Pachnąca, rozgrzewająca i sycąca. Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża
Kulinarny PamiętnikDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce
Kulinarny PamiętnikDzisiaj ciekawy pomysł na śniadanie lub kolację. Z zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli
Kulinarny Pamiętnikjestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie. Składniki: 2 jajka jeden pomidor pokrojony na grube plastry 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlałam olej
Kulinarny PamiętnikPrzyznaję się z ręką na sercu - robiłam ją pierwszy raz w życiu na drugie śniadanie. Smak jej mnie zadziwił. Była pyszna! Nigdy nie jadłam takiego śniadaniowego deserku w takiej postaci. Szybko się robi, a efekty kuszące. :) Składniki: 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody/mleka 1 jabłko 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka rodzynek 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Truskawkowa FiestaSycące wykwintne śniadanie czyli jajko w koszulce podawane razem z bekonem na angielskim muffinie i polane sosem holenderskim. Pracochłonne, ale przepyszne...Składniki na 2 porcje:angielskie muffiny np. z TEGO przepisu2 plastry bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej2 jaja w koszulkach np. z TEGO przepisusos holenderski: 2 żółtka
wyzwania kuchenneSmaczny sposób na wytrawne, słone naleśniki - tym razem z mąki gryczanej. Wypełnienie z żółtego sera, szynki oraz jajko sadzone w środku sprawia, że danie to jest idealne na sycące śniadanie. Przepis zaczerpnięty z programu "Pyszne 25".Składniki na 4 porcje:1 szklanka mąki gryczanej1 łyżka masła3/4 szklanki wody gazowanej3/4 szklanki mlekasól, pieprz4 jajka100 g żółtego sera100 g szynkiszczypiorekW blenderze
wyzwania kuchenneMało skomplikowane, a pyszne. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, serem, pomidorkami i szczypiorkiem - ciekawa propozycja na proste śniadanie na ciepło.Składniki na 2 porcje:2 jajka2 plastry szynki np. drobiowej2 plastry serapomidorki cherryszczypiorekmasło do wysmarowania kokileksól, pierzPiekarnik nastawić na 200 stopni C. Kokilki nasmarować masłem. Ułożyć na dnie plaster szynki, a na nim plaster sera. Następnie wbić delikatnie
wyzwania kuchennemyślę, że bardzo udane. Bo w sumie to taki nieco inny omlet a omlety bardzo lubię i wychodzą mi całkiem smaczne. W zależności od dodatków można zrobić ją na śniadanie, kolację ale również i lekki obiad. Frittata wyszła naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.składniki:6 jajek2 garście mizuny7 pomidorków cherry3 kwiaty cukinii50 g fety1
Monia miesza i gotujeJeśli nie wyobrażacie sobie (weekendowego) śniadania bez chrupiących grzanek i jajka na miękko, to dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem. Składniki na 2 porcje: 1-2 kromki chleba tostowego 2 jajka 2 plasterki salami1 parówkamasło sól, pieprz do smaku Miseczki (foremki) wysmarowałam masłem. Do środka nałożyłam: pokrojony w kostkę chleb, salami, pokrojoną parówkę. Na wierzch wbiłam jajko. Zapiekałam
bastalenaRóżnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła
bastalenaniej odkrywczego. Nic trudnego. I o to przecież chodzi! Ma być szybko, smacznie i pożywnie, bo to przecież śniadanie. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Podstawą dzisiejszej jest jajko i tuńczyk. Czy czegoś więcej potrzeba? Pasta z tuńczyka 2-3 jajka 1 puszka tuńczyka w wodzie 1/2 puszki kukurydzy 1-1,5 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Jajka ugotowałam
bastalenazgrywa, ale po chwili wytłumaczył mi co tak naprawdę ów kolega jadł. To nic innego jak rodzaj angielskiej zapiekanki z kiełbaską. Według mnie doskonale nadaje się na leniwe, sobotnie śniadanie lub kolację. Ropuszka w dziurze 3 jajka 150ml mleka 300g mąki ulubione przyprawy 1/2 cebuli 2 białe kiełbaski2 parówki 2 łyżki oliwy Mąkę, mleko i jajka połączyłam
bastalenaSobota jest dniem, w którym folgujemy sobie ze spaniem. Z tej racji granica między śniadaniem, a obiadem nieco się zaciera. Z reguły menu siedzi mi w głowie już wcześniej (w myśl zasady przezorny zawsze ubezpieczony), jednak zanim się ogarnę i zacznę pichcić, mały wielki głodek daje o sobie znać. W takie dni najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania. Jedno
bastalenawykończeniu dania, bowiem frittata to taki open- face omlet, czyli niezrolowany, często dodatkowo zapiekany przed podaniem omlet. Po zakupie nowego gadżetu do kuchni postanowiłam zaserwować na dzisiejsze śniadanie mini frittatę, taką na jeden kęs. Z grzankami i masełkiem czosnkowym całość wymiata! Danie niesamowicie pożywne i bardzo wdzięczne w wykonaniu. Nie dość, że na jajkach
bastalena