Jeśli nie wyobrażacie sobie (weekendowego) śniadania bez chrupiących grzanek i jajka na miękko, to dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem. Składniki na 2 porcje: 1-2 kromki chleba tostowego 2 jajka 2 plasterki salami1 parówkamasło sól, pieprz do smaku Miseczki (foremki) wysmarowałam masłem. Do środka nałożyłam: pokrojony w kostkę chleb, salami, pokrojoną parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam
bastalenaRóżnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła
bastalenaniej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam
bastalenazgrywa, ale po chwili wytłumaczył mi co tak naprawdę ów kolega jadł. To nic innego jak rodzaj angielskiej zapiekanki z kiełbaską. Według mnie doskonale nadaje się na leniwe, sobotnie śniadanie lub kolację. Ropuszka w dziurze 3 jajka 150ml mleka 300g mąki ulubione przyprawy 1/2 cebuli 2 białe kiełbaski2 parówki 2 łyżki oliwy Mąkę, mleko i jajka połączyłam
bastalenaSobota jest dniem, w którym folgujemy sobie ze spaniem. Z tej racji granica między śniadaniem, a obiadem nieco się zaciera. Z reguły menu siedzi mi w głowie już wcześniej (w myśl zasady przezorny zawsze ubezpieczony), jednak zanim się ogarnę i zacznę pichcić, mały wielki głodek daje o sobie znać. W takie dni najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania. Jedno
bastalenawykończeniu dania, bowiem frittata to taki open- face omlet, czyli niezrolowany, często dodatkowo zapiekany przed podaniem omlet. Po zakupie nowego gadżetu do kuchni postanowiłam zaserwować na dzisiejsze śniadanie mini frittatę, taką na jeden kęs. Z grzankami i masełkiem czosnkowym całość wymiata! Danie niesamowicie pożywne i bardzo wdzięczne w wykonaniu. Nie dość, że na jajkach
bastalenaPomysł na szybkie śniadanie? Oczywiście tosty. Kto robi najlepsze? Oczywiście Misio. Robi je totalnie spontanicznie i zawsze wychodzą mu pyszne. Ja jakbym się nie starała i nie kombinowała, zawsze są takie nijakie. A może w tostach właśnie o to chodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce
bastalenaDziś bez górnolotnych wstępów... Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :) A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę
bastalenawędzonego twarogu i kaszy gryczanej . Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim... D eser ... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie. Nie wymaga bowiem dużego nakładu pracy. Opakowanie twarogu (ok. 200-250g, ja wykorzystałam Capri, ale nadaje się każdy inny) zagniotłam z 5-6 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cukru
bastalenastarych nawyków kulinarnych i pichcę coś więcej niż tylko twarożek z Biedry albo zupę z gwoździa. Po szalonych dwóch miesiącach mam w końcu czas, aby spokojnie delektować się śniadaniem, a nie jak do tej pory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej kolacji, to będzie Żura wina
bastalenaczasu wyznaję tę zasadę, czym sprawdza moją cierpliwość, wyrabia biceps- triceps oraz wysysa bimbały, aż do kręgosłupa. Dziś postanowił "zrobić" ze mną szybki chlebek bananowy. W sam raz na śniadanie. Może nawet o północy... 4 dojrzałe banany 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru waniliowego 1 rozmącone jajko 2,5 szklanki mąki pszennej Pokrojone w krążki
bastalenaZalałam wodą i miksowałam ok. 1min. Powstały płyn przelałam dwukrotnie przez sitko, posłodziłam i oto mam domowej roboty mleko owsiane.Ja przygotowuję mleko wieczorem, schładzam w lodówce i na poranne śniadanie mam świeże. Przed użyciem polecam wstrząsnąć, gdyż normalnym jest, iż mleko będzie się rozwarstwiać.I nie trzymajcie go w lodówce dłużej niż
bastalenaWitam!!! Jestem dzisiaj taka szczęśliwa, że hej! Na FB przyciągnęłam do swojej bandy aż 103 duszyczki :))) GENIALNIE! Dziękuję Wam wszystkim :***A teraz czas na śniadanie, które będzie dawało mi energię na cały dzień :)Potrzebujemy:1 szklankę mleka1 banana2 łyżki płatków owsianych2 łyżki otrąb owsianych1 łyżkę siemienia lnianego1 łyżeczkę proszku budyniowego (u mnie toffi)1 łyżkę rodzynek1 łyżkę jagód goji1
Emcia Pichcipucharka nakładamy schłodzony jogurt naturalny wymieszany z pokrojonym jabłkiem. Na jego wierzch kruszymy ciasteczka kakaowe. Następnie na wierzchu układamy nasze jabłkowe robaczki i gotowe! Idealnym dodatkiem do takiego śniadania będzie kubek gorącego kakao lub kawa
Emcia Pichcitakiej kanapki na ciepło, stanowi sok 100% pomarańcza z miąższem Tymbarku. Taki zestaw robi się szybko (w mniej niż 10 minut) i jak dla mnie jest to śniadanie idealne (szybkie, na ciepło, smaczne i daje kopa!). Smacznego
Emcia Pichci