podobno w czasie lunchu, gdyż stanowią doskonały sycący posiłek, który można zjeść na zewnątrz. My możemy przygotować je na piknik, na drugie śniadanie, wziąć do pracy czy w podróż. Z podanych niżej składników wychodzi świetnie ciasto drożdżowe - pulchne, mięciutkie i bardzo smaczne. Takie ciasto możemy wykorzystać też do przygotowania focacci, pizzerinek, cebulaków

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 222

trochę czasu. Jak łatwo zrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka jest w nieco unowocześnionej wersji Jamiego Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 174

nocy wymarzony podarunek. Obok butów zostawiają wodę i siano dla wielbłądów oraz jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest Pastel de los Reyes – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 172

który nie jest wielbicielem tart, Torta Pasqualina "jest smaczna" i "ma bardzo wielkanocny smak":) A ja dodam od siebie, że również uroczo wygląda:) Polecam Wam tę tartę na świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam! Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku "ciasto wielkanocne

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 244

Kreteńczycy nie spożywali zbyt dużo produktów mlecznych. Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 199

łagodniejszy smak - zamiast oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy.  Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo żytnim pieczywem. Mam nadzieję, że posłuży Wam do przygotowania niezliczonych śniadań, przekąsek i podwieczorków, a zapakowana do słoiczka znajdzie zastosowanie nawet na wiosennym pikniku:) P.s. Do przygotowania dzisiejszej pasty użyłam suszonych pomidorów Ponti, które otrzymałam do wypróbowania od firmy Indexfood

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 176

kulinarną podróż do Turcji.Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça. Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół. W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 159

Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser. Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:)Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi (podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;)), lecz "zagubionym chlebem" - pain

Chilli Czosnek i Oliwa